Tarinat

Orvot poronvasat nukkuvat lastensängyssä ja juovat tuttipullosta – täällä elää kansainvälinen elokuvatähti Prinssi-poro

Ailo-elokuvan päänäyttelijä, posiolainen poro Prinssi elää tilalla, jonka emäntä ja isäntä hoivaavat orvoiksi jääneitä vasoja kuin vauvoja.

”Pöök, pöök. Prinssi, tule tänne!” Christina Löther-Mourujärvi, 46, astuu poroaitaukseen ja kutsuu luokseen urosporoa. Se tunnistaa kutsuhuudon ja säntää Christinan luokse. Poro tuntuu nauttivan huomiosta eikä pistä vastaan, kun Manne Mourujärvi, 63, pujottaa suitset sen pään ympärille.

”Se tietää oman arvonsa”, Manne arvelee.

Se ei ole ihme, sillä Mourujärvien Prinssi ei ole mikä tahansa poro. Se on kansainvälinen elokuvatähti, ­joka esitti pääosaa joulukuussa 2018 ensi-­iltansa saaneessa suomalais-ranskalai­sessa elokuvassa Ailo – Pienen poron suuri seikkailu.

Elokuvaa kuvattiin, kun Prinssi oli vielä vasa. Nyt se on melkein viisivuotias härkä. Sen omistajat Manne ja Christina pyörittävät Posiolla omaa matkailutilaa, Ylitalon Poromatkailua.

Lue myös: Tiesitkö, että talvella vain yli 3-vuotiailla naarasporoilla on sarvet?

Ailoa elokuvassa esittänyt Prinssi-poro on varttunut viisivuotiaaksi häräksi. Christina ja Manne Mourujärvi kertovat, että porot pitävät ihmisistä. ”Ne kaipaavat läheisyyttä ja huo­miota.”
Ailoa elokuvassa esittänyt Prinssi-poro on varttunut viisivuotiaaksi häräksi. Christina ja Manne Mourujärvi kertovat, että porot pitävät ihmisistä. ”Ne kaipaavat läheisyyttä ja huo­miota.”

Tila on Mannen lapsuudenkoti. Saksalainen Christina muutti sinne lokakuussa 2005, alle vuosi sen jälkeen, kun hän oli Lapin-lomallaan tutustunut posiolaiseen Manneen ja rakastunut tähän.

Christina ja Manne ovat eläinrakkaita ihmisiä, joille porot ovat kuin omia lapsia. He ovat muun muassa kasvattaneet yhdessä yhdeksän tuttipulloporoa. Ne ovat orvoiksi jääneitä ­vasoja, joita Mourujärvet ovat hoitaneet kuin vauvoja – nukut­taneet sisällä lastensängyssä ja ruokkineet tuttipullolla.

”Kaksivuotias Nelli on nuorin tuttipulloporoistamme”, Christina kertoo.

Porokuiskaajaksi kutsutun Mannen mukaan porot ovat hyvin hellyydenkipeitä. Häneltä ja Christinalta ne saavat tarvitsemaansa rakkautta.

Entä Prinssi, miten sen urapolku on jatkunut filmitähteyden jälkeen?

Nykyään Prinssi on rekisteröity matkailuporo. Sellaiseksi ei pääse ­kuka tahansa, vaan rekisteröinti edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä.

”Poro pitää katsastaa kuin auto, jotta nähdään sen luonne, Manne kertoo.

Lue myös Seura.fi:n juttu: Saksasta vaimoksi Posiolle – Christina rakastui ensin Suomeen, sitten porokuiskaaja-Manneen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2022. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Orvot poronvasat nukkuvat lastensängyssä ja juovat tuttipullosta – täällä elää kansainvälinen elokuvatähti Prinssi-poro

Sinun täytyy kommentoidaksesi.