Kulttuuri

Laulu rakkaudesta ja muut Eeva Kilven kauneimmat säkeet: "Juuri näin olen halunnut elää"

Eeva Kilpi on Suomen rakastetuimpia runoilijoita. Kilven keskeisiä teemoja ovat rakkaus, äitiys ja luonto. Kokosimme kauneimmat Eeva Kilpi -säkeet. Mikä on sinun lempirunosi?

Eeva Kilpi on yksi Suomen rakastetuimmista runoilijoista. Hänen runoutensa kantavia teemoja ovat Karjalan evakkous, miehen ja naisen välinen intohimoinen rakkaus, äitiys sekä eläinten ja luonnon suojeleminen.

Lue myös: Arja Tiainen kirjoittaa runoja, jotka jokaisen pitäisi lukea – kokosimme parhaat säkeet

Vuonna 2019 Eeva Kilveltä ilmestyy kaksi uutta teosta, Sininen muistikirja ja Punainen muistikirja (WSOY), jotka sisältävät kirjailijan päiväkirjamerkintöjä 20 vuoden ajalta.

Kokosimme Eeva Kilven koskettavimmat säkeet. Mikä Eeva Kilpi -lainaus on sinun suosikkisi?

 

Mie rakastin sinnuu kuule silloin ja taijan rakastaa vieläkin, kun elämän evakkona yhä maaimalla kuljeksin.

(Elämän evakkona, 1972)

 

Ja eräänä päivänä me koukistumme toistemme ympärille ja naksahdamme lukkoon emmekä irtoa enää, sinun kulumavikasi minun kihtiini kietoutuneena minun mahahaavani sinun sydänvaivasi vieressä ja reumatismini sinun noidannuoltasi vasten, emme erkane konsana ei.

(Laulu rakkaudesta, 1972)

Eeva Kilpi -runot
Eeva Kilpi kotonaan vuonna 2016.

 

Herra, opeta meitä hyväksymään vanhojen rakkaus, nuorten rakkaus, keski-ikäisten ihmisten rakkaus, rumien rakkaus, lihavien rakkaus, köyhien rakkaus, huonosti puettujen rakkaus ja yksinäisten rakkaus. Opeta meitä hyväksymään rakkaus, me niin pelkäämme sitä.

(Laulu rakkaudesta, 1972)

 

Kun ei jaksa enää kirjoittaa, on muistettava. Kun ei jaksa enää valokuvata, on nähtävä mielen silmillä. Kun ei jaksa enää lukea, on oltava täynnä kertomuksia Kun ei jaksa enää puhua, on soitava.

(1982)

 

Älkää tuskatonta hetkeä toivoko, silloin se voi joskus pysähtyä kohdallenne ja äkkiä tajuatte, että kaikki on hiljaa, kaikki on tyyntä, kaikki on rauhaisaa ja sopivasti. Se on onni. Ja sattuma lennättää sen luoksenne varmimmin.

(1982)

 

Pysyvä intohimo minussa. Juuri näin olen halunnut elää. Ei hukattua hetkeä, täysi tunne seurana, olen tässä, olen nyt, en toivo mitään.

(1982)

 

Näin lapset rakastavat äitiään, poikanikin minua, ja äitejä ja lapsia yhdistää sanoin selittämätön side jota vastaan he kapinoivat koko ikänsä jostain syystä.

Ehkä siksi että se side kestää kapinoinnin ja riuhtomiset kun kaikki muut siteet katkeavat.

(1996)

 

hän pursaltaa hän pyöräyttää hän vispaltaa hän leipaisee

pursaltaa yöpaidan narulle kuivumaan kevätauringossa pyöräyttää piiraat käden käänteessä vispaltaa kääretortun uuniin kahvin kiehuessa leipaisee mustikkapiirakan saunan kypsyessä

(ÄITI, 1996)

 

Hyvä Jumala. Anna linnuille pesiä. Anna lapsille hyviä isiä ja äitejä. Anna yksinäisille vanhuksille joku joka ottaa heidät syliin.

(1996)

Eeva Kilpi

Lue myös: Onko tämä upein koskaan kirjoitettu runo naisesta? Eeva Kilven Sinä pieni urhea nainen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laulu rakkaudesta ja muut Eeva Kilven kauneimmat säkeet: "Juuri näin olen halunnut elää"

Maija Stier

Olen lukenut Eevan kirjoja koko ikäni. Ihanaa huomata, miten suhtaudun hänen tuotantoonsa itse vanhetessani. Nuorempana en ymmärtänyt kaikkea, nyt ymmärrän ja haluan, että Eeva Kilpi kirjoittaa,kirjoittaa, kirjoittaa, naisen maailmaa, ajatuksia. Ihaillen häntä.

Maija

Olen lukenut Eevan kirjoja koko ikäni. Ihanaa huomata, miten suhtaudun hänen tuotantoonsa itse vanhetessani. Nuorempana en ymmärtänyt kaikkea, nyt ymmärrän ja haluan, että Eeva Kilpi kirjoittaa,kirjoittaa, kirjoittaa, naisen maailmaa, ajatuksia. Ihaillen häntä.

Hely

Rakastan Eeva Kilven runoja: Mie rakastin sinnuu kuin Karjalaa ja kaikkia muita. Myös kirjat nuoren tytön kokemuksista Karjalan evakkona ovat mahtavaa kuvausta. Tapasin Eeva Kilven Toronton kansainvälisillä kirjailija päivillä 80-luvun lopulla. Hän luki siellä runonsa, olikohan nimi bussipysäkillä kello 0.42, kansa hurrasi ja minä myös – mahtava kirjailija. Kiitos hänelle hienoista lukukokemuksista!

Marja Alaperä

Nämä ovat elämän kestäviä kauniita ja koskettavia runoja, joihin aina palaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.