Kulttuuri

Paras dekkari – tältä listalta löytyy lukemista jokaiselle jännityksen ystävälle

Tältä listalta löytää lukemista niin rauhallisemmista arvoitusromaaneista kuin karmivista murhakertomuksistakin nauttiva lukija!

Kesällä ei liene mitään parempaa kuin heittäytyä pihakeinuun tai parveketuoliin lukemaan hyvää dekkaria! Kotilieden toimitus paljastaa yhdeksän parasta dekkarisarjaa, joiden lukuisien osien parissa vaikkapa loma sujuu hyytävän rennoissa tunnelmissa.

Lue myös: Dekkarikirjailija Viveca Sten: ”Tässä idyllissä suunnittelen murhani”

Viveca Sten, parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

1. Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarja

Mistä on kyse? 

Ruotsalaisen Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarja vie idylliselle pikkusaarelle Tukholman ulkosaaristoon. Sarjassa poliisi Thomas Andreasson tutkii mystisiä tapauksia parhaan lapsuuden ystävänsä, juristi Nora Lindenin, kanssa. Kirjoissa selvitetään niin murhatapauksia kuin etsitään kadonneita henkilöitäkin. Stenille ominaista on punoa ihmis- ja perhesuhteet keskeiseksi langaksi osaksi tarinaa.

Kenelle sarja sopii?

Tyylikäs ja viihdyttävä sarja niille, jotka rakastavat Tukholmaa. Sopii ruotsalaisista, ei-niin-väkivaltaisista dekkareista nauttiville.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Suomessa sarjaa kustantaa WSOY.

Lone Theils, parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

2. Lone Theilsin Nora Sand -sarja

Mistä on kyse?

Tanskalaisen Lone Theilsin kirjoissa toimittaja Nora Sand joutuu modernien yhteiskunnallisten arvoitusten eteen. Todellisista rikostapauksista innoituksensa saaneissa kirjoissa muun muassa tutkitaan tapausta sarjamurhaajasta, joka ottaa kuvat uhreistaan ennen kuin tappaa heidät, ja pojasta, joka löytyy kuolleena eläinten luita kaulassaan.

Kenelle sarja sopii?

Niille, jotka kaipaavat trillereihinsä myös kevyempiä kohtia, joissa ratkotaan parisuhdepulmia. Niille, jotka haluavat tutustua uusiin ja yllättäviin näkökulmiin, ja seurata vahvan, fiksun naispäähenkilön seikkailuja.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Suomessa sarjaa julkaisee Aula & Co.

Karin Erlandsson, parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

3. Karin Erlandssonin Sara Kvist -sarja

Mistä on kyse?

Ahvenanmaalla asuvan Karin Erlandssonin dekkarisarja sijoittuu 1990-luvun alkuun, pikkukaupungin idylliin Pohjanmaan Uuskarlepyyhyn. Sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Sara Kvist saapuu pääkaupungista kesätoimittajaksi maaseudulle – ja löytää ensimmäisessä työvuorossaan metsästä ruumiin. Erlandssonin romaaneissa kerronta on vähäeleisen tarkkaa, ja tunnelma synkän piinaava. Kirjat kuvaavat surua ja kaipuuta lempeästi ja ymmärtävästi.

Kenelle sarja sopii?

Rauhallisesta ja sympaattisesta menosta pitäville ja vanhan ajan hengestä nauttiville. Kiireiselle, joka ei ehdi lukea tiiliskiviä ja haluaa saada sarjan teokset nopeasti haltuun.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Sarjaa kustantaa Kustantamo S&S.

Donna Leon, parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

4. Donna Leonin Guido Brunetti -sarja

Mistä on kyse?

Yhdysvaltalaisen Donna Leonin suosittu dekkarisarja kertoo venetsialaisen komisarion, Guido Brunettin, tutkimuksista. Kirjoissa keskiöön käsitellään murhien lisäksi muun muassa ympäristöteemoja, korruptiota ja mafiaa. Perhekeskeinen Brunetti viettää paljon aikaa vaimonsa valmistamien herkkuaterioiden äärellä.

Kenelle sarja sopii?

Venetsian matkasta haaveileville ja jännityksestä nauttiville. Italialaisesta politiikasta ja elämänmenosta kiinnostuneelle.

Toimituksen kommentti: ”Tapahtumat pyörivät samojen katujen ja muutamien päähenkilöiden ympärillä, joten on ollut mahtavaa nähdä hamojen kehittyvän vuosien varrella. Bruneteista on tullut ystäväperhe, joka tapaamista aina odottaa.”

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Suomessa sarjaa kustantaa Otava.

Alan Bradley, 8 parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

5. Alan Bradleyn Flavia de Luce -sarja

Mistä on kyse?

Kanadalaisen Alan Bradleyn Flavia de Luce -sarja kuljettaa lukijansa 1950-luvun Englantiin. Flavia on nokkela 11-vuotias kemistinalku, joka elää maaseudulla leski-isänsä ja kahden nokkavan sisarensa kanssa. Hän toimii poikkeuksetta oman päänsä mukaan ja alkaa sattumalta ratkoa kohdalleen osuvia murhamysteereitä. Sarjan ensimmäisessä osassa Flavia tutkii perheensä puutarhasta kuolleena löytyneen miehen tapausta.

Kenelle sarja sopii? 

Kaikille entisille Viisikko- ja nykyisille Agatha Christie -faneille! Vaarallisen älykkään nuoren tutkijasielun seikkailuista kiinnostuvalle.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Suomessa sarjaa kustantaa Bazar.

Lue myös: Kanadalaiskirjailija Alan Bradley: ”Minulla oli täydellinen lapsuus”

Camilla Läckberg, 8 parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

6. Camilla Läckbergin Fjällbacka-sarja

Mistä on kyse?

Ruotsalaisen Camilla Läckbergin Fjällbackan pikkukaupunkiin sijoittuvassa sarjassa tutkitaan karmivia ja mystisiä rikoksia, jotka liittyvät milloin natsiaikoihin, milloin sirkukseen. Päähenkilö on kolme-nelikymppinen kirjailija Erica Falck, jonka rakkaus-, perhe- ja ulkonäkökriisit tuntuvat varsin samaistuttavilta. Rikoksia selvittää Erican mies, Fjällbackan poliisissa työskentelevä Patrik Hedström. Useimmiten Erica ehtii kuitenkin omissa tutkimuksissaan miehensä edelle.

Kenelle sarja sopii?

Nopeita, hengästyttäviä käänteitä kaipaaville. Niille, jotka eivät mene sekaisin mittavastakaan henkilögalleriasta.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Suomessa sarjaa kustantaa Gummerus.

Alexander McCall Smith, 8 parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

7. Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe tutkii -sarja

Mistä on kyse?

Zimbabwessa syntyneen, nykyään Skotlannissa asuvan Alexander McCall Smithin kynäilemissä teoksissa Mma Ramotswe pyörittää naisten etsivätoimistoa sihteerinsä Mma Makutsin kanssa. Botswanan ensimmäinen etsivätoimisto saa toimeksiantoja milloin mistäkin syystä, ja Mma Ramotswe päätyy tutkimaan niin kosijoiden taustoja, lehmiltä katkaistujen jalkojen mysteeriä kuin orpokodin johtajan epämääräisiä irtisanomisperusteita. Tapaukset ratkeavat keskustellen ja pohdiskellen, useimmiten Mma Ramotswen erinomaisen ihmistuntemuksen ansiosta.

Kenelle sarja sopii?

Leppoisasta menosta nauttiville ja niille, jotka kaipaavat mysteerejä, mutta eivät välttämättä jännitystä tai seikkailuja. Hyvänmielen kirjasarja nautittavaksi rooibos-kupillisen kera.

Toimituksen kommentti: ”Sarjan kirjat ovat pieniä aurinkoja arjen harmaan räsymaton päällä!”

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Sarjaa kustansaa Suomessa Otava.

Denise Rudberg, parasta dekkarisarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

8. Denise Rudbergin Marianne Jidhoff -sarja

Mistä on kyse?

Ruotsalaisen Denise Rudbergin dekkarisarjan keskiössä on syyttäjänvirastossa työskentelevä Marianne Jidhoff. Leskeksi jäänyt viisikymppinen sankaritar ratkoo mystisiä kuolintapauksia ja juonitteluja Tukholman seurapiirien kulisseissa viritellen samalla myös omaa rakkauselämäänsä. Sarjan osat voi lukea myös itsenäisinä teoksina.

Kenelle sarja sopii? 

Sarja tarjoilee elegantilla otteella rikoskirjallisuutta lukijalle, joka haluaa sotkeutua Ruotsin yläluokan samppanjaa ja salaisuuksia tulvivaan maailmaan. Kevyen kirjallisuuden ja glamourin ystäville.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset: 

Sarjaa kustantaa Suomessa Into.

Ursula Poznanski, 9 parasta dekkarikirjasarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkaritSten, 8 parasta dekkarikirjasarjaa, kesä, dekkarit, dekkarisarja, rikosromaani, parhaat rikosromaanit, parhaat dekkarit

9. Ursula Poznanskin Beatrice Kaspary -sarja

Mistä on kyse?

Itävaltalaisen Ursula Poznanskin teoksissa Salzburgin poliisin etsivä Beatrice Kaspary ratkoo toinen toistaan pulmaisempia murhamysteereitä. Sarjan ensimmäiseen osaan inspiraatiota on haettu geokätköilystä, ja Beatrice seuraa murhaajan uhreihinsa jättämiä viestejä murhatun luota seuraavan luo. Toisessa osassa Beatrice puolestaan ratkoo runojen ympärille syntyneen Facebook-ryhmän jäsenten murhia. Kolmas kirja puolestaan sijoittuu sairaalan psykiatriselle osastolle.

Kenelle sarja sopii?

Lukijalle, joka haluaa itse vaivata lukiessaan päätään mysteerin ratkaisemiseksi. Nopeatempoista tarinaa kaipaavalle ja hyytäviä sarjamurhia kavahtamattomalle.

Sarjassa tähän mennessä suomeksi ilmestyneet teokset:

Sarjaa kustantaa Suomessa Atena.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras dekkari – tältä listalta löytyy lukemista jokaiselle jännityksen ystävälle

Katja

Olisi kiva tietää miten sarjat on valittu. Ihmettelen ettei Nesbo ja Adler-Olssen tai suomalaiset Jokinen, Lehtolainen jne… olleet listalla, vai onko tuohon valittu mahdollisimman erilaisia dekkaristeja?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.