Ihmiset

Yllätysraskauden kokenut Satu Taiveaho: "Keskenmeno repi lapsettomuuden haavat auki"

Suru tuli viiveellä alkuhämmennyksen jälkeen, kun Satu Taiveaho huomasi saaneensa keskenmenon. Kahden sijoitetun lapsen äiti on kuitenkin onnellinen siitä, että sai olla edes hetken aikaa raskaana.

Päiväkodissa askarrellut hellyttävät kortit. Ne ovat koko perheen yhteisten luontoretkien lisäksi Satu Taiveahon, 41, mielestä äitienpäivän parhaita traditioita.

Sadun ja hänen puolisonsa Antti Kaikkosen perheessä vietetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa äitienpäivää niin, että hän itse on päivänsankari. Kahden sijaislapsen äidille päivä on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Menneinä vuosina se oli tuskallinen muistutus lapsettomuudesta.

”Pahimmassa kipuiluvaiheessa äitienpäivä tuntui raskaalta. Lapsettomuuden suru korostui silloin”, Satu sanoo.

Tänä äitienpäivänä Sadun mielessä päällimmäisenä on kiitollisuus.

”Olen onnellinen, että saan kokea joka päivä äitiyden onnen. Lapsi sylissä on paras mahdollinen olotila. Tuhiseva pieni ihminen vieressä on ihana nukahtaa ja herätä. Rakastan näitä lapsia enemmän kuin mitään muuta.”

Viime syksynä lapsettomuuden suru nousi yllättäen taas pinnalle.

Lue myös: Lapsettomuus lujitti parisuhdetta

Odottavan naisen posket

Kun Satu sai syksyllä suureksi yllätyksekseen keskenmenon, hän ei tiennyt olleensa raskaana.

”Minulla oli ollut aiemmin samanlaisia oireita: vatsan pömpötystä, turpeaa oloa ja pahoinvointia. Niin moneen kertaan olin luullut olevani raskaana, joten en elätellyt sellaista toivetta tälläkään kertaa.”

Päiväkodissa oli varoitettu kihomadoista ja Satu pohti, voisivatko ne aiheuttaa kummallisia oireita – siitäkin huolimatta, että heidän lapsillaan ei niitä ollut. Hän jopa osti lääkkeen niiden häätämiseksi, mutta ei ehtinyt käyttää sitä.

”Luulin raskautta kihomadoiksi, mutta mahani sisällä olikin ihan muuta elämää.”

Kun keskenmeno tapahtui, Satu ei heti ymmärtänyt, mistä oli kyse. Työpäivän aikana hän kuitenkin huomasi, että kyseessä eivät olleet tavalliset kuukautiset. Sikiö oli menehtynyt muutaman viikon ikäisenä.

”Äitini sanoi jälkikäteen nähneensä kasvoistani, että olen raskaana. Minulla oli kuulemma odottavan naisen posket.”

Tunteet nousivat pintaan keskenmenon jälkeisenä päivänä. Sadun työpaikalla vietettiin työhyvinvointipäivää, johon kuului taideterapiaa.

”Maalatessani tunteet purkautuivat ja itku tuli.”

Lue myös: Gynekologi Anneli Kivijärvi: Lapsettomuus on intiimi ja kipeä asia

Toive uudesta raskaudesta hiipui

Pian asia painui Sadun mielessä taka-alalle. Meni viikkoja ennen kuin se palasi painamaan ajatuksia.

”Suru tuli viiveellä alkuhämmennyksen jälkeen. Vanhat ajatukset pomppasivat pintaan: miksi me emme voi onnistua?”

Samaan aikaan Sadun ja Antin tuttavapiirissä tuli monia yllättäviä vauva-uutisia.

”Olin onnellinen heidän puolestaan, mutta samalla mietin, että miksi muille tulee ihmeitä mutta meille ei. Keskenmeno repi vanhat haavat auki ja nostatti uudelleen pintaan lapsettomuuteen liittyvän surun, jonka luulin jo käsitelleeni.”

Talven ja kevään aikana Satu ja Antti ovat purkaneet tunteitaan keskustelemalla.

”Varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana meillä heräsi toive uudesta raskaudesta, mutta pikkuhiljaa se tunne on hiipunut. Olen yrittänyt kääntää tämän niin, että olen onnellinen, että olen saanut olla edes hetken raskaana.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Satu Taiveaho kertoo elämänsä käännekohdista. Miltä tuntui tulla julkkikseksi yhdessä yössä? Millaista elämä oli lapsettomuuden surun kanssa ja miltä äidiksi tulo tuntui kahden sijoitetun lapsen kautta? Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 10/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yllätysraskauden kokenut Satu Taiveaho: "Keskenmeno repi lapsettomuuden haavat auki"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.