Tarinat

Thaimaalaiset surevat kuningastaan. Miksi kuningas Bhumibol Adulyadej oli kuin Jumala?

Jos olet käynyt Thaimassa, olet varmasti huomannut kuninkaan kuvia joka puolella. Vuoden menehtyneenä ollut rakastettu kuningas Bhumibol haudataan 25.-29. lokakuuta . Thaimaa menee surusta sekaisin.

Vuosi sitten lokakuun 29. päivänä Yuji, viralliselta nimeltään Suwit Lertpatararuangsri, matkusti kotikaupungistaan Chiang Maista Bangkokkiin. Matka junalla kesti 14 tuntia.

Kun tieto kuninkaan kuolemasta 13. päivä oli tullut, Yuji, 50, kertoo itkeneensä päiviä.

”Kuningas oli minulle kuin Jumala. Kunnioitin häntä niin paljon.”

Bangkokissa Yuji heräsi aamuviideltä, puki päälleen mustat housut ja paidan ja lähti Kuninkaan palatsille (Grand Palace).  Bangkok täyttyi surevista ihmisistä ja joka puolella näkyi keltaista, kuninkaallista väriä.

Jonot kuninkaan uurnaa katsomaan olivat pitkät.

”Kuljin rakennusta ympäri jonon mukana 40,5 tuntia.”

Jonossa kuului nyyhkytystä, ja ihmiset pitivät käsiään kunnioittavasti rinnan edessä yhdessä. Yuji näki jonottajien joukossa myös hyvin vanhan naisen, jolla oli käsipuolessaan 5-6-vuotias poika.

”Kaikki olivat surullisia ja tilanteessa vallitsi voimakas yhteishenki.”

Sisään muistotilaan päästettiin ihmisiä pienissä ryhmissä. Ihmiset rukoilivat uurnan ja kuninkaan kuvan edessä. Yuji oli harjoitellut rituaalia ennalta.

Yuji osaa ulkoa kuninkaansa virallisen koko nimen. Se on niin pitkä ja mutkikas, että maailmalla puhutaan vain kuningas Bhumibol Adulyadejsta hallitsijanimeltään Rama IX:stä.

”Hän on sydämessäni ainoa kuningas. Olen kiitollinen, että sain elää hänen aikakaudellaan.”

Alun perin Bhumibol Adulyadejsta ei pitänyt tulla kuningasta. Hän opiskeli oikeustieteitä Sveitsissä ja kuninkaaksi nousi hänen veljensä prinssi Ananda Mahidol. Veli kuitenkin menehtyi epäselvissä olosuhteissa 1946, joten Bhumibol kruunattiin kuninkaaksi neljä vuotta myöhemmin, kun hän sai opintonsa päätökseen.

Seuraavina vuosikymmeninä hänen henkilöstään muodostui palvottu kultti.

Suwit Lertpatararuangsri kunnioitti syvästi edesmennyttä kuningasta Bhumibol Adulyadejta. Kuvassa 88-vuotiaana kuollut kuningas nuorena.

Palveli kansaa, loi jopa sadetta

Kuningas käynnisti Thaimaassa tuhansia kansalaisia hyödyttäviä hankkeita. Ne liittyivät kasteluun, vesiresurssien hallintaan, metsien ja kalavesien suojeluun, eroosion vastaiseen taisteluun, metsitykseen, perusterveydenhuoltoon, tulviin, ympäristön suojeluun ja koulutukseen. Osa käynnistetyistä ideoista ja innovaatioista oli kuninkaan itsensä keksimiä.

”Tieto on hyödytöntä, jos sitä ei sovelleta eettisesti ja se ei hyödytä ihmisiä käytännössä”, kuningas kommentoi.

Bhumibol oli kiinnostunut tieteestä ja on tunnettu erityisesti keinosateen kehittämistyöstään. Hän omisti patentin tekniikkaan, jolla saadaan aikaan pilviä. Vuonna 2005 kuningas johti hanketta, jossa keinotekoisella sateella pyrittiin auttamaan vakavasta kuivuudesta kärsiviä ihmisiä.

Ihmiset pitivät kuningastaan kuin taivaasta tulleena lahjana.

”On selvää, että kuningas on omistanut elämänsä kansalleen. Vastineeksi ihmiset antavat hänelle kunnioitusta ja arvostusta”, kommentoi Chulalongkorn yliopiston valtio-opin professori Thitinan Pongsudhirak Financial Timesille vuonna 2006.

Vaatimaton ja myötätuntoinen buddhisti

Kolmekymppisenä kuningas Bhumibol vietti 15 päivää luostarissa munkkina. Hän pukeutui munkin kaapuun, heitti kengät pois ja ajeli päänsä.

Bhumibol oli vakaumuksellinen buddhalainen, joka noudatti dharmaa eli buddhalaisuuden pyhiä opetuksia siitä, miten elämää tulisi elää.

Läpi elämänsä kuningas vaali buddhalaisuuttaan. Nuorena nopeita autoja rakastanut majesteetti pyrki irrottautumaan jatkuvasta aineellisesta haluamisesta, oli vaatimaton ja myötätuntoinen.

Henkiset arvot kiinnostivat häntä enemmän kuin materia. Häntä pidettiinkin Thaimaan henkisenä johtajana.

Muusikko joka rakasti koiraansa

Jo nuorena Bhumibol innostui musiikista. Hän soitti jazz-bändissä ja taitoi useita soittimia. Kuninkaan tiedetään myös maalanneen ja hän oli syvästi kiintynyt lemmikkiinsä. Vuonna 2002 Bhumibol julkaisi jopa pienen kuvakirjan rakkaasta koirastaan lempinimeltään Kupari.

Kiinnostui ihmisten voinnista

Palatsin kimalle ja herkut eivät olleet Bhumibolille tärkeitä. Hän matkusti ahkerasti ympäri maataan ja kolusi syrjäseutuja. Kuningasta kiinnosti, mitä tavallisille ihmisille kuului.

Kun hänet kruunattiin, Thaimaa oli köyhä maatalousvaltainen maa, jossa kansalaisten terveystilanne oli heikko. Kuningas rakennutti kyliin sairaaloita ja klinikoita, ja maakuntareissuilla hänen saattueessaan kulki terveysbussi, josta tarvitsevat saivat heti hoitoa.

Stipendien ja palkintojen avulla kuningas halusi kannustaa opiskelijoita lääketieteenopintojen pariin.

Taloustiikeriksi ei pidä syöksyä 

Edesmennyt kuningas puhui kohtuuden puolesta myös taloudessa ja kulutuksessa. Vaikka Thaimaan elintaso 1900-luvun loppuvuosikymmeninä nousi kovaa vauhtia, kuningas muistutti, ettei pidä tavoitella aina vain parempaa elintasoa hinnalla millä hyvänsä.

”Olen toistuvasti sanonut, että pyrkimys tulla tiikeriksi ei ole meidän ensisijainen tavoitteemme”, kuningas kommentoi Asiaweekin mukaan 1999.

Taloustiikerin vaurastumiseen on liittynyt nopeatempoisia sosiaalisia muutoksia, korruptiota ja ympäristötuhoja. Kuningas peräänkuulutti maatalouden kestävyyttä ja viljelyn perusasioita.

Jo 1950 oli syntynyt kuninkaan luoma käsite ”riittävä talous”, millä kuningas tarkoitti kestävälle pohjalle perustuvaa taloutta, joka huomioi myös sosiaaliset, ympäristönsuojelulliset ja eettiset näkökulmat.

Turbulentin maan luottomies

Viime vuosikymmenet ovat Thaimaassa olleet paikoin mullistavia. Poliitikot ja armeija ovat nahistelleet vallasta, talous on kasvanut, maatalousyhteiskunta on kaupungistunut ja jako köyhiin ja rikkaisiin on syventynyt.

”Kuningas on ollut varmuutta tuova ankkuri”, summasi BBC:n toimittaja 2007.

Bhumibol pyrki olemaan poliittisesti puolueeton. Se oli hänelle tärkeä periaate ja hän koki edistävänsä siten parhaiten maansa hyvää. Hän otti kuitenkin halutessaan kipakastikin kantaa, kuten vuoden 2001 syntymäpäiväpuheessaan: Kun nyt jo vallasta luopunut miljonääri Thaksin Shinawatra oli ollut vuoden pääministerinä, kuningas varoitti, että Thaimaa oli astumassa taaksepäin tuhon tielle. Tämä johtui hänen mukaansa ylimielisyydestä, itsekkyydestä, konfliktihakuisuudesta ja kaksinaismoralismista. ”Näen että pääministerin naama venähtää..”, kuningas vielä lisäsi.

Viimeiset jäähyväiset ilman kritiikkiä

Kuninkaan hautajaisia vietetään Thaimaassa 25.-29. lokakuuta 2017. Vuosi sitten 13.10.2016 Thaimaan hallitus julisti vuoden suruajan, joka nyt päättyy kuninkaan uurnan juhlalliseen krematointiin. Juhlallisuuksiin liittyy monia rituaaleja ja kuninkaan muistoa kunnioittavia esityksiä. Pääjuhlallisuudet ovat Kuninkaan palatsissa Bangkokissa. Kuninkaan jäännökset jaetaan kahteen paikkaan: Wat Ratchabophit ja Wat Bovoranives -temppeleihin.

Turistien käyttämät palvelut toimivat Thaimaan turismiviranomaisten mukaan normaalisti juhlallisuuksien ajan. Turistin on kuitenkin erityisen tärkeää käyttäytyä kunnioittavasti ja pukeutua hillitysti.

Thaimaassa on laki, että kuningasta tai monarkiaa ei saa arvostella. Kuningashuoneen arvostelu on vakava rikos, josta voidaan langettaa ankara rangaistus. Entinen pääministeri Thaksin Shinawatra joutui muun muassa ongelmiin kun väitettiin, että hän haluaisi hamuta kuninkaan valtaa.

Ehkä siksi tätäkään artikkelia varten ei löytynyt kriittisiä kannanottoja. Toisaalta ulkomainen lehdistö olisi niitä voinut esittää. Ehkä Bhumibol Adulyadej oli oikeasti majesteetillinen. Hänen poikansa, nykyinen kuningas Maha Vajiralongkorn, on taas ehtinyt nostattaa skandaaleja ulkomaisissa lehdissä.

 

Lähteitä ja lisätietoja:

The king of Thailand in world focus, articles and images from the international press 1946-2008 (Foreign Correspondents`Club of Thailand 2010).

King Bhumibol Adulyadej – A life`s work, Thailand`s monarchy in perspective (edm, Editions, Didier, Millet 2011)

Lisätietoja matkailulle aiheutuvista vaikutuksista (englanniksi).

Lisätietoja kuninkaan hautajaisista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Thaimaalaiset surevat kuningastaan. Miksi kuningas Bhumibol Adulyadej oli kuin Jumala?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.