Tarinat

Etäomaishoitaja on yleensä nainen

Suomessa noin 65 000 etäomaishoitajaa. Useimmiten etänä hoidetaan omaa vanhempaa.

Suomessa noin 65 000 etäomaishoitajaa, joiden tilanne on sitova: apua ja hoivaa tarvitaan usein ja hoidettava asuu toisella paikkakunnalla.

Kevyempää hoivaa antaa moni. Työssäkäyvistä suomalaisista lähes kolmannes auttaa läheistään, joka esimerkiksi korkean iän vuoksi ei selviä arjesta täysin itsenäisesti.

Useimmiten etänä hoidetaan omaa vanhempaa. Hoivaaja on yleensä nainen, tavallisimmin 45-55-vuotias. Hän on usein työelämässä, mikä aiheuttaa paineita.

etäomaishoitaja
Helena Haanpää saa apua kaukana asuvalta tyttäreltään.

”Moni on joutunut hoivavelvotteiden vuoksi kieltäytymään työmatkoista, ylitöistä ja työpaikan illanvietoista”, kertoo dosentti Kaisa Kauppinen, jonka Helsingin yliopistolle tekemä tutkimus työn ohessa tapahtuvasta omaishoivasta on juuri ilmestynyt.

”Joissain tapauksissa etäomaishoitajat päätyvät alisuorittamaan, koska eivät elämäntilanteensa vuoksi voi ottaa vastaan koulutustaan ja osaamistaan vastaavaa työtä.”

Ratkaisuna etätyö tai yrittäjyys

On vaikea keskittyä työhön, jos äiti soittelee kymmenen kertaa päivässä. Kukaan ei halua tahallaan olla työpaikan heikoin lenkki. Siksi kaikki eivät uskalla kertoa tilanteestaan töissä.

Jotkut etähoitajat eivät halua kuormittaa työyhteisöään, vaan jäävät etätöihin, ryhtyvät yrittäjiksi tai jäävät kokonaan pois työelämästä. Tämä taas johtaa helposti syrjäytymiseen ja köyhtymiseen.

”Työelämän ja omaishoivan yhteensovittaminen onkin tärkeä asia myös tasa-arvonäkökulmasta”, Kauppinen sanoo.

Hän suosittelee työpaikoille esimerkiksi työaikapankkia, empatiaharjoitteita ja puhelinetikettiä. Sovitaan siis yhteiset pelisäännöt esimerkiksi siitä, kuinka monta kertaa äidin kanssa voi työpäivänä soitella.

Täyteläinen elämänvaihe

Etäomaishoitajien elämänvaihe monine vaatimuksineen on kuormittava.

”Monen mielestä se on silti hyvin täyteläinen vaihe, jota eivät vaihtaisi pois. Hoito ei ole vain draamaa, vaan myös molemminpuolista antamista ja hyvää tahtoa.”

Kauppinen uskoo, että vanhempien hoivaamisen taustalla on sukupolvien välinen solidaarisuus. Sekä tietysti rakkaus.

”Moni myös alkaa tilkitä yhteiskunnan antaman hoivan puutoksia. Kun tytär näkee hoitajan käyvän äidin luona vain varttitunnin visiitillä, hän kokee velvollisuudekseen tehdä itse enemmän.”

Lue Kotiliedestä 25/15 lisää etäomaishoidosta ja Riitta Palovuoresta, joka käy 400 kilometrin päässä auttamassa äitiään Helenaa. Jutun kuvassa Riitta ja Helena.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etäomaishoitaja on yleensä nainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.