Tarinat

Romanien asemaa on parannettu monin tavoin, mutta yhä on paljon tehtävää – pelkkä sukunimi voi estää työpaikan saamisen

”Suomessa on otettu isoja loikkia romanien asumisolosuhteiden, koulutuksen ja terveyden parantamiseksi, mutta olemme jääneet vähän jälkeen, jos vertaan vaikka maahanmuuttajien asioiden edistämiseen”, kertoo Romaniasiain neuvottelukunnan vs. pääsihteeri Janette Grönfors.

Kansainvälistä romanipäivää on vietetty jo yli 30 vuoden ajan 8. huhtikuuta. Päivän tarkoituksena on romanien kulttuurin ja kielen kunnioittaminen osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Päivä on myös hyvä hetki pureutua romanien asemaan Suomessa ja Euroopassa.

Mikä on polttavin kysymys Suomen noin 10 000 romanin parissa, Romaniasiain neuvottelukunnan vs. pääsihteeri Janette Grönfors?

”Työllistyminen. Romanien on vai­keampi saada pelkästään jo TET- tai työharjoittelupaikkaa, ja monien koke­mukset työn hakemisesta ovat usein ikäviä. Pelkkä sukunimi voi estää paikan saamisen.

Monilla romaneilla on toisen asteen ammatillinen tutkinto. On esimerkiksi lähi­hoitajia, koulunkäyntiavustajia ja nuoriso-­ohjaajia, joilla on suuri kynnys ­päästä kiinni työpaikkaan. Romani­nai­silla työn saamista saattaa jarruttaa ­lisäksi perinteinen romanipuku. ­Moni luopuu sen käyttämisestä työssä.”

Janette Grönfors.
Janette Grönfors.

Lue myös: Romani Janita: ”Minua haukutaan sossupummiksi”

Miten korona on vaikuttanut romanien yhteisölliseen kulttuuriin?

”Se on ollut valtava isku. Yhteisön katoa­minen vaikuttaa monella mielen hyvinvointiin. Romaneille järjestettyyn toimintaan ei ole voitu osallistua, ja se voi edistää syrjäytymistä. Raskainta tämä on ollut ikäihmisille sekä nuorille, jotka eivät ole opiskelemassa tai työssä.”

Mitä EU:n uuteen romanistrate­giaan kuuluu?

”Kysymykset liittyvät romanien yhden­vertaisuuteen, osallisuuteen ja osallistumiseen kaikilla elämänalueilla. Se on hyvä strategia. Siihen on kirjattu myös, että pitää edistää sukupuolten tasa-arvoa. Strategiassa on huo­mioitu myös se, miten erilaista romaniväestöä 27 EU-maassa on.

Suomessa on otettu isoja loikkia romanien asumisolosuhteiden, koulutuksen ja terveyden parantamiseksi, mutta olemme jääneet vähän jälkeen, jos vertaan vaikka maahanmuuttajien asioiden edistämiseen.”

Lue myös Seura.fi: Romanian romanit tietävät, mitä on kun syljetään päälle

Osaavatko nuoret romanikieltä?

”Eivät useinkaan, mutta sitä eivät osaa myöskään monet vanhemmat. Työikäisissä on puhekielen taitajia, mutta vähän kirjoitetun kielen.”