Tarinat

Asiantuntija paljastaa: 5 syytä, miksi uskot horoskooppeihin – tai luet niitä, vaikka et edes usko

Tällä viikolla elämässäsi puhaltavat muutoksen tuulet. Tuttu lause, vai mitä? Miksi ihan järkevät ihmiset uskovat horoskooppeihin?

Selvitimme, miksi ihmiset lukevat horoskooppeja, vaikka eivät niihin edes uskoisi. Tämän jutun luettuasi saatat saada yllättävää tietoa – kerrankin luotettavalta taholta.

1. Olet laiska ajattelija

Toisin kuin laajasta tarjonnasta voisi päätellä, ihmiset eivät juuri usko horoskooppeihin.

”Kirkkomonitor 2007 -tutkimuksessa väitteen ’Astrologian ja horoskooppien avulla voi ennustaa ihmisten tulevaisuutta’ kanssa oli vahvasti samaa mieltä vain vajaa prosentti vastaajista. Samaa mieltä oli noin kahdeksan prosenttia”, psykologian tohtori Marjaana Lindeman Helsingin yliopistosta kertoo.

Lindeman sanoo, että ei ole syytä uskoa lukujen muuttuneen 12 vuodessa, sillä vastaavia tutkimuksia on tehty paljon, eivätkä luvut ole koskaan muuttuneet lyhyellä aikavälillä.

Ikä, sukupuoli, koulutus tai varallisuus eivät Lindemanin mukaan vaikuta siihen, uskooko ihminen horoskooppeihin.

”Kyse on enemmänkin ajattelun laiskuudesta. Ihminen harvoin ajattelee sitä, mihin hän uskoo uskoessaan tähtimerkkeihin ja siihen, miten tähtimerkki voisi vaikuttaa ihmiseen.”

2. Et ymmärrä merkkien eroja

Maailmassa on paljon merkkejä, kuten tummat pilvet ovat merkki tulevasta sateesta tai Suomen lippu Suomen valtiosta. Lindemanin mukaan nämä merkit menevät sekaisin, eikä niiden eroja ymmärretä.

”Jos puhutaan astrologiasta eli siitä, että tähtimerkit vaikuttavat ihmisen persoonallisuuteen tai elämään, siinä on kyse merkeistä, jotka eivät liity mitenkään konkreettiseen todellisuuteen, vaan perustuvat pelkästään ihmisten välisiin sopimuksiin ja sen myötä syntyneisiin erilaisiin kulttuurisidonnaisiin tapoihin.”

Samanlaisia sopimuksia ovat esimerkiksi peilin rikkoutumisen, tikapuiden alta kävelemisen ja perjantai 13. päivän pitäminen epäonnen konkreettisina merkkeinä, vaikka näillä ei ole Lindemanin mukaan yhteyttä todellisiin tapahtumiin.

Lue myös: Varo näitä! 10 ennettä, jotka tuovat sinulle epäonnea uskomusten mukaan

”Samasta syystä kuin sanan sade sanominen ei synnytä sadetta, eivät tähtimerkit voi vaikuttaa ihmiseen.”

Horoskooppien erilaiset luonteet ovat ikivanhaa perua.

”Ne ovat peräisin ajalta, jolloin ei vielä ymmärretty elottoman ja elollisen eroa. Silloin kuviteltiin, että tähdissä asuu erilaisia jumalia ja henkiä, ja tähdet ovat ikään kuin elollisia olentoja.”

Horoskooppi on laadittu aikana, jolloin tähtien uskottiin olevan elollisia.

3. Haluat antaa ennustuksen vaikuttaa tekoihisi

Siihen muovaavatko horoskoopit käyttäytymistämme, ei Lindemanin mukaan voi antaa selkeää vastausta.

Riippuen ihmisestä horoskooppi saattaa vaikuttaa. Jos horoskooppi kehottaa esimerkiksi panostamaan omaan hyvinvointiin, voi asiaan kiinnittää tavallista enemmän huomiota.

Horoskooppien seuraamista ja niihin uskomista ei suoralta kädeltä voi sanoa haitalliseksi.

”Uskomuksista ei sinänsä ole haittaa tai hyötyä. Teot ovat vasta se, mistä voidaan sanoa, onko hyötyä tai haittaa.”

”Jos astrologiaan ja horoskooppeihin uskominen lisää kielteisiä tekoja joko ihmiseen itseensä tai ympäristön kannalta, niin silloin niistä on haittaa. Jos ne eivät vaikuta ihmiseen tai hänen ympäristöönsä kielteisesti, ei uskomuksista todennäköisesti ole haittaa.”

4. Uskot, että syntymäpäiväsi kuvastaa luonnettasi

Miksi sitten horoskooppien luonnekuvaukset tuntuvat osuvan kohdilleen?

Selitys on yksinkertainen: jos luemme olevamme esimerkiksi herkkiä ja uskomme siihen, alamme hakea uskomusta vahvistavia merkkejä.

”Yksi tuttuni voivotteli, että hänen tähtimerkkinsä sanoi, että hänellä on esteettisiä taipumuksia eikä tuttavalla omasta mielestään niitä ollut. Aikansa pinnisteltyään hän vihdoin löysin todisteen tähtimerkin paikkansapitävyydestä. Hänellähän on kaunis käsiala.”

”Meissä kaikissa on kaikkia luonteenpiirteitä tavalla tai toisella. Ei ole olemassa persoonallisuudenpiirrettä, joka olisi nolla kaikilla elämänalueilla. Joku ominaisuus voi korostua enemmän jossain tilanteessa ja toinen toisessa”, Lindeman sanoo.

Syntymäaika ei siis lyö lukkoon ihmisen luonnetta. Samassa kuussa syntyminen ei tee ihmisistä automaattisesti samanlaisia eikä vierekkäisinä kuukausina syntyminen erilaisia.

”Miksi se voisi tehdä? Kannattaa ajatella, mikä voisi olla se mekanismi, jolla ero syntyy.”

Yksi poikkeus on kuitenkin olemassa.

”Tammikuussa ja joulukuussa syntyneet lapset menevät samalle luokalle koulussa. Opetus voi upota erilaiseen maaperään, jos on vuosi ikäeroa. Siitä voi tulla joitain seurauksia lapselle.”

5. Horoskooppi tarjoaa hauskaa ajanvietettä

Tunnusta pois: luet horoskooppisi, jos sellainen sattuu vastaan.

Kotilieden lukijakyselyyn vastanneista 64 prosenttia lukee omaa horoskooppiaan ja 40 prosenttia lukee toistenkin horoskooppeja. 74 prosenttia horoskooppeja lukevista lukee niitä viikottain tai kuukausittain.

Ja miksi eivät lukisi! Lehdet ja internet pursuavat erilaisia horoskooppeja. Nämä horoskooppimerkit sopivat parhaiten ja huonoiten yhteen – tai Tällainen on vesimiehen rakkaushoroskooppi 2019 -tyyppiset ennustukset houkuttelevat lukemaan tai klikkaamaan jutut auki.

Lue myös Anna.fi:stä: Vuosihoroskooppi 2019! Rakkaus, hyvinvointi ja työ

Miksi luemme horoskooppeja, vaikka emme usko niihin?

”Osa lukee viihteen vuoksi, osa uskoo vähemmän ja osa enemmän. Ei ole olemassa yhtä ainoata selitystä”, Lindeman sanoo.

Vain ihminen itse tietää syyn luonnekuvausten, puolison yhteensopivuuden ja tulevaisuutta ennustavien tekstien lukemiseen. Taustalla voi olla tottumus, uskomus – tai vain huvi. Onhan mielenkiintoista lukea, kun joku kertoo, millainen olet ja mitä tulevaisuudessasi tapahtuu.

”Hauskaa ajanvietettä”, kuten eräs Kotilieden lukijakyselyyn vastannut tiivistää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asiantuntija paljastaa: 5 syytä, miksi uskot horoskooppeihin – tai luet niitä, vaikka et edes usko

jamamikael

Tutkijan näkökanta aiheeseen on selvästi hyvin subjektiivinen ja tietous astrologiasta rajallinen. Ensinnäkin tiedon puutteesta kertoo seuraava lause: ”Syntymäaika ei siis lyö lukkoon ihmisen luonnetta. Samassa kuussa syntyminen ei tee ihmisistä automaattisesti samanlaisia eikä vierekkäisinä kuukausina syntyminen erilaisia.” Eihän mikään lyö lukkoon yhtään mitään, ihmisellä on vapaa tahto ja usein luonteenpiirteet kertovat enemmän esimerkiksi lapsuuden traumaattisista kokemuksista ja itsen ulkopuolisten tekijöiden vaikutuksista.
Astrologian avulla voidaan kuitenkin selittää hyvin paljon ihmisyyden ilmiöitä, luonteenpiirteitä ym. ”Varsinaisen” horoskooppimerkin (aurinkomerkki) lisäksi voidaan tarkan syntymäajan (minuutilleen) ja -paikan (esim. syntymäsairaalan lokaatio) perusteella laatia astrologinen kartta, joka sisältää mm. nousevan merkin ja kuumerkin. Astrologinen kartta koostuu tuhansista liikkuvista osista, eikä pelkän aurinkomerkin perusteella voi tehdä kummoisiakaan päätelmiä.

Nouseva merkki kertoo muun muassa ensivaikutelmasta jonka annamme ja siitä, mitä haluamme muiden näkevän meissä.

Kuumerkki kertoo siitä, mitä ihminen kokee sisimmässään, miten hän käsittelee tunteitaan ja sen eri osa-alueita.

Tee itsellesi palvelus ja ota selvää nousevasta sekä kuumerkistäsi! Saatat yllättyä siitä, kuinka astrologia voi selkeyttää itsetuntemustasi, kunhan vain ymmärrät etteivät tähdet ole vastuussa tekemisistäsi.

Kaikki liittyy kaikkeen, eikä astrologia ole tähän fysiikan lakiin peilaten poikkeus.

Kottarainen

Luen sen takia että olisi elämässä muutakin kuin työ ja pienipalkka jolloin yhteiskunnan herrat saisivat enemmän ilmaisetuja ja palkkioita ja bonuksia ja optioita ja osinkoja.ERIARVOISUUS SUOMESSA TODELLA RUPEAA NÄKYMÄÄN!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.