Tarinat

Seura: Kati ja Jari Tervo ottivat Ukko-koiran uudeksi perheenjäsenekseen – sitten Kati sairastui vakavasti, eikä voinutkaan hoitaa koiraa

Pari vuotta sitten Kati ja Jari Tervon kotiin muutti Ukko-koira, joka mullisti parin elämän. Arki mullistui toisen kerran, kun Kati sairastui vakavasti ja joutui opettelemaan uudestaan, miten kävellään. Pari kertoo kokemuksistaan uudessa Seurassa.

Koirakuume oli kestänyt jo monta vuotta. Kati Tervo haaveili lenkkiseurasta ja koti tuntui tyhjältä, kun poika Kalle oli lähdössä armeijaan. Koiraa ei kuitenkaan hankittu, koska Jari Tervo oli kiireinen töiden vuoksi. Kun kiireet helpottivat, ongelmaksi koitui rodun valinta.

Sopiva rotu löytyi lopulta sattumalta, Katin ollessa Huomenta Suomen haastattelussa. Kati ihastui Pekka Poudan Sini-koiraan, Kati kertoo Seurassa.

”Sini valloitti minut katseellaan, koollaan ja käytöksellään. Myöhemmin näytin pojallemme Kallelle borderia. Kalle sanoi, että tuo on hyvä. Ei liian söpö, koirannäköinen”, Kati sanoo Seurassa.

”Minusta Ukko on kyllä aika söpö”, Jari sanoo Seurassa hymyillen sylissään olevalle koiralle.

Ukko muutti Tervojen kotiin Helsingin Katajanokkaan toukokuussa 2020. Koira mullisti parin elämän.

”Ukko on yhdistänyt meitä vielä enemmän. Toiset meidän ikäisemme pariskunnat käyvät golfaamassa, meillä on tämä koira, joka on osa arkeamme ja elämäämme, ja myös harrastus”, Jari ja Kati Tervo kertovat Seurassa.

Lue myös: Kati Tervo ja tyhjenevä pesä: ”Olen pidätellyt itkua”

Kun Kati Tervo sairastui vakavasti, hän ei voinutkaan hoitaa Ukkoa

Ennen Ukon saapumista Katin terveys kuitenkin romahti. Katilla oli ollut toistuvaa kylkikipua jo vuosia, mutta vasta ammatillisessa kuntoutuksessa Punkaharjulla, hän ymmärsi olevansa huonossa kunnossa. Hänellä oli ongelmia tasapainon kanssa ja hän käveli varovasti.

Helmikuussa 2020 Kati sai fysiatrilta lähetteen rintarangan magneettikuvaukseen, jossa kuvattiin vahingossa myös kaularangan alaosa. 

”Se oli minun Lotto-voittoni. Neurologit arvelivat, että jos kaularankaa ei olisi kuvattu, kasvainta ei olisi huomattu. Liikuntakykyni olisi saattanut yhtäkkiä romahtaa, ja olisin joutunut pyörätuoliin. Toipumismahdollisuudet takaisin käveleväksi ihmiseksi olisivat olleet tosi pienet.”

Katin kasvain leikattiin heinäkuussa 2020, mutta Kati on nyt loppuelmänsä toipilas ja selkäydinvammapotilas. Päästyään sairaalasta kotiin, Kati aloitti kävelyn opettelun. Ukko-koira seurasi lasitetulla parvekkeella, kun Kati käveli taloyhtiön korttelipihalla rollaattorin kanssa.

Katista tuntui haikealta, ettei hän voinut hoitaa pientä Ukkoa.

”En olisi voinut kuvitella, että en pääse ulkoiluttamaan Ukkoa kahdeksaan kuukauteen. Onneksi en tiennyt sitä etukäteen. Päivä kerrallaan mennään. En voinut kuvitella sitäkään, että sairastun näin vakavaan sairauteen. Ajattelin, että vain vanhenen, rapistun ja kuolen pois.”

Jari Tervo on Ukon isä ja Kati Tervo on Ukon äiti

Maaliskuussa 2021 Kati saattoi vihdoin viedä Ukon lyhyelle iltalenkille. Nyt hän kävelyttää Ukkoa jo päivittäin, koska se tekee sekä Ukolle että Katille hyvää.

Ukko on tuout Jarin ja Katin elämään paljon iloa. He ovat päättäneet, että Jari on Ukon isä ja Kati Ukon äiti ja nykyään Tampereella asuva poika Kalle on Ukon ihmisveli. Ukkoon viitataan pronominilla ”hän”.

”Tuntuu, että meidän perheemme on suurentunut. Ukko on täysivaltainen perheenjäsen, ja mikään ei ole hyvin, jos Ukolla ei ole kaikki hyvin. Olen onnellisempi, kun meillä on Ukko, ja uskon, että ihminen on onnellinen, kun hänellä on joku, josta pitää huolta”, Jari pohtii Seurassa.

”Meillä on nyt pieni lapsi luultavasti meidän loppuelämämme.”

Lue myös Seura.fi: Kati Tervon kipujen taustalla olikin kasvain – leikkaus ja pitkä toipuminen mullistivat myös Jarin elämän: ”Tämä ei ole tarinamme päätös”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Kati ja Jari Tervo ottivat Ukko-koiran uudeksi perheenjäsenekseen – sitten Kati sairastui vakavasti, eikä voinutkaan hoitaa koiraa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.