Tarinat

Miksi miniän ja anopin suhde on niin vaikea? Psykoterapeutti selittää

Kysyimme perhepsykoterapeutilta, mikä tekee anopin ja miniän välisestä suhteesta tekee niin erityisen. Eikö vävyllä ja appiukolla ole koskaan skismaa?

Perhepsykoterapeutti Sanna Aavaluoman mukaan anoppi-miniäsuhde voi olla parhaimmillaan hirveän hyvä ja kauheimmillaan aivan kamala. Monesta syystä anoppi-miniäsuhde on erityisen ladattu. Ongelmien syynä saattaa olla yhtä hyvin anoppi, miniä kuin poikakin.

iloinen-perhe

Mistä suhteessa on kyse?

Suuressa mittakaavassa kyse on rakkaudesta tai sen puutteesta.

Anoppi-miniäsuhteeseen vaikuttavat hyvin monen asiat, kuten monen eri sukupolven kokemukset, äiti-poikasuhde sekä anopin ja miniän erilaisuusuus tai samanlaisuus.

Suhteeseen vaikuttavat myös anopin oma suhde äitiinsä ja anoppiinsa ja hänen kokemuksensa parisuhteesta. Onko anoppi esimerkiksi tyytyväinen omaan rakkaussuhteeseensa? Näkeekö hän, että pojalla ja pojan vaimolla on odotettavissa hyvä parisuhde?

Entä kykeneekö anoppi hyväksymään poikansa valinnan ja arvostamaan sitä, vaikka se huolestuttaisikin häntä? Huolessakin on kyse rakkaudesta.

Miten lapsenlapset vaikuttavat suhteeseen?

Kun lapsenlapsia tulee, suhteessa voi voimistua kilpailuasetelma. Kenen isovanhemman luona lapset viettävät enemmän aikaa – eli kuka kelpaa huolehtimaan heistä?

Millainen anoppi-miniäsuhde voi parhaimmillaan olla?

Parhaimmillaan kaksi naista voi oikeasti jakaa naiseutta ja suvun jatkuvuutta ja arvostaa toistensa paikkaa.

Jos miniällä on ollut vaikea äitisuhde, se voi olla haaste, mutta hän voi myös löytää anopista puuttuneen äitihahmon. Samoin jos anoppi on toivonut tytärtä mutta saanut vain poikia, hän voi saada miniästä odotetun tyttären.

pettynyt-minia

Millainen suhde voi pahimmillaan olla?

Pahimmillaan anoppi-miniäsuhdetta varjostaa kateus ja kilpailu. Näin voi käydä etenkin, jos äiti ei pysty päästämään pojastaan irti tai jos anopilta puuttuu kyky arvostaa pojan valintaa.

Myös miniän voi olla vaikea ymmärtää pojan suhdetta äitiinsä.

On ihan ymmärrettävää, että suhde on hankala, jos pojalla ja äidillä on ollut kovin tiivis suhde. Näin saattaa olla, jos äidillä on esimerkiksi omat avaimet pojan ja tämän vaimon asuntoon tai jos poika kertoo tärkeät asiat ensin äidilleen ja sitten vasta vaimolleen.

Entä jos anoppi ja miniä ovat hyvin erilaisia?

Anopin ja miniän erilaisuus voi luoda jännitteitä, mutta ei se välttämättä tarkoita, että suhde olisi huono.

Hyvä suhde on hyvin mahdollinen, jos kumpikin hyväksyy toistensa erot. Erilaiset ihmiset voivat jopa täydentää toisiaan.

Nykyään miniä harvoin muuttaa anoppilaan. Onko se muuttanut suhdetta?

Rajan tekeminen pojan lapsuudenperheen ja oman perheen välillä on nykyisin ehkä helpompaa. Henkisellä tasolla se ei kuitenkaan vaikuta.  Jos anoppiaan tai miniäänsä ei siedä lähellä, ei häntä siedä pitkänkään matkan päästä.

Miksi appi-vävysuhde ei ole yhtä monimutkainen?

Tietysti kaikissa suhteissa voi olla ongelmia, mutta äidin suhde lapseen vain on todella vahva ja äidin valta mahdottoman iso. Tämä pätee niin hyvässä kuin pahassakin.

Lisäksi anoppi-miniäsuhteeseen liittyy naisten välisissä suhteissa jostain syystä usein piilossa oleva kateus ja kilpailu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi miniän ja anopin suhde on niin vaikea? Psykoterapeutti selittää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.