Ihmiset

Anna: Vaihdevuodet pysäyttivät Katariina Kaitueen aineenvaihdunnan hetkeksi kuin seinään: ”En ymmärrä, miksi vaihdevuosista ei voisi puhua” 

Näyttelijä Katariina Kaitue on tyytyväinen viisikymppinen. Eletyt vuodet ovat ennen kaikkea antaneet lähtöpassit turhalle häpeilylle.

Katariina Kaitue, 55, aloitti uransa näyttelijänä Kansallisteatterissa heti Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan. Siitä on nyt 30 vuotta. Katariina kertoo uudessa Annassa, miltä viisikymppisyys tuntuu.

Katariina kokee olevansa edelleen juuri oikeassa paikassa, unelma-ammatissaan. Vuodet eivät Katariinan mukaan kohtele naisia ja miehiä samalla tavalla. Miesnäyttelijöitä ikä ei tunnu rokottavan.

Silti Katariina tuntee olonsa vapautuneemmaksi kuin nelikymppisenä.

”Olen vanhoihin nahkoihin syntynyt. En ole koskaan sopinut tyttörooleihin, koska olen 175-senttinen ja matalaääninen. Ei minua ole kyllä niihin laitettukaan. Ehkä siksi en ole kokenut ikääntymistä painolastina”, Katariina sanoo Annassa.

Ikä on tuonut hänelle esiintymiseen rohkeutta ja rauhaa. Katariina on vaalinut lapsenomaista, innokasta asennetta työntekoon. Hän haluaisi löytää työskennellessään aina jotakin uutta.

”Jos tässä ammatissa menettää kyvyn iloita yhdessä tekemisestä, menettää jotain hirveän olennaista. Haluan vaalia intohimoa elämää kohtaan.”

Lue myös: Isänsä lapsena menettänyt näyttelijä Katariina Kaitue: ”Pelkäsin pitkään rakastua”

Vaihdevuodet kuuluvat elämään

Katariina tuntee hyvää oloa kehossaan. Vaihdevuodet ovat hänen mielestään luonnollinen osa ikävaihetta, vaikka kropan muutoksiin menisikin hetki totutella.

”En tunne surua, koska en enää toivo jälkikasvua. Lapseni ovat jo pitkälti yli kaksikymppisiä. Toisenlaisessa tilanteessa tämä vaihe voisi tuntua isolta luopumiselta – elämäntilanteita on niin erilaisia.”

Vaihdevuodet ovat päästäneet hänet suhteellisen vähillä oireilla. Yhdessä vaiheessa Katariinan aineenvaihdunta loppui silti hetkeksi kuin seinään.

”Ensimmäisen kuuman aallon muistan hyvin. Olin esityksessä korsetti päällä, enkä ensin tajunnut, mistä oli kyse. Kun ymmärsin, että tämä on nyt tätä, ajattelin, että on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.”

Kaikkiin oireisiin on löytynyt onneksi helpotusta ja Katariina onkin sitä mieltä, että tarjolla oleva apu kannattaa ottaa vastaan. Paras asia on, ettei hän tunne 55-vuotiaana enää häpeää.

”En ymmärrä, miksi vaihdevuosiin liittyen ollaan niin usein salamyhkäisiä. Miksi niistä ei voisi puhua? Miksi ihmeessä häpeilisin sitä, että ikää on kertynyt tietyn verran?

Katariina ei haikaile menneitä, sillä hän tuntee osanneensa elää jokaista ikäänsä täydellä painolla. Hän pitää hassuna ajatuksena, että elämä olisi vain kolmikymppisten 34–36-kokoisten hommaa. Ihmisten pitäisi olla itselleen ja toisilleen armollisempia.

”Jos hirveästi miettii sitä, mitä muut ajattelevat, tulee vain itse rajoittaneeksi omaa elämäänsä. On niitä, jotka elävät elämäänsä, ja sitten on niitä, jotka kommentoivat toisten elämää. Kannattaa miettiä, kumpaan ryhmään haluaa kuulua.”

Katariina Kaitue: Terapia säästää mielen umpisolmuilta

Yhtä Katariina ei vaihtaisi pois. Hänen mielestään kaikkien kannattaisi käydä joskus terapiassa. Hänkin on joskus kantanut liikaa muiden ihmisten murheita ja unohtanut samassa hötäkässä, mikä omaa mieltä painaa.

”Olen sanonut lapsilleni, että silloinkin, kun kaikki on hyvin, voi mennä välillä puhumaan terapeutille. Hänelle voi puhua vapaasti ilman, että pelkää kuormittavansa läheisiään. Vain puhumalla voi selvittää, onko jotain jäänyt käsittelemättä”, Katariina sanoo Annassa.

Katariina tyrmää ajatuksen siitä, että vasta isojen ongelmien kanssa kannattaisi varata aika terapeutille. Hänellä itsellään on hyvä terapeutti, jonka luona Katariina käy selvittelemässä ajatuksiaan jo ennen kuin ne ovat solmussa ja etteivät ne koskaan menisi umpisolmuun.

”Maailma on viime viikkoina opettanut, että ainut asia, joka on varmaa, on se, että kaikki on epävarmaa. Vaatii rohkeutta elää sydän ja sielu auki, eikä se aina ole helppoa. Mutta eikö jokaisen kannattaisi yrittää tehdä omasta elämästään paras mahdollinen?”

Lue myös Anna.fi: Katariina Kaitue vaihtoi suurperheen talon pienempään asuntoon: ”Kodistamme oli tullut tyhjien makuuhuoneiden hautuumaa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Vaihdevuodet pysäyttivät Katariina Kaitueen aineenvaihdunnan hetkeksi kuin seinään: ”En ymmärrä, miksi vaihdevuosista ei voisi puhua” 

saattaen vaihdettava

Vaikka en ole mikään asiantuntija, niin voin kyllä vilkaista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.