Tarinat

Muotoilun nouseva yritys: Vaja Finlandissa valmistetaan kotimaista keramiikkaa

Vajan tuotteet on valmistettu perinteisellä valumenetelmällä. Henna Lamberg ammentaa astioiden kuviointiin historiasta.

Loviisalaisen omakotitalon piharakennus on täynnä valkoista keramiikkaa. Kuppeja, lautasia ja kannuja on riveissä ja pinoissa. Liikkumatilaa ei liiemmälti ole.

Pian piskuinen keramiikkapaja muuttuu tehtaaksi, kun Vaja Finland muuttaa Loviisasta Porvooseen. Yrityksen toimitilat kasvavat kuudestakymmenestä neliöstä tuhanteen. Koneet tulevat avuksi ja keramiikkauunikin on ammattilaiskokoa.

”Olemme valmistaneet noin tuhat esinettä vuodessa, mutta Porvoossa on tarkoitus päästä 100 000 kappaleeseen”, kertoo Vaja Finlandin yrittäjäpariskunnan toinen puolisko, muotoilija Henna Lamberg, 41.

keramiikka_1

”Olemme laittaneet Vajaan kiinni kaiken omaisuutemme ja paljon aikaamme. Silti en ajattele yrittäjyyttä riskinä. Nyt saan tehdä sitä mitä haluan.”

Muotoilijapariskunta tapasi vuonna 2006 Arabian tehtaalla. Fred Owren työskenteli mallintekijänä ja Henna serikuvan tuotekehityksessä. He olivat viihtyneet talossa pitkään, mutta astioiden teettäminen alihankintana Aasiassa alkoi syödä heidän motivaatiotaan.

”Muotoilu kärsii, kun valmistus on kaukana. Kommunikointi suunnittelijan ja tekijän välillä ei toimi.”

Fredistä alkoi tuntua, ettei hän ollut enää työssä, johon aikoinaan meni, ja Henna kaipasi uusia tuulia. Henna irtisanoutui ensin, ja Fred seurasi perässä. Loviisasta löytyi sopiva tila omalle muotoiluyritykselle.

keramiikka_2

Vuodesta 2010 he ovat kehittäneet brändiään. Fred vastaa astioiden muotoilusta, ja Henna kuvioiden suunnittelusta. On syntynyt sarja yksinkertaisen tyylikkäitä, pinottavia kuppeja, lautasia ja purkkeja ja kannuja. Muille yrityksille he ovat valmistaneet esimerkiksi valaisimia.

”Vajassa me teemme sellaisia tuotteita, joita voi tehdä perinteisellä valumenetelmällä. Astioiden kuviointiin olen ammentanut aiheita eri maiden kulttuurihistoriasta”, Henna Lamberg kertoo.

Rahoitusta haettiin aluksi muun muassa. Tekesiltä ja Finnveralta, mutta sitä ei saatu.

”Isot brändit olivat näyttäneet tietä, ettei tällaista kannata tehdä Suomessa.”

keramiikka_3

Nyt Vaja toimii joukkorahoituksella. Mukana on sata osakkeenomistajaa. Neljä ensimmäistä vuotta pari työskenteli kahdestaan.

”Ajatuksena oli tehdä isommin, onhan taustamme keramiikkatehtaassa.”

Brändi löi itsensä läpi vuonna 2011 Berliinin messuilla. Astioita kiiteltiin erityisen suomalaisiksi.

Tähtäämme korkealle

Nykyisin Vajassa ovat töissä entiset arabialaiset, mallimestari Hannu Kaunismäki ja valaja Sari Kuusisaari.

”Mutta pian meidän pitää palkata lisää väkeä tuotantoon. Visioimme, että ydintiimiimme kuuluu tulevaisuudessa 15–20 henkeä ja saman verran alihankintana myynnin ja markkinoinnin ihmisiä”, Henna Lamberg kertoo.

Liikevaihto on ollut ensimmäisinä vuosina vain noin 20 000 euroa.

”Ensi vuonna tähtäämme jo satojen tuhansien liikevaihtoon.”

keramiikka_4

Pariskunnan keramiikkatehtaalle ei löydy vastinetta Suomesta. Käsityönä keramiikkaa tehdään paljon, mutta tehdasmenetelmällä ei – ja Arabian tehdaskin ollaan aikeissa sulkea.

Vajasta onkin enteilty jo uutta Arabiaa.

”Suren Arabian lopettamispäätöstä, mutta emme halua olla Arabia vaan moderni yritys. Kotimaisuus on meille tärkeä arvo, mutta tuotteen muotoilu ja korkea laatu kaiken ydin. Kuviot astioihimme painetaan Saksassa seripainomenetelmällä.”

Isoin yllätys on ollut se, miten moneen yrittäjän on taivuttava. Myös yrittäjämaksujen suuruus on yllättänyt. Henna kuitenkin korostaa, että hyvä palkkaus ja eettiset työolosuhteet ovat heille tärkeitä arvoja.

Yhdestä asiasta Henna Lamberg on erityisen onnellinen.

”Minulla on ilo työskennellä huipputaitavien mallintekijöiden, Fredin ja Hannu Kaunismäen kanssa. Heidän tasoisiaan Suomesta ei löydy muita.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/2015

Lue lisää:

Yrittäjä Johanna Närvä: ”Kodin kauneus on tärkeää”

Muotoilija Eero Aarnio: ”Nälkä teki minusta selviytyjän”

Anu Pentik: ”Kun kerron asuvani maisemassa, kukaan ei usko”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muotoilun nouseva yritys: Vaja Finlandissa valmistetaan kotimaista keramiikkaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.