Hyvinvointi

Nämä 5 asiaa jokaisen äidin pitäisi oppia lapsiltaan: "Kyllä sinäkin saat itkeä, äiti"

Aina ei tarvitse jaksaa, ja lapsi tarvitsee nalkutusta enemmän arvostusta ja rohkaisua. Hidasta elämää -bloggaajaäidit paljastavat, mitä ovat oppineet lapsiltaan.

Äidit oppivat lapsiltaan stressinsietokykyä ja kärsivällisyyttä, mutta mitä muuta? Hidasta elämää -verkoston bloggaajat jakavat Lasten oppeja äideille -kirjassaan oivalluksensa ja oppinsa, joille lapset ovat avanneet heidän silmänsä.

Lue alta viisi ihanan armollista ajatusta, jotka jokaisen äidin olisi hyvä oppia!

Lue myös: 10 yllättävää asiaa vanhemmuudesta – näin eri tavoin äitiys vahvistaa naista

1. Kaikkea ei voi kontrolloida

Monilla on ennen lapsen syntymää ihanteita, joiden mukaan toivoisi voivansa olla äiti. Niin oli myös Hidasta elämää -hyvinvointimedian päätoimittaja Sanna Wikströmillä, joka joutui kuitenkin huomaamaan, että asiat harvoin menevät suunnitelmien mukaan.

Päivällisestä tulee jotakin muuta kuin mitä resepti lupaa, kun puolet tarvikkeista jää ostamatta – kaupassa on pitänyt keskittyä taaperon perässä juoksemiseen. Yhteinen parisuhdeviikonloppu peruuntuu, kun lapsi sairastuu.

Wickström päätyi oivaltamaan, että elämä voi olla ihan hyvää silloinkin, kun antaa lasten pukea eriparisukat ja kotona on sekamelska.

äidit oppivat lapsiltaan, lasten oppeja äideille, äiti, vanhemmuus, äitiys, suorittaminen, itsemyötätunto

2. Aina ei tarvitse jaksaa

Itsetuntemusohjaaja ja kouluttaja Eevi Minkkinen muistuttaa, että äitikin saa olla keskeneräinen tai koko päivän pyjamassa. Aina ei tarvitse ennättää tehdä kaikkea sitä, mitä haluaisi, eikä aina tarvitse osata heti. Mokaaminen on sallittua, itseään ei tarvitse hävetä eikä kaikille tarvitse olla mieliksi. On hyvä muistaa olla itselleen lempeä ja lopettaa itsensä arvostelu.

Lue lisää: Lopeta itsesi arvostelu – näin pysäytät negatiivisten ajatusten ketjun

Valtiotieteiden tohtori, kirjoittaja ja kouluttaja Keiju Vihreäsalo puolestaan toteaa, että on tärkeämpää luopua joistakin ideaaleistaan kuin uhrata oma hyvinvointinsa. Vihreäsalo esimerkiksi luopui haaveestaan kokata itse lapsilleen ruokaa. Sen sijaan hän lämmittää mikrossa pinaattilettuja. Ruoanlaitosta syntyvä stressi vähenee, ja hänelle jää enemmän aikaa viettää lapsensa kanssa.

3. Negatiivisia tunteita ei tarvitse tukahduttaa

Hyvän äidin ei tarvitse olla aina järkevän vastuullinen stressaaja, kirjailija-luennoitsija-valmentaja Tara Lange toteaa. Tärkeää on myös muistaa antaa itselleen lupa tuntea koko tunteiden skaala. Jos negatiiviset tunteet pyrkii tukahduttamaan, ne purkautuvat jossain vaiheessa jylinällä. Lange itse myös päätyi ennen tunteidensa kohtaamista niin voimattomaksi, että halusi vain paeta elämäänsä sänkyyn nukkumaan.

Lange muistuttaa, että vanhemman ei kannata syyllistää itseään menneisyyden virheistä. Jokainen toimii kasvattajana aina parhaansa mukaan sillä tiedolla ja osaamisella, mitä hänellä on missäkin elämänvaiheessa.

Luontaisterapeutti ja kouluttaja Suvi Bowellan puolestaan sai pieneltä pojaltaan tärkeän muistutuksen: ”Kyllä sinäkin saat itkeä, äiti!”

Lue myös: Helena Ahti-Hallberg äitiyden haasteista: ”Kannoin 20 vuotta jatkuvaa syyllisyyttä”

äidit oppivat lapsiltaan, lasten oppeja äideille, äiti, vanhemmuus, äitiys, suorittaminen, itsemyötätunto, armollisuus

4. Lapsi tarvitsee arvostusta, ei nalkutusta

Johtamisen ja organisaatioiden kehittäjä ja business coach Eveliina Salonen sai tiukkaa palautetta 5-vuotiaalta lapseltaan: ”Kun aikuiset alkavat ankaroimaan, lapsetkin muuttuvat hankaliksi.” Tällä lapsi tarkoitti sitä, että kontrolloinnin ja negatiivisen palautteen sijaan lapsi olisi toivonut, että vanhempi olisi luottanut häneen ja siihen, että hän kyllä tietää, mitä häneltä odotetaan.

Salonen toteaakin oppineensa, että nalkuttamisen sijaan lasta kannattaa kehua onnistumisista. Arvostaminen, rohkaiseminen ja kunnioittava kohtaaminen on hedelmällisempää itsetunnolle ja siitä tulee paremmalle mielelle – niin vanhempi kuin lapsikin.

Lue myös: Lastenpsykiatri kehotti suomalaisvanhempia ottamaan mallia saamelaisilta ja eskimoilta

5. Kosketus on rakkautta

Tutkimusten mukaan kosketuksella on monia positiivisia vaikutuksia. Silti Suvi Bowellan oppi vasta lastensa avulla, millainen positiivinen voima koskettamisella ja halaamisella voi olla.

Omasta lapsuudenkodista opitut mallit siitä, että toisia ei halailla, olivat jääneet tiukasti kiinni, ja Bowellan ahdistui vauvan tarvitsemasta fyysisestä läheisyydestä.

Nykyään hän halailee lapsiaan runsaasti. Hän on oppinut myös paijaamaan ja pussaamaan myös miestään paremmin. Vastaanotoltaan hän ei päästä asiakkaitaan pois ilman lämmitä, voimaannuttavaa halausta.

Lähde: Sanna Wickstöm (toim.) Lasten oppeja äideille, Hidasta elämää 2018

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä 5 asiaa jokaisen äidin pitäisi oppia lapsiltaan: "Kyllä sinäkin saat itkeä, äiti"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.