Tarinat

Raisa Omaheimo testasi, mitä tapahtuu, jos kadulla ei väistä vastaantulevaa miestä: ”Reaktiot ovat aggressiivisia”

Yksinkertainen testi paljastaa jotain oleellista tiedostamattomasta tavastamme ajatella.

Kadut ovat julkisia tiloja, joissa jokaisella on oikeus liikkua. Kadulla kulkijat ovat tasa-arvoisia myös siinä mielessä, että kohdatessa väistetään puolin ja toisin. Tai niin sitä luulisi.

Oikeasti asia menee näin: Väistämisvelvollisuus pitää paikkansa, jos olet nainen. Mutta miehiä säännöt eivät koske. Kokeile, jos et usko.

Kirjailija Raisa Omaheimo testasi ensimmäisen kerran 16-vuotiaana 1990-luvulla, mitä tapahtuu, jos hän ei väistä vastaantulevaa miestä. Väistääkö mies?

Ei väistänyt. Melkein aina seurauksena oli yhteentörmäys ja kiukkuinen mies, joka saattoi sättiä Raisan.

Lue myös: Näyttelijä Ria Kataja järkyttyi vanhoista Suomi-filmeistä – miten tunkkainen naiskuva on vaikuttanut meihin?

”Etkö saanut äitiä kiinni?”

Tällainen väistämistesti on feministien jo 1960-luvulla käyttöönottama harjoitus, jolla voi osoittaa, kenellä on valta.

Vastaavia testejä on muitakin ja niitä voi kehittää omassa arjessaan. Tänä keväänä Tiktokissa levisi Subtle Feminist Power Move -haaste, jossa ihmiset esittelivät omia testejään.

Yksi päiväkodin varhaiskasvattaja kertoi soittavansa isille, jos heidän lapsensa sairastuu kesken tarhapäivän. Etkö saanut äitiä kiinni, oli isien reaktio puheluun.

Toinen oman Power Movensa kehittänyt nainen kertoi, että kun porukassa mies keskeyttää naisen ja alkaa puhua päälle, hän puolestaan keskeyttää miehen ja kysyy naiselta: Mitä olitkaan sanomassa? Miehiä tällainen reaktio hämmentää, mutta naiset se saa hymyilemään.

Naisen homma on edelleen väistyä

Mutta kai miehet nykyisin väistävät naisia kadulla – edes joskus? Raisa Omaheimo osallistui Tiktok-haasteesen ja testasi asiaa.

”Edelleen miehet kävelevät päin. Eivät toki kaikki, mutta moni. Jotkut pysähtyvät kasvojeni edessä ja huutavat: jumalauta lehmä! Ajoittain reaktiot ovat aggressiivisia.”

Hän arvelee huudon olevan hämmennystä tai loukkaantumista.

”Meillä on syvälle kulttuuriin koodattu ajatus siitä, että nainen antaa tilaa. Uskon, että tämä on sekä miehelle että naisille tiedostamaton tapa toimia.”

Siltä se vaikuttaa. Testi paljastaa sen, että miehet kokevat edelleen omistavansa julkisen tilan. Naisen homma on väistyä.

Lue myös Seura.fi: Juoksutyttö – Koko Hubarasta tuli feministi odottamattomalla tavalla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raisa Omaheimo testasi, mitä tapahtuu, jos kadulla ei väistä vastaantulevaa miestä: ”Reaktiot ovat aggressiivisia”

Ihmettelevä

Onkohan tuo ihan pätevä testi? Vaikka jalkakäytävillä/kävelyteillä saa periaatteessa kävellä miten vaan niin käytännössä yleensä on jonkinlainen kulkusuunta. Joten jos testaaja hyppää eteen kulkusuuntaa vastaan niin toki se aiheuttaa hämmentyneitä ja valitettavasti agressiivisiakin reaktioita. En väitä etteikö olisi miehiä jotka eivät jostain syystä väistä naisia, mutta en ihan luota tällaisten testien tuloksiinkaan.

Piiku

Ota joku naispulinen tuttu ja menkää tekemään testi, kulje hänen perässään semmoisen matkan päässä että näet millaisissa tilanteissa ei väistetä. Sittenpähän näet.

Trak

Ei se kadulla törmäily ole sen kummempaa miestenkään kesken. Jos päin kävelee, niin se on suora riidanhaasto.

Hansu

Tarhaa ei ole ollut naismuistiin. Ois kyllä huippua, kun toimittajat ymmärtäisivät tämän, kirjoittaisivat varhaiskasvatuksesta tai päiväkodista. Eläimet ovat tarhassa, ei ihmiset.

Wrya

Mä oon sitten eläin, niinkuin moni muukin aikoinaan 😆😂

PlanB

Nyt tiedetään, että osa miehistä ei väistä naista. Jotta voisi vetää sukupuoleen liittyviä johtopäätöksiä, pitäisi verrata siihen kuinka suuri osa naisista väistää naista, kuuinka suuri osa miehistä väistää miestä, ja kuinka suuri osa naisista väistää miestä.

Kepakko

Kyllä tuossa jotain perää on. Itse kuljen kepin kanssa, ja huonon tasapainon vuoksi pyrin pitämään suoran kulkulinjan. Useimmiten ihmiset ohittavat minut, mutta esim poikajoukko saattaa olla väistämättä. Olen heille kuin ilmaa. Kyllä kohtitulija on useammin mies kuin nainen. Naiset väistelevät ja mutkittelevat. Känny naaman edessä kylläkin ehkäisee huomaamasta vastaantulijoita. Esim kauppakeskuksessa ihmiset joutuvat väistelemään, kun kuljetaan ristiin. Siispä kokeilkaa, naiset, pitäö oma kävelylinja.

Merituuli

Miesystäväni teki minut asiasta tietoiseksi ja totesin, että näin todellakin on. Olin aikaisemmin Tukholman kaduilla väistänyt automaattisesti asiaa ajattelematta. Sitten aloin olla väistämättä, jos vastaantulevat miehet eivät ”nähneet” minua vaikka kulkusuuntani oli suora, ja he taas ottivat suuremman tilan kuin muut. Miehet toki huomaavat teinitytöt ja nuoret naiset, mutta se on usein seksuaalista melkein ahdistavaa häirintää (sekin on koettu noin 25-v ikään asti). Kaikki miehet eivät tietenkään ole kuin bulldozerit jalkakäytävillä, varsinkin nuoremmissa miehissä olen huomannut muutosta parempaan, eli ottavat muutkin ihmiset huomioon.

Speede

Mielestäni naiset ovat huonompia huomioimaan muita, sama autoliikenteessä. Tässä on nyt vain se sama miten yksi nainen on asian kokenut. Joku mies on ollut huonotapainen niin yleistetään. Ylipäätään jos tällaisia pitää ajatella on asiat liian hyvin ja ei voisi asua oikeassa suurkaupungissa.

Herrasmies?

Aika käsittämätön juttu.

Miehenä olen pitänyt normaalina, että naiset eivät väistä. En ole pitänyt sitä vallankäyttönä/alistamisena vaan tottumuksena, että mies väistää ja etteivät naiset yleensäkään seuraa liikennettä.

Miehet väistävät toisiaankin herrasmiestapaan. Selvästi useammin näen miehen antavan tietä naiselle kuin päinvastoin. Isoilla työpaikoilla nimenomaan miehet tavallisesti tervehtivät työtovereita, vaikkeivät juuri tuntisikaan. Olen pitänyt tapoja ehkä osin biologiasta johtuvina: miehet enemmän tykkäävät tehdä niin. Kenties keskiaikainen ritarikoodi on juurtunut länsimaiseen kulttuuriin?

Kadulla päällekävely on pienestä agresssiivisesta tyylimuutoksesta kiinni, jolloin asiallisuus muuttuu röyhkeydeksi.

Röyhkeimpiä ovat vanhat naiset. Kellään ei tunnu olevan niin kiire kuin heillä. Eivätkä kaikki miehet anna tietä tai tervehdi, tietenkään.

En väistä enää

Oon toisinaan kokeillut tätä ja huomannut saman. Miehet eivät väistä vastaan kävelevää naista. He odottavat naisen väistävän. Miksi?

Ei väistetä

Oon toisinaan kokeillut tätä ja huomannut saman. Miehet eivät väistä vastaan kävelevää naista. He odottavat naisen väistävän. Miksi?

Kiitos jutusta

Hei! Kiinnitin asiaan huomiota, kun matkailimme exän kanssa. Hän on siis isokokoinen mies. Varsinkin ruuhkaisilla kaduilla Etelä-Euroopassa hän kiinnitti ohikulkijoiden huomiota sillä, ettei väistänyt. Ei miehiä, eikä naisia. Hämmennyin asiasta, koska tilanne oli niin ilmeinen. Kysyin häneltä siitä ja hän sanoi, että miksi hän väistäisi, väistäköön muut. Hänen toimintansa herätti minussa lieviä häpeän tunteen ja siksi kävelin kauempana. Häntä ei hävettänyt. Minä ihmettelin, miksi hän ei ota muita huomioon.

Nainen

Yksi testimetodi on istua jalat levellä haara-asennolla esim. bussissa miesten vieressä. He kun valtaavat usein tilaa toisenkin puolelta. Siitä vaan rennosti tekemään sama, vaikka polvet osuu toisiinsa. Antakoon se toinen joskus myös tilaa.

Lenkkitossu

Olen monesti myös päättänyt olla väistämättä – olkapäät kolisten on menty, ihmetteleviä ja kiukkuisia katseita saatu. Toimitamalli vaan pääsee unohtumaan, kun sitä ei aktiivisesti pidä mielessä… Väistämättömyyden huomasin myös usein lenkillä ex-mieheni kanssa; kun juostu vierekkäin ja tullut ahdas paikka, minä olen aina ollut väistävä osapuoli. Vielä asian esiin nostamisenkin jälkeen.

Anti Feminazisika

Feminististä vihapropagandaa. Mies väistää puolet ja jos siitä huolimatta tulee törmäys niin seurauksena nyrkit heiluu. Nainen ei väistä koskaan senttiäkään vaan olettaa että mies väistää täysin.

Tiuku

Totta, käydään käsiksi ja siirretään pois tieltä mielummin kuin väistetään.

Merja

Olen tehnyt saman testin samalla lopputulemmalla. Miehet eivät pääsääntöisesti väistä naista kun kävelylinjat menevät ristiin. Nyt en siis todellakaan tarkoita mitään eteen hyppäämistä tai muuta sen kaltaista, vaan ohitustilannetta, missä kummankin hienoisella väistöliikkeellä vältettäisiin osuma.

EVVK

Voi herranjestas kun naurattaa nykyäänhän ei kukaan väistä kun pitää kövellessäänki sitä luuria näpytellä

Kyllästynyt nainen

Ehkä turhin testi ikinä. Kaikki riippuu kaikesta.. mihin suuntaan tämä tyyppi käveli? Jos hyppäsi ”vastaan tulevien puolelle” niin totta hemmetissä se varmasti ärsytti niitä ketä päin käveltiin. Ihan sama reaktio olisi ollut (ellei pahempikin) jos olisi kävellyt naisia päin. Pitäisikö testi toteuttaa myös miehillä? Mies kävelee eikä väistä naisia ja sitten kirjoitetaan artikkeli miten naiset reagoivat. Miettikää kuinka pöhköä.

Mielensäpahoittaja

No niin. Nyt minäkin pahoitin mieleni. Mieleni tekee myös ulista ja nillittää. Mistä voin hakea korvauksia

Mies 49

Ensin kävelee tahallaan muita päin ja sitten uhriutuu 😂 Eipä typerämpää tapaa miesten haukkumiseen voisi olla.

Jappetheman

Ihan täyttä shaibaa tämä ”tutkimus”, väistäminen tapahtuu tilanteen mukaan, liikenne ja liikkuminen on yhteispeliä ja toisen ihmisen huomioonottamista. Jos joku idiootti kävelee suoraan kohti, eikä huomoi vastaantulijaa, provosoituminen tilanteessa on mahdollista, jopa todennäköistä, sukupuolella asiassa ei ole merkitystä. Käsittämätöntä feministipropagandaa taas tämäkin juttu.

Lukija506161

Mä testasin taas mies/nais ovihommman. Avasin oven, menin sisään ja vedin oven perässä kiinni. Perässäni tullut silmälasipäinen nainen jäi huutamaan agressiivisesti. Jos ette usko, kokeilkaa. Miesten pitäisi muka ovia availla. Toinen mitä kannattaa kokeilla, on kävellä päin naista. Parhaat tulokset tulee kun keräät vähän massaa esim 120 kg ja pamautat päin sellaista luokkaa 60 kg veijaria, ne muuten suuttuu 🙂 jääkiekossakin on säännöt, mutta tässä ei ole, takavasemmalta tulee parhaat töyssyt.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.