Ihmiset

Jonnan, 32, överi joulumaailma on pystyssä jopa puoli vuotta: "Meillä on kymmenen joulukuusta, jokaisessa huoneessa omansa, myös vessassa"

Jonnan joulumaailma on paikallaan jopa puoli vuotta. Kymmenen kuusta koristaa kodin jokaista huonetta, myös vessaa.

Lempääläläinen Jonna Tuovila, 32, on todellinen jouluihminen, joka rakentaa kodistaan joulumaailman, jossa on joulukuusia jokaisessa huoneessa. Jonnan joulumaailma ja joulusisustus syntyvät ajan kanssa amerikkalaisella tyylillä.

Lue myös: Loviisalainen Kimmo, 52, rakastaa joulua niin paljon, että se pyörii hänen mielessään ympäri vuoden – ”Haluaisin pelastaa ­kaikki joulukoristeet”

Jonnan joulumaailma: ”Joulusta ei vain voi saada tarpeeksi”

”Rakastan joulua. En saa siitä koskaan tarpeekseni. Etelä-Suomessa on niin pitkään sateista ja pimeää, että joulufiilistä ei välttämättä saa ulkoa. Se täytyy luoda itse.

Aloitan kodin koristelemisen jo syyskuussa, viimeistään lokakuussa. Sittenpä ei ole enää stressiä, kun kaikki muut alkavat puskea juhlaa pystyyn. Joulukuussa saan jo olla valmiissa joulumaailmassa, keskittyä vain nauttimaan, herkuttelemaan ja katselemaan jouluelokuvia.

Olen aina tykännyt amerikkalaisesta tyylistä. Siellä kaikki tehdään niin isosti. Mitä överimpi, sen parempi. Toki pidän myös suomalaisista perinteistä, vaikka meillä jotkut joululaulut ovat surullisia ja hartaita, vastakohtia amerikkalaisille rallatuksille.

Valmisteluihin kuluu viikkokausia, koska koristelen koko talon. Meillä on kymmenen joulukuusta, jokaisessa huoneessa omansa, myös vessassa. Pöydillä pidettäviä pikkukuusia on toinen mokoma. On ihanaa, kun voi ihailla kaunista kuusta aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi.

Kaikki kuusemme ovat muovisia, koska ne ovat paikallaan neljästä kuuteen kuukautta. Otan ne pois vasta helmi-maaliskuun tienoilla. Aito kuusi ei kestäisi puolta vuotta.

Jonna Tuovilan joulukoti ja Jonnan joulumaailma saattaisi herättää kateutta Korvatunturillakin. Myös koirat Yoda ja Leia ovat saaneet ylleen asian­mukaiset asut.

Joulukoristeita on kertynyt varastoon kymmeniä laatikoita

Koristeita on kertynyt vuosien aikana valtava määrä. Pelkästään palloja on satoja ellei tuhansia, tonttuja satakunta, koristenauhoja satoja metrejä ja jokaisessa ikkunassa valaistu joulutähti. Matot vaihdan tietysti joulumattoihin, ikkunoihin ripustan jouluverhot ja pöydille laitan joululiinat.

Koristeet eivät ole enää pitkään aikaan mahtuneet vaatehuoneeseen, joten kesällä remontoimme autotalliin niitä varten lisää hyllyjä.

Tavaraa on jo kolmisenkymmentä 50 litran laatikollista. Puolet tilasta on varattu palloille, joita ripustan kuusten lisäksi kattoon. Ilman punaisia ja kullanvärisiä glitteri­palloja joulu ei tunnu joululta.

Moni ystävä käy hakemassa meiltä joulutunnelmaa. Puoliso antaa minun höpsöttää, kunhan pääsee kulkemaan pleikkarille, jääkaapille ja makuuhuoneeseen.

Parasta joulussa on se, että saa olla perheen kanssa pitkään ja rauhassa yhdessä. Ja glögi on ihanaa! Sitä ostan varastoon ja juon keskellä kesääkin. Se maistuu hyvältä juhannuksenakin.”

Lue myös Seura.fi: Jouluperinteet luovat joulutunnelmaa – Lukijat paljastavat merkityksellisimmät: ”Hyasintin hieno, makeahko tuoksu vie suoraan lapsuuteen”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jonnan, 32, överi joulumaailma on pystyssä jopa puoli vuotta: "Meillä on kymmenen joulukuusta, jokaisessa huoneessa omansa, myös vessassa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.