Kulttuuri

Jäitkö sinäkin koukkuun tähän karuun tv-sarjaan? Supersuositun Orjattaresi-sarjan toinen kausi alkaa Ylellä

Ympäristökatastrofit ovat nostaneet valtaan kristillisfundamentalistiset miehet, joita hedelmällisyytensä säilyttäneet nuoret naiset joutuvat palvelemaan seksiorjina. Emmy ja Golden Globe -palkintoja kahminut karu The Handmaid’s Tale – Orjattaresi -sarja jatkuu Ylellä.

Naisten asemaa totalitaarisessa yhteiskunnassa kuvaava karu The Handmaid’s Tale – Orjattaresi -sarja jatkuu nyt toiselle tuotantokaudelle.

Sarja alkaa Yle Teemalla televisiossa tiistaina 7.5. Kolme ensimmäistä jaksoa ovat nähtävissä myös Yle Areenassa 7.5. alkaen.

Lue myös: Kevään koukuttavimmat synkät Netflix-sarjat

Orjattaresi-sarjan toinen tuotantokausi on entistäkin yhteiskunnallisempi

Kristillisfundamentalistien hallitsemassa Gileadin kauhuvaltiossa Junen matka jatkuu epätoivon toiselle puolelle.

Johtajien ja heidän hedelmällisyytensä menettäneiden vaimojensa etuoikeuksiin kun kuuluvat mukavien olojen lisäksi myös lapset, joita he eivät pysty itse saamaan. Syntyvyyden aleneminen uhkaa systeemiä.

Lue myös: 10 x suoratoistopalvelujen parhaat sarjat

Toisella tuotantokaudella pohditaan totalitarismin ja diktatuurin lisäksi myös länsimaisten nykynaisten ahtaita oloja, kun me olemme milloin minkäkin ystävällisyyteen ja huolehtivaisuuden kaapuun puetun käytännön armoilla.

Työn vuoksi lapsia laiminlyöväksi äidiksi leimaaminen on nimittäin erinomainen ase, kun huono äiti-huono työntekijä-kaksoisstandardilla voi syyllistää naiset ja saada nämä vetäytymään ja siirtymään juuri sinne, minne halutaan.

Brutaali miesdiktatuuri sortaa naisia

Varaudu siis Orjattaresi-tv-sarjan ensimmäisen jakson pitkään ja kiduttavaan alkukohtaukseen.

Pakkolait ovat määränneet naiset miesten omaisuudeksi. Hallinto ja poliisivoimat ovat diktatoristen miesten käsissä. Gileadin totalitaarisessa järjestelmässä ainoastaan synnyttävällä naisella on arvoa ja silloinkin vain raskauden ajan.

Mitä lapsen synnyttyä tapahtuu, saattaa olla kuolemaakin pahempaa. Pääseekö systeemiä pakoon?

On kauheaa katsoa pelkkiä tv-sarjan tapahtumapaikkoja kuten urheilukenttää, sairaalaa tai koulun juhlasalia. Niissä naiset eivät todellakaan urheile tasa-arvoisina, opiskele tai saa tarvitsemaansa hoitoa. Naisia kidutetaan näissä arkisissa paikoissa brutaalille systeemille kuuliaisiksi, aivottomiksi kohduiksi.

Väkisinkin mieleen nousee kysymys: voisiko meidän koulumme jumppasalissa erotella ihmisiä jyviin ja akanoihin?

Huippunäyttelijät Orjattaresi päärooleissa

Televisiosarjan pääroolissa on Mad menistä tunnettu näyttelijä Elisabeth Moss, 36, josta brittisanomalehti Guardian otsikoi: ”Elisabeth Moss on laadun tae”.

Mossin kasvot kuvaavat kauhua, pelkoa ja vastarintaa niin, että katsojaa kylmää.

Miespääosassa Fred-Komentajana on Rakastunut Shakespeare -elokuvassa (1998) veijarimaisuudellaan valloittanut (Ralphin veli) Joseph Fiennes, 48, nyt parikymmentä vuotta vanhempana ja vallanhimoisempana.

Margaret Atwood on jo kirjoittanut jatko-osan

Menestyssarjan ensimmäinen tuotantokausi pohjautuu kanadalaisen kirjailijan Margaret Atwoodin, 79, palkittuun romaaniin Orjattaresi, joka ilmestyi 1985. Suomeksi se ilmestyi heti tuoreeltaan vuonna 1986.

Teos oli aikaansa edellä: 25 vuoden kuluessa ympäristökatastrofit ja fundamentalistiset yhteiskunta-ajatukset ovat tulleet entistä arkipäiväisemmiksi.

Margaret Atwood onkin muistuttanut, että ympäristöonnettomuuksista kärsivät eniten juuri naiset. Katastrofit aiheuttavat laittomuuksia, ruokapulaa, levottomuuksia ja konflikteja. Ne taas altistavat naiset raiskauksille ja muulle väkivallalle.

Tv-sarjan toinen kausi jatkaa tapahtumia siitä, mihin ne Margaret Atwoodin ensimmäisessä romaanissa päättyivät.

Margaret Atwood on myös kirjoittanut huippusuositulle kirjalleen jatko-osan Testamentit. Testamentit ilmestyy 10. syyskuuta, samaan aikaan kuin englanninkielinen alkuteot The Testaments. On jännittävää katsoa, kuinka pitkälle tulevaan kirjailija tällä kertaa näkee.

Atwood on antanut lausunnon uudesta kirjastaan: ”Rakkaat lukijat: Tämän kirjan inspiraationa on kaikki se, mitä olette koskaan kysyneet minulta Gileadista ja sen taustoista. No, lähes kaikki. Toisena inspiraationa on maailma, jossa olemme eläneet.”

Naiset Reaganin ja Trumpin politiikkaa vastaan

Margaret Atwood kirjoitti Orjattaresi-romaanin presidentti Ronald Reaganin 1980-luvulla harjoittaman uuskonservatiivisen, perhearvoja korostavan politiikan vastapainoksi ja kritiikiksi.

Nyt toisen, jatko-osan, kirjoittamiseen on inspiroinut presidentti Donald Trumpin moukkamaiset, naisvihamieliset puheet ja #metoo-liike.

Lue myös: Feministiaktivisti Ebba Witt-Brattström: ”#metoo-kampanja on paljastanut, että ”pyhät nerot” voivat olla seksistisiä vallankäyttäjiä”

Samalla Orjattaresi-romaanista on tullut naisten oikeuksien symboli ja 25 vuotta vanhasta kirjasta huippusuosittu teos, jota meidänkin kirjastoissamme jonotetaan.

On jännittävää nähdä, voimaannuttaako syyskuussa ilmestyvä Testamentit-romaani nykyajan naiset kamppailemaan seksuaalisten, poliittisten, fyysisten ja taloudellisten oikeuksiensa puolesta.

Ainakin tv-sarja on innoittanut amerikkalaisnaisia mielenosoitusten asuvalinnoissa: tv-sarjasta tuttu seksiorjan punainen kaapu ja valkoinen hilkka kertovat, mitä mieltä niiden kantaja on naisten asemasta maassa, jossa esimerkiksi abortti on jatkuvasti poliittisten intohimojen kohteena.

Orjattaresi tv-sarja Yle Teemalla ja Areenassa

The Handmaid’s Tale – Orjattaresi -sarja esitetään Yle Teemalla tiistaisin 7.5. alkaen klo 21.50 ja 22.45.

Yle Areenassa sarja on nähtävissä kolmessa eri jaksoryppäässä 7.5. alkaen:

Sarjan toisella tuotantokaudella on 13 jaksoa. Kolmaskin tuotantokausi on jo tilattu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäitkö sinäkin koukkuun tähän karuun tv-sarjaan? Supersuositun Orjattaresi-sarjan toinen kausi alkaa Ylellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.