Ruoka

Thaimaalainen ruoka on mausteiden ilotulitusta – kokkaa suosituimmat thairuoat kotikeittiössä

Thaimaalainen ruoka on makujen ja värien ilotulitusta. Siinä ei säästellä mausteita eikä tuoreita raaka-aineita. Raikkaat ja makean tuliset mausteet tekevät eksoottisesta thairuoasta taivaallista. Tätä on saatava lisää!

Thaimaalainen ruoka eli thairuoka on värikästä, monipulista ja intialaisista sekä kiinalaisista vaikutteista huolimatta kehittynyt täysin omaleimaisekseen. 

Lue myös: Indonesialainen ruoka – harmonisen mausteiset kasvisruoat vievät kielen mennessään

Thaimaalainen ruoka on makujen ja mausteiden ilottelua

Thaimaalainen ruoka on perusmakujen, suolaisen, makean, karvaan ja happaman sekä tulisen harmoniaa. Makujen tasapaino on thairuoassa ja sen valmistuksessa avainasemassa. Tasapaino tulee esille paitsi yksittäisissä ruoissa, myös samalla aterialla tarjottavien eri ruokalajien välillä.

Tyypillisiä thaikeittiön raaka-aineita ovat muun muassa tuore inkivääri, sitruunaruoho, valkosipuli, tuore korianteri, soijakastike, galangal-juuri, thai-basilika, tuore basilika, limetti, kaffirilimetin lehdet, kookosmaito, tamarindi-hedelmä ja chili. Suolaa ei thaikeittiössä käytetä. Sen korvaa suolatuista kaloista tai katkaravuista käymismenetelmän avulla valmistettu kalakastike.

Kotona kokkaillessa kaikkia mausteita ei ole välttämätöntä ostaa, sillä erilaiset valmiscurrytahnat sisältävät usein lähes kaikki thaikeittiön oleelliset mausteet. Currytahnoja löytyy muun muassa punaista, vihreää ja keltaista, mietoa sekä voimakkaamman makuista. Intohimoinen thaimaalaisen ruoan ystävä tosin valmistaa currytahnatkin alusta asti itse.

Mausteita ja muita thairuokaan tarvittavia raaka-aineita löytyy laaja valikoima hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta toisinaan piipahdus aasialaisiin marketteihin voi olla paikallaan. Esimerkiksi ulkonäöltään inkivääriä muistuttavaa ja maultaan eukalyptukseen vivahtavaa galangal-juurta löytää varmimmin etnisistä ruokakaupoista.

thaimaalaiset mausteet
Chili, inkivääri, limetti ja tuoreet yrtit kuuluvat thaikeittiön perusmausteisiin. Kuva: Kristiina Kurronen

Thaimaalainen ruoka onnistuu myös kotikeittiössä

Thaimaalainen ruoka on tunnettu tom yam -keitosta, pad thaista, mausteisista currykastikkeista ja erilaisista paistetuista riiseistä. Makumatka Thaimaan auringon alle onnistuu myös kotikeittiöstä käsin.

Thaimaalainen ateria koostuu useista pienistä annoksista

Riisi on thaimaalaisen ruokavalion perusta, ja sitä kunnioitetaan elämän symbolina. Thaimaalaisille riisi on yhtä tärkeää kuin peruna meille suomalaisille. 

Thaimaalainen ruoka on värikästä ja yltäkylläistä. Aterialla on tapana nauttia rinnatusten useita erilaisia ruokalajeja, jotka tarjotaan samanaikaisesti. Pöydän keskelle katetaan suuri kulhollinen aromaattista jasmiiniriisiä, jonka ohella lisukkeena tarjotaan usein nuudelia, kuten ohutta riisivermiselliä. 

Kasviksia käytetään paljon, mutta myös kanaa, possua, kalaa ja mereneläviä on usein tarjolla. Samaan ruokaan yhdistetään usein sekä lihaa että kalaa ja kasviksiakin.

Samalla aterialla on yleensä tarjolla keittoa, salaattia, curryja sekä erilaisista nopeasti paistettuja tai höyrytettyjä pikkusyötäviä. Lisäksi pöytään katetaan myös erilaisia kastikkeita makuja täydentämään. Vadit koristellaan värikkäiksi ja näyttäviksi taidokkailla hedelmä- ja vihanneskaiverruksilla. 

Ruokalajit sijoitetaan pöydän keskelle ja kukin ruokailija nauttii ruokansa omasta kulhosta, omien mieltymystensä mukaan. Aterimina toimivat haarukka, lusikka sekä syömäpuikot. Veistä ei tarvita, sillä raaka-aineet on jo ruoanvalmistuksen yhteydessä pilkottu suupalan kokoisiksi, helposti syötäviksi paloiksi.

Jälkiruoat ovat makeita ja hedelmäisiä. Kookosta, riisiä, palmusokeria ja hedelmiä käytetään paljon jälkiruokien valmistukseen.

Ruokajuomana toimii vesi, erilaiset hedelmämehut sekä paikallinen olut. 

thaimaalainen ruoka
Thaimaalainen ateria koostuu useista ruokalajeista, jotka tarjoillaan samanaikaisesti. Erilaiset kastikkeet ja tahnat täydentävät aterian. Kuva: Jorma Marstio

Huolellinen esivalmistelu on ruoanvalmistuksen perusta

Thaimaalainen ruoka valmistetaan pannussa tai kattilassa, paistamalla tai höyryttämällä yleensä liedellä, kaasuliekillä tai hiilloksella joko wokkipannulla tai höyrykeittimessä. Sen sijaan uuni ei kuulu thaimaalaisen keittiön varustukseen. Etenkin maaseudulla keittiön saattaa korvata avonainen kuisti.

Thairuoan valmistus pohjautuu huolelliselle esivalmistelulle. Raaka-aineet pilkotaan nopeasti kypsyvään kokoon ja mausteet jauhetaan maustesekoituksiksi tai -tahnoiksi. Itse ruoanvalmistus on nopeaa, sillä raaka-aineet kypsennetään nopeasti niin, että ne säilyttävät rakenteensa ja raikkautensa. Kasvikset lisätään pannulle kypsymisjärjestyksessä, jotta ne säilyttävät värinsä ja makunsa.

Lue myös Anna.fi: Aasialaiset keitot hyväilevät makuhermoja – 4 x kevyt keitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Thaimaalainen ruoka on mausteiden ilotulitusta – kokkaa suosituimmat thairuoat kotikeittiössä

Sirpamamma

Olemme paraikaa Thaimaassa ja syömme päivittäin erilaisia herkullisia thairuokia. On kana-,kala-,rapu-ja liharuokia ja aina on mukana paljon kasviksia, sekä joskus munaa. Rasvaa ei paljon käytetä ja ruuat ovat kevyitä ja kivan makuisia. Ruokalistoissa mainitaan erikseen erikoisen vahvasti maustetut ruuat: vain thaimaalaisille!
Riisiä saa erilaisina annoksina tai nuudeleita, esim. paistettuina ovat herkullisia.
Olen käynyt thairuokakurssin vuosia sitten ja joka kuukausi teemme kotonakin thairuokia.

Thai ruoka ystävä

Olen monta kertaa käynnyt lounaalla tamarin nimisessä thaimaalaisessa ravintolassa helsingissä ja todella pidän thaimaalaisesta ruoasta, mutta itse en ole vielä tehtyt ruokaa itse kotona. Kiitos hyvistä thaimaalaisista respeteistä pitääpä kokeilla näitä ja myös niitä mitä olen syönnyt tamarinissa.

Thaimaassa ei ole käynnyt, ja olen todella kateellinen sirpamammalle edellisestä kommentista.
On se varmaan mukavaa syödä thaimaalaista ruokaa itse thaimaassa.

makujen maailmasta

Karonilla 6.2 2014
Täällä Thaimaassa ja Karonilla maailman parhaita ruokia ja sellainen mauste kun tamarin, on hurmannut minut. Käyn fres marketista ostaan sit silloin tällöin. Jälleen kun palaan kesällä niin matkalaukussani runsaasti mausteita täältä.
. Ja nyt haluaisinkin että sivuillanne voisi ensi kesänä olla kanaa tamarinilla maustettuna, samoin skrimpsejä.Suomessa ei todella ole reseptejä tarpeeksi thai ruuista. Mausteet :chili, curry, tamarin,jalapeno, pepperon, pippurit, minttu, limette,huomattavasti,makurikkaampia kun suomessa.
Mausteisia ruokia voi opetella syömään, niin minä teen Ja silloin kun ateria on spaisia, niin ”liekkiä lykkää ja huulia polttaa” Mutta jos pitää miedosti mausteisia mieleisinään, niin tarvii vain ystävällisesti sanoa, ei spicyä ruokaa, thaiksi: my phet. Öljy on kypsytystä varten,rasvoja harvoin. Raaka-aineet hyviä, tuoreita, ja silmät on sitä varten, että vähän katsot missä syöt ja mitä syöt.
Ei koskaan vielä minkään moista vatsatautia. Näin kun tulet tänne ja haluat elämyksiä ruokien parissa, tee se rohkeasti vaikkakin järjen käyttö on sallittu. Hitaasti hyvä tulee tässäkin asiassa.

kinmun(piste)net

Makujen maailma kirjoitti:
Täällä Thaimaassa ja Karonilla maailman parhaita ruokia ja sellainen mauste kun tamarin, on hurmannut minut

Minä:
Tamarin mausteesta kyllä voi jäädä koukkuun. Jos olet sattumaan olla Penangissa, malesiassa(huom. ainoastaan tästä paikasta saa), suosittelen Penang Assam Laksa, jonka keitto on tehty Tamarindista ja tonnikalasta. Se on paikallisten suosikki.

kinmun(piste)net

Jos thaimaassa syödää ruokia, sen sitruunaruohoa ei tarvitse syödä vatsaan. Se on koristeeksi tai makuantajana.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.