Kulttuuri

Arja Tiainen kirjoittaa voimarunoja, joita jokaisen pitäisi lukea: kokosimme parhaat säkeet

Arja Tiaisen rosoisista voimarunoista sukupolvi toisensa jälkeen on hakenut uskoa, lohtua ja iloa arkeensa. Lue rakastetun runoilijan vaikuttavimmat säkeet.

Arja Tiainen (s. 1947) kirjoittaa runoja, jotka ovat samaan aikaan herkkiä ja kovia, hauskoja ja surullisia.

Arja Tiaisen runot koskettavat jokaista, sillä niissä näkyvät elämän kaikki puolet: rujonkaunis lähiöelämä, tinkimätön feminismi, intohimoinen rakkaus miehiin… Arja Tiaisen runojen teemat ovat puhutelleet erityisesti naisia jo vuosikymmenten ajan.

Karjalaisevakkojen tytär ja Stadin friidu – kumpikin saa äänen Tiaisen vuoron laulelmallisissa, vuoroin jyrkän toteavissa säkeissä.

Etsitpä sitten lohtua, voimaa, irtiottoa arjesta tai sanoja rakkauden tunnustamiseen, Arja Tiaisen kirjoista löydät ne kaikki. Kokosimme vaikuttavimmat säkeet.

Arja Tiaisen runot, jotka koskettavat:

Nuorempana jalat määräsivät kaikesta. Ne viihtyi asemilla ja kaukaisissa kylissä. Pää aina ihmetteli että mitä me täällä tehdään. Me kävellään sano jalat.

***

Se joka ei ole vielä minä sen on mahdotonta olla me. Se ei voi kiintyä toiseen kun se ei ole kiintynyt itseensä. Se ei voi käsittää suuria ympyröitä kun se sekoaa pienissäkin. Sitä pitää lähestyä sen omilla ehdoilla. Kaikki muu pelästyttää ja suistaa sen raiteilta.

***

Päätoimiseksi naiseksi älä rupea, se on silkkaa kuukautiskiertoa pillereitä ja kierukoita meikkiohjeita joista ei tokkua saa, omin käsin leivottua pullaa ja lattioita joissa ei rikkaa käy, tarjouksesta tarjoukseen.

***

Unelmat täytyy toteuttaa, tuskat kestää, viinat juoda, vuokrat maksaa, köyhiä puolustaa, vaaleissa äänestää.

***

Arja Tiainen, Arja Tiaisen runot
Arja Tiaisen runot koskettavat kaikkia.

Pistän asioita alulle, vaikutan, liikun, vaihdan ilmettä. Minä olen köyhän makeinen, kirpeä, sinä muistat aina, ei nekku, eikä marenki. Minusta ei saa enempää kuin osaa ottaa, osaa tahtoa.

***

Alas rakkaus! Alas uuvuttava Romantiikka! Alas jankuttava, koteloitunut, kiduttava rakkaus! Alas sitova, typeräksi tekevä hellyysjumputus! Alas lässyttävä, liehakoiva, maassamateleva tunne! Alas riutuva tuska ja kiihkeä kuume! Alas hehkuva otsa ja aivojen huume! Tästä eteenpäin osaan kyllä pitää varani.

***

Keskenkasvuiset miehet, aina turvautumassa naiseen, tarttumassa hihaan, lasiin, pyssyyn, puukkoon, suremassa luopumassa, jättämässä asioita kesken, kohauttamassa elämälle olkapäitä, pistämässä lappua luukulle, sillat poikki ennenkuin uudet on rakennettu, heittäytymässä naisen kohtuun itkemässä äitiä

***

Annoin tuskan sataa en etsinyt tuskalle olkapäätä, en sammuttanut sitä lääkkeillä, en hukuttanut sitä viiniin.

Arja Tiaisen viimeisin runokokoelma: Lapsilta kielletty (WSOY 2012)

Lue myös: Olitko duunarityttö 1960-luvulla? Arja Tiainen kirjoitti runon sinulle!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Arja Tiainen kirjoittaa voimarunoja, joita jokaisen pitäisi lukea: kokosimme parhaat säkeet

Lukija

Arjahan on niin hyvinvoivan ja freeshin näköinen, jatka samaan malliin !

Soppa50

Kiitos Arja hienoista pelkäämättömistä sanoistasi, runoistasi!
Olisinpa ymmärtänyt lukea näitä nuoruudessani. Jokaisen naisen pitäisi tutustua Arjan teksteihin yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Sanoma on herättävä, tiedostava ja terveellinen. Vaikka rakkaus on ihanaa ja paljon lupaavaa, kannattaa herätä…ajoissa! Ainakin yrittää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.