Tarinat

Velmerin, 17, vapaa-ajan täyttää ällistyttävä keräilyharrastus – tavoitteena kerätä 18 000 legosettiä

Velmeri Männikön intohimo ovat legot. Legokeräilijän kokoelmassa on 2750 legosettiä mutta hänen tavoitteenaan on kerätä kaikki julkaistut setit.

Pöytyällä asuva Velmeri Männikkö, 17,  oli ehkä kymmenen, kun sai äitinsä työkaverilta laatikollisen sekalaisia legoja. Poika innostui selvittämään, mitä settejä laatikosta löytyy. ­

”Mukana ei ollut yhtään ohjetta, joten lajittelin legot ja etsin verkosta rakennusohjeita. Erikoispaloja vertailemalla voi päätellä, minkä settien paloja sekalaatikossa on.”

Sen jälkeen Velmeri on viettänyt legojen parissa lähes kaiken vapaa-aikansa. Hän etsii legoja Tori.fi:stä, Facebook-kirppik­siltä ja kirpputoreilta. Kerran vuodessa hän käy Tanskassa Legolandissa ja kirppiksillä.

”En juuri osta valmiita settejä, ellei kyseessä ole joku harvinaisuus, vaan sekalaatikoita, joista kokoan itse set­tejä. Joskus tilaan sekalaatikoita ulkomailta. Paloja on ­sieltä ­helppo löytää, mutta hinnat ovat selvästi korkeampia kuin Suomessa. Vaih­damme paloja myös muiden keräilijöiden kanssa.”

Uutena Velmeri on ostanut esimer­kiksi Titanicin, joka on hänen oma suosikkinsa kokoel­masta.

”Se on melko uusi, ­eikä kokoelmani harvinaisin, ­mutta Titanic on kiinnostanut minua aina, joten ostin sen suoraan Legolta. Olen tilannut Legolta myös joitakin Star Wars -settejä, joita ei ole julkaistu Suomessa ja jotka ovat täällä harvinaisia. Kaikkiaan minulla menee legoihin vuodessa runsaat 5 000 euroa.”

Lue myös: Ursulalla, 69, on yli 7 000 Barbieta: ”Se on aivan kammottava määrä” – kalleimmat maksavat tonneja

Velmeri perusti oman museon

”Aluksi minua kiinnostivat erityisesti merirosvolaivat, joita on julkaistu 15. Nyt minulla on ne kaikki. Nyt kerään pääasiassa ennen 2000-lukua julkaistuja settejä sekä Star Wars- ja elokuva-aiheisia settejä ja Bionicle-hahmoja”, Velmeri kertoo.

Neljä vuotta sitten hän perusti  Vanha-Palikka-nimisen museon Pöytyälle.

”Halusin saada settini esille ja jakaa legoi­hin liittyvää tietoa ja historiaa muillekin. Tällä hetkellä minulla on 2 750 settiä.”

”Suhtaudun legoihin intohimoisesti ja haaveenani on ­päästä Legolle töihin. Aion myös jatkaa keräilyä aina. ­Lego on julkaissut kaikkiaan 18 000 settiä, ja tavoitteenani on ­kerätä ne kaikki. Ilo, jonka uuden setin selvittämisestä ja val­miiksi saamisesta tulee, saa minut jatkamaan.”

Legokeräilijä Velmeri Männikkö on kerännyt kokoelmaansa lähes 3000 legosettiä.
Legokeräilijä Velmeri Männikkö on kerännyt kokoelmaansa lähes 3000 legosettiä. © Sara Riihiaho
Legokeräilijä Velmeri Männiköllä on oma legomuseo Pöytyällä.
Legokeräilijä Velmeri Männiköllä on oma legomuseo Pöytyällä. © Sara Riihiaho

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Velmerin, 17, vapaa-ajan täyttää ällistyttävä keräilyharrastus – tavoitteena kerätä 18 000 legosettiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.