vihta vai vasta?

Kumpi on oikein: vihta vai vasta? Äänestä omaa suosikkiasi

Kumpi pääsee mukaasi saunaan: vihta vai vasta?

Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että olennainen osa suomalaista saunakulttuuria on koivun oksista tehty kimppu. Millä nimellä kimppua kutsutaan ei taas olekaan niin yksimielinen asia. Yleensä Länsi-Suomessa vihdotaan, Itä-Suomessa vastotaan. Suomen saunaseuran mukaan raja kulkee suunnilleen Päijänteen halki Suomen pituussuunnassa.

vihta-vasta-karttaraja

Kartta vihdan ja vastan rajasta.

Yhtä lailla kuin itse sanaankin myös itse kimpun tekemiseen liittyy näkemyseroja. Osa arvostaa rauduskoivun kestävämpiä oksia, osa taas hieskoivun oksien notkeutta.

Suomen saunaseura kehottaa vihdan tai vastan sitomiseen juhannuksen tienoon ja heinäkuun alun välillä. Ennen juhannusta koivunlehdet ovat liian pehmeitä ja heinäkuun alun jälkeen lehdet irtoavat helpommin.

Muista, että tarvitset maanomistajan luvan oksien taittamiseen. Mutta nyt tärkeimpään kysymykseen:

vihta vai vasta?

Äänestä: Onko kuvassa vihta vai vasta?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Olisittepa liittäneet kyselyyn kysymyksen synnyinpitäjästä. Sieltähän mielipide vihtan / vastan nimestä on mukaan lähtenyt.
Minnoon syntyny Oulun seuvulla ja kylyvön saunasa vihtalla vaikka asusin Itä-Suomesa. Siellä olen paljon kesiä sukulaisissa viettänyt ja kuullut aina puhuttavan vain vastasta.

Isäni oli kotoisin Kannakselta. Äiti Satakunnasta. Me asuimme Keski-Suomessa, Päijänteen länsipuolella. Meillä vihdottiin, aina!

Eihän tämä ole mikään oikein/väärin asia. Murrealueistahan se riippuu, onko vihta vai vasta! Kangasalla on vihta ja täällä kudotaan puikoilla sukkia 😉

Van, vasta. Meillä Kaenuussa on aena ollu vasta saonassa tuoksuo antamassa. Se on ehoton juhannussaonassaki!

Kyllähän Kuopiossa itäsuomessa kalakukko kaupungin seudulla se on vasta!

Sukuni on Sydän-Hämeestä, itse olen Espoosta. Meillä on aina ollut vihta, on myös lastenlapsilla.

Kommentoi juttua: Kumpi on oikein: vihta vai vasta? Äänestä omaa suosikkiasi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X