Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimo testasi, mitä tapahtuu, jos kadulla ei väistä vastaantulevaa miestä: ”Reaktiot ovat aggressiivisia”

Yksinkertainen testi paljastaa jotain oleellista tiedostamattomasta tavastamme ajatella.

Kadut ovat julkisia tiloja, joissa jokaisella on oikeus liikkua. Kadulla kulkijat ovat tasa-arvoisia myös siinä mielessä, että kohdatessa väistetään puolin ja toisin. Tai niin sitä luulisi.

Oikeasti asia menee näin: Väistämisvelvollisuus pitää paikkansa, jos olet nainen. Mutta miehiä säännöt eivät koske. Kokeile, jos et usko.

Kirjailija Raisa Omaheimo testasi ensimmäisen kerran 16-vuotiaana 1990-luvulla, mitä tapahtuu, jos hän ei väistä vastaantulevaa miestä. Väistääkö mies?

Ei väistänyt. Melkein aina seurauksena oli yhteentörmäys ja kiukkuinen mies, joka saattoi sättiä Raisan.

Lue myös: Näyttelijä Ria Kataja järkyttyi vanhoista Suomi-filmeistä – miten tunkkainen naiskuva on vaikuttanut meihin?

”Etkö saanut äitiä kiinni?”

Tällainen väistämistesti on feministien jo 1960-luvulla käyttöönottama harjoitus, jolla voi osoittaa, kenellä on valta.

Vastaavia testejä on muitakin ja niitä voi kehittää omassa arjessaan. Tänä keväänä Tiktokissa levisi Subtle Feminist Power Move -haaste, jossa ihmiset esittelivät omia testejään.

Yksi päiväkodin varhaiskasvattaja kertoi soittavansa isille, jos heidän lapsensa sairastuu kesken tarhapäivän. Etkö saanut äitiä kiinni, oli isien reaktio puheluun.

Toinen oman Power Movensa kehittänyt nainen kertoi, että kun porukassa mies keskeyttää naisen ja alkaa puhua päälle, hän puolestaan keskeyttää miehen ja kysyy naiselta: Mitä olitkaan sanomassa? Miehiä tällainen reaktio hämmentää, mutta naiset se saa hymyilemään.

Naisen homma on edelleen väistyä

Mutta kai miehet nykyisin väistävät naisia kadulla – edes joskus? Raisa Omaheimo osallistui Tiktok-haasteesen ja testasi asiaa.

”Edelleen miehet kävelevät päin. Eivät toki kaikki, mutta moni. Jotkut pysähtyvät kasvojeni edessä ja huutavat: jumalauta lehmä! Ajoittain reaktiot ovat aggressiivisia.”

Hän arvelee huudon olevan hämmennystä tai loukkaantumista.

”Meillä on syvälle kulttuuriin koodattu ajatus siitä, että nainen antaa tilaa. Uskon, että tämä on sekä miehelle että naisille tiedostamaton tapa toimia.”

Siltä se vaikuttaa. Testi paljastaa sen, että miehet kokevat edelleen omistavansa julkisen tilan. Naisen homma on väistyä.

Lue myös Seura.fi: Juoksutyttö – Koko Hubarasta tuli feministi odottamattomalla tavalla

Avainsanat

Keskustelu

Onkohan tuo ihan pätevä testi? Vaikka jalkakäytävillä/kävelyteillä saa periaatteessa kävellä miten vaan niin käytännössä yleensä on jonkinlainen kulkusuunta. Joten jos testaaja hyppää eteen kulkusuuntaa vastaan niin toki se aiheuttaa hämmentyneitä ja valitettavasti agressiivisiakin reaktioita. En väitä etteikö olisi miehiä jotka eivät jostain syystä väistä naisia, mutta en ihan luota tällaisten testien tuloksiinkaan.

Ota joku naispulinen tuttu ja menkää tekemään testi, kulje hänen perässään semmoisen matkan päässä että näet millaisissa tilanteissa ei väistetä. Sittenpähän näet.

Ei se kadulla törmäily ole sen kummempaa miestenkään kesken. Jos päin kävelee, niin se on suora riidanhaasto.

Tarhaa ei ole ollut naismuistiin. Ois kyllä huippua, kun toimittajat ymmärtäisivät tämän, kirjoittaisivat varhaiskasvatuksesta tai päiväkodista. Eläimet ovat tarhassa, ei ihmiset.

Nyt tiedetään, että osa miehistä ei väistä naista. Jotta voisi vetää sukupuoleen liittyviä johtopäätöksiä, pitäisi verrata siihen kuinka suuri osa naisista väistää naista, kuuinka suuri osa miehistä väistää miestä, ja kuinka suuri osa naisista väistää miestä.

Kyllä tuossa jotain perää on. Itse kuljen kepin kanssa, ja huonon tasapainon vuoksi pyrin pitämään suoran kulkulinjan. Useimmiten ihmiset ohittavat minut, mutta esim poikajoukko saattaa olla väistämättä. Olen heille kuin ilmaa. Kyllä kohtitulija on useammin mies kuin nainen. Naiset väistelevät ja mutkittelevat. Känny naaman edessä kylläkin ehkäisee huomaamasta vastaantulijoita. Esim kauppakeskuksessa ihmiset joutuvat väistelemään, kun kuljetaan ristiin. Siispä kokeilkaa, naiset, pitäö oma kävelylinja.

Miesystäväni teki minut asiasta tietoiseksi ja totesin, että näin todellakin on. Olin aikaisemmin Tukholman kaduilla väistänyt automaattisesti asiaa ajattelematta. Sitten aloin olla väistämättä, jos vastaantulevat miehet eivät ”nähneet” minua vaikka kulkusuuntani oli suora, ja he taas ottivat suuremman tilan kuin muut. Miehet toki huomaavat teinitytöt ja nuoret naiset, mutta se on usein seksuaalista melkein ahdistavaa häirintää (sekin on koettu noin 25-v ikään asti). Kaikki miehet eivät tietenkään ole kuin bulldozerit jalkakäytävillä, varsinkin nuoremmissa miehissä olen huomannut muutosta parempaan, eli ottavat muutkin ihmiset huomioon.

Mielestäni naiset ovat huonompia huomioimaan muita, sama autoliikenteessä. Tässä on nyt vain se sama miten yksi nainen on asian kokenut. Joku mies on ollut huonotapainen niin yleistetään. Ylipäätään jos tällaisia pitää ajatella on asiat liian hyvin ja ei voisi asua oikeassa suurkaupungissa.

Oon toisinaan kokeillut tätä ja huomannut saman. Miehet eivät väistä vastaan kävelevää naista. He odottavat naisen väistävän. Miksi?

Oon toisinaan kokeillut tätä ja huomannut saman. Miehet eivät väistä vastaan kävelevää naista. He odottavat naisen väistävän. Miksi?

Hei! Kiinnitin asiaan huomiota, kun matkailimme exän kanssa. Hän on siis isokokoinen mies. Varsinkin ruuhkaisilla kaduilla Etelä-Euroopassa hän kiinnitti ohikulkijoiden huomiota sillä, ettei väistänyt. Ei miehiä, eikä naisia. Hämmennyin asiasta, koska tilanne oli niin ilmeinen. Kysyin häneltä siitä ja hän sanoi, että miksi hän väistäisi, väistäköön muut. Hänen toimintansa herätti minussa lieviä häpeän tunteen ja siksi kävelin kauempana. Häntä ei hävettänyt. Minä ihmettelin, miksi hän ei ota muita huomioon.

Yksi testimetodi on istua jalat levellä haara-asennolla esim. bussissa miesten vieressä. He kun valtaavat usein tilaa toisenkin puolelta. Siitä vaan rennosti tekemään sama, vaikka polvet osuu toisiinsa. Antakoon se toinen joskus myös tilaa.

Olen monesti myös päättänyt olla väistämättä – olkapäät kolisten on menty, ihmetteleviä ja kiukkuisia katseita saatu. Toimitamalli vaan pääsee unohtumaan, kun sitä ei aktiivisesti pidä mielessä… Väistämättömyyden huomasin myös usein lenkillä ex-mieheni kanssa; kun juostu vierekkäin ja tullut ahdas paikka, minä olen aina ollut väistävä osapuoli. Vielä asian esiin nostamisenkin jälkeen.

Feminististä vihapropagandaa. Mies väistää puolet ja jos siitä huolimatta tulee törmäys niin seurauksena nyrkit heiluu. Nainen ei väistä koskaan senttiäkään vaan olettaa että mies väistää täysin.

Totta, käydään käsiksi ja siirretään pois tieltä mielummin kuin väistetään.

Kommentoi juttua: Raisa Omaheimo testasi, mitä tapahtuu, jos kadulla ei väistä vastaantulevaa miestä: ”Reaktiot ovat aggressiivisia”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X