Tarinat

Yksinkertaiset ohjeet vasta-alkajille: Näin lataat ja kuuntelet podcasteja

Applen iPhoneissa ja windows-puhelimissa podcast-sovellus on jo valmiina, mutta android-puhelimiin se täytyy käydä lataamassa puhelimen sovelluskaupasta.

1. Sanalla podcast ei ole suoraa suomennosta, mutta sillä tarkoitetaan ohjelmaa, äänitiedostoa, jonka voi ladata netistä kuunneltavaksi omalla puhelimella tai tietokoneella. Radio-ohjelmasta podcast eroaa siinä, että sitä voi ladattuaan kuunnella silloin kun itselle sopii.

2. Helpointa podcastin kuunteleminen on kännykällä. Kännykän täytyy olla tässä tapauksessa älykännykkä.

3. iOS-järjestelmällä toimivissa iPhoneissa ja windows-puhelimissa podcast-sovellus on jo valmiina. Android-tekniikalla toimiviin puhelimiin se täytyy ladata puhelimen sovelluskaupasta Play Kaupasta. Hyvä ilmaisohjelma on esimerkiksi CastBox, Pocket Casts maksaa muutaman euron.

4. Sovelluksessa on haku, josta voit etsiä podcastia sen nimellä, jos tietää, mitä etsii. Sovellus myös suosittelee kuuntelijalle podcasteja.

5. Kun löydät itseäsi miellyttävän podcastin, saat ladattua sen puhelimeesi, kun valitset ”tilaa”. Lataushetkellä puhelimesi täytyy olla yhteydessä internettiin, mutta kun podcast on latautunut, voit kuunnella sitä sellaisessakin paikassa, missä yhteyttä ei ole.

6. Parhaat vinkit saa tutuilta, jotka jo kuuntelevat podcasteja, lehdistä tai sosiaalisesta mediasta. Kattavin lista suomalaisista podcasteista löytyy jakso.fi-nettisivulta. Google on hyvä apuri. Kun kirjoitat siihen vaikkapa Yle Areena podcastit, pääset käsiksi Ylen podcasteihin.

7. Podcastia ei tarvitse kuunnella kerralla kokonaan. Jos haluaa keskeyttää, ohjelma muistaa, mistä kohdasta kuunteleminen seuraavalla kerralla jatkuu.

8. Useimmista ohjelmista ladattu podcast poistuu itsekseen, mutta kannattaa vielä tarkistaa puhelimen asetusvalikosta, että podcast-sovelluksessa on valittuna ”poista toistetut jaksot”. Näin ladatut ohjelmat eivät jää jää varaamaan puhelimen tallennustilaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yksinkertaiset ohjeet vasta-alkajille: Näin lataat ja kuuntelet podcasteja

Anu

Lista podcasteista kiitos

Riikka Lehtovaara

Anu, listaa on hankala antaa, koska podcasteja syntyy päivittäin lisää, ja meillä kaikilla on erilaiset mieltymykset. Itse kuuntelen paljon YLE Areenaa. Sieltä löytyy toimitettuja ohjelmia,
Joista useimpia voi kuunnella sarjoina, siis podcasteina. Tarjonta on niin suuri, että varmasti löydät omat suosikkisi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.