Ihmiset

Interrail lasten kanssa – Tiesitkö, että alle 12-vuotias matkustaa ilmaiseksi? Näin paljon nelihenkisen perheen matka maksoi!

Maata pitkin matkustaminen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, mutta mikä sai jyväskyläläisen lapsiperheen lähtemään interrailille Keski-Eurooppaan?

Pieni paikallisjuna hytkyy yli Alppien. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat avautuvat joka puolella. Junassa istuvat jyväskyläläiset Panu VäänänenHeini Kivivuori ja heidän pian 10-vuotiaat tyttärensä Valpuri ja Kanerva. Perhe on matkalla kohti Etelä-Italiaa, Roomaa ja Napolia. Matkaan on päätetty lähteä maata pitkin: 18 päivän ajan perhe matkustaa Keski-Eurooopassa lentämättä, vain junia ja laivoja hyödyntäen. Kolmen viikon interrail lasten kanssa – miksi Panu ja Heini päättivät tehdä sellaisen?

Lue myös: Interrail vei nuoruusmuistoihin – naiskaksikko reissasi saman reitin kuin 50 vuotta sitten

Ilmastohuoli saa matkustamaan maata pitkin

Näin se meni Heinin ja Panun kohdalla: Nuoruudessa saattoi vielä lähteä kohti Prahaa bussin kyydissä, kun lentäminen oli kallista. Sitten tulivat halpalennot ja veivät mennessään.

Äidinkielenopettajana työskentelevä Heini ja kustannusalalla työskentelevä Panu eivät pidä itseään himoreissaajina. Pieniä ulkomaan lomamatkoja on tehty muutaman vuoden välein. Ne on tehty viime vuosina lentäen.

”Minä ja Panu emme ole olleet nuorena varsinaisesti reilaamassa. Se onkin ollut pitkäaikainen ajatus, että olisi ihana lähteä. Toisaalta tytöt ovat jo jonkin aikaa olleet sellaisessa iässä, että heidän kanssaan voisi lähteä junailemaan”, Heini kertoo.

Muutkin olivat lähteneet interrailille lasten kanssa. Maata pitkin matkailu lasten kanssa ei kuulostanut mahdottomuudelta. Junamatkailu tuntui hyvältä vaihtoehdolta siitäkin syystä, että parin viime vuoden aikana kiihtynyt ilmastonmuutoskeskustelu on saanut ajattelemaan omia lentotottumuksia uudella tavalla.

”Nyt joutuisi ihan eri tavalla perustelemaan itselleen lentomatkailua kuin vielä jokunen vuosi sitten. Aiemmin asia on saattanut kolkutella jossain takaraivossa, mutta se ei ole ollut samalla tavalla pinnalla omassa mielessä”, Panu pohtii.

Lue myös: Onko epäeettistä lentää lomalle? 10 vinkkiä kestävään matkailuun

maata pitkin matkailu lasten kanssa, interrail lasten kanssa
Heini ja tytöt Turun rautatieasemalla lähtöpäivänä.

Heini on samoilla linjoilla:

”Ilmastokeskustelu oli varmaan kuitenkin se kaikista tärkein syy siihen, että päätettiin junailla mahdollisimman paljon. Minulla oli myös ajatus, että kun edessä ei ole sellaista tulevaisuutta, jossa suihkittaisiin lentokoneella paikasta toiseen, niin opetamme itsellemme ja lapsillemme, miten tämä homma toimii ilman lentokonetta. Tämä matka oli ylipäätään sellaisen asenteen opettelua, että junalla pääsee ja että se on mukavaa.”

Panu ja Heini eivät ole ainoita, jotka ovat havahtuneet lentomatkailun ongelmiin ja kiinnostuneet vaihtoehtoisista tavoista reissata maailmalla.

Suomalaisessa Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmässä on jo yli 14 500 jäsentä, ja VR on kertonut reililippujen myynnin ampaisseen nousuun vuoden alussa. Yksinomaan tammi–helmikuussa interrail-korttien myynti kasvoi Ylen mukaan 20 prosenttia. Aiempina vuosina kasvu on ollut noin kolmen prosentin luokkaa.

Interrail lasten kanssa – helppoa vai haastavaa?

Miten lapset jaksavat pitkät junamatkat? Kun edessä on kuuden tai jopa kahdentoista tunnin matkapäivä, onko paikoillaan istuminen liian raskasta? Näitä kysymyksiä Panu pyöritteli mielessään ennen matkaa. Yllättäen junassa istuminen ei kuitenkaan ollut lainkaan hankalaa Valpurille ja Kanervalle. Interrail lasten kanssa sujui kuin unelma.

”Lapset olivat valmistautuneet junassa istumiseen todella hyvin. He ottivat sellaisen projektin, että he piirsivät todella paljon matkalla vastaan tulleita asioita. Myös äänikirjat, e-kirjat, jokunen pokkari repussa ja elektroniset pelit helpottivat matkantekoa. Junassa istumista paljon väsyttävämpiä olivat siirtymäkohdat: esimerkiksi kun Milanon rautatieasemalla piti vaihtaa junaa, eikä tiennyt, mistä seuraava juna lähtee”, Panu muistelee.

Heini kertoo yllättyneensä, kuinka helppoa lasten kanssa interrailaaminen oli. Myös matkustamisen nopeus yllätti.

maata pitkin matkailu lasten kanssa, interrail lasten kanssa
Panu, Valpuri ja Kanerva junassa Itä-Sveitsissä.

”Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmässä ihmiset, jotka reissaavat paljon junilla, puhuvat paljon matkustamisen meditatiivisuudesta ja hitauden hyvyydestä. Minua enemmän hämmästytti se, miten ripeää se matkanteko lopulta oli.”

Panu ja Heini pyrkivät suunnittelemaan matkareittinsä siten, että he ehtisivät viivähtää kussakin matkakohteessa tovin.

”Emme halunneet sellaista, että yritämme kiertää hirmuisen määrän Euroopan kaupunkeja. Silloin ehtisi nähdä lähinnä rautatieasemia. Ajattelimme, että matkustamme jonnekin ja sitten matkustamme takaisin”, Panu toteaa.

Käytännön syistä reissusuunnitelmassa oli kuitenkin myös muutamia kohteita, joissa viivähdettiin vain yksi tai kaksi yötä. Tällaisia kohteita Panu ja Heini haluaisivat välttää vielä perusteellisemmin seuraavalla matkalla.

”Meidän lapset tykkäsivät siitä, että he pystyivät ottamaan paikan haltuun. Ensi kerralla voisi olla hyvä, että meillä olisi ankkuripaikka jossakin ja sieltä käsin tekisimme retkiä. Näin toki teimmekin Etelä-Italiassa”, Heini sanoo.

Lue myös: Lomalle pääsee lentämättäkin – 6 kiinnostavaa matkaa, jotka voit tehdä ilman lentokonetta

Miksi kotiin palattiin lentämällä?

Vaikka Panu ja Heini olivat suunnitelleet reissun siten, että edestakainen matka junaillen olisi ollut aikataulullisesti mahdollinen, jossakin vaiheessa heräsi huoli. Entä jos parin viikon reissaamisen jälkeen koko perhe on henkisesti hajalla, lapset väsähtävät jatkuvaan matkaamiseen ja sitten pitää vielä yrittää selvitä Välimereltä Suomeen?

”Päätimme lennähtää Italiasta Suomeen takaisin. Matkamme oli siis puolittainen maata pitkin reissu. Ajattelimme, että koska kyseessä on ensimmäinen reissu, pitää pelata varman päälle. Lopulta se harmitti, koska kaikki olivat sitä mieltä, että olisi kiva poiketa Berliinissä kotimatkalla. Nyt kuitenkin tiedämme, että meidänkin yksikkömme voi jättää seuraavalla reissulla paluulennon ostamatta”, Panu pohtii.

Seuraava reissu onkin jo suunnitteilla, ainakin Heinillä.

maata pitkin matkailu lasten kanssa, interrail lasten kanssa
Valpuri ja Kanerva ja Pompeijin katot.

”Olen kovasti laskeskellut, että koulujen syyslomaviikko kestää viikonloppuineen yhdeksän päivää. Siinä ehtisi hirveän mukavasti Pohjois-Italiaan esimerkiksi Ligurian suuntaan, missä reissasimme nytkin. Kaksi päivää sinne, kaksi päivää takaisin, ja perillä ehtisi olla muutaman päivän paikoillaan. Tai sitten olisi tosi mukavaa mennä vaikka Pietariin. Sinne pääsisi hyvinkin nopeasti junalla.”

Kolme viikkoa ei tuntunut yhtään liian pitkältä ajalta olla tien päällä, ja vielä pidempäänkin reissussa olisi voinut olla. Nyt Heinin haaveissa on jo seuraava pitkä interrail lasten kanssa.

”Minulla ei ole minkäänlaista tunnetta siitä, että pitäisi ostaa lentolippu johonkin, että pääsisi pitkäksi viikonlopuksi reissuun. Junailu oli niin ihanaa, että nyt haaveilen nimenomaan siitä junalla matkustamisesta.”

Heinin ja Panun vinkit: Näin onnistuu interrail lasten kanssa!

1. Varaa liput ajoissa

Juna- ja bussilippujen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla liput ajoissa voi säästää huomattavia summia. Lasten kanssa reilatessa on hyvä tietää, että lapsi matkustaa 12-vuotissyntymäpäiväänsä asti aikuisen kanssa ilmaiseksi. Kannattaa vertailla lippujen hintoja. Interrail-passi voi olla halvin tapa junamatkailla Euroopassa – tai sitten ei.

2. Pakkaa fiksusti

Mieti tarkkaan, kuinka paljon tavaraa otat mukaan reissuun. Matkalla pärjää yllättävän vähällä, varsinkin, jos pystyy pesemään pyykkiä majoituskohteissa ja matkustaa lämpimissä kohteissa. Rinkkoihin kannattaa pakatessa jättää hieman tilaa, jotta käsissä ei tarvitse kantaa eväskasseja tai muita hankalia nyssäköitä.

3. Suunnittele majoittumiset huolella

Myös majapaikat kannattaa varata hyvissä ajoin. Jos suunnittelee ajoissa, pääsee halvemmalla kuin jos varaa majoituskohteet viime tipassa. Majoitusta varatessa kannattaa myös miettiä sijaintia. Haluatko säästää rahaa valitsemalla hieman syrjäisemmän majapaikan vai maksatko hieman enemmän mahdollisuudesta pistäytyä päiväunilla kesken päivän?

Tarkista kartalta myös korkeuskäyrät, kun pohdit majoitusta. Vaikka ranta näyttäisi olevan lähellä, välissä saattaa olla pienen rinteen sijaan 1500 askelta portaita, joiden tarpominen 30 asteen helteessä ei ole kovin miellyttävä urakka.

4. Varaa tarpeeksi tekemistä junaan

Interrail lasten kanssa onnistuu kaiken ikäisiltä, kun mukana on tarpeeksi tekemistä. Piirustusvälineet, äänikirjat, e-kirjat, pokkarit ja elektroniset pelit ovat hyvää viihdykettä monen tunnin mittaisille matkoille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Interrail lasten kanssa – Tiesitkö, että alle 12-vuotias matkustaa ilmaiseksi? Näin paljon nelihenkisen perheen matka maksoi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.