Kulttuuri

Lähde matkalle Gotlantiin - lue vinkit ja tärpit

Ruusut ja hyvä lähiruoka houkuttelevat vierailulle Ruotsin aurinkoisimpaan kolkkaan. Visbyn vanhakaupunki on kävelyretken arvoinen, mutta löytyy saarelta paljon muutakin.

Ruusuinen Visby

Visbyn keskiaikaisen historian aistii kehämuurin ympäröivässä kaupungissa. Koristeelliset talot, ikkunoille nenät vastakkain asetellut posliinikoirat ja seinustoja pitkin kiipeilevät ruusut herättävät ihastusta. Vuosittain siellä järjestetään koko viikon kestävät keskiaikafestivaalit.

Gotlannissa merimaisema

Maaseuturetkelle

Vuokraa auto, moottori- tai polkupyörä ja aja maaseudulle, rannikon kalastajakyliin, maatiloille ja sisämaan ravintoloihin tai saaren läntisimmälle rannalle, Högklintille.

Jos vietät saarella useamman päivän, mene lossilla Fårön saarelle, josta löytyvät niin ihmishahmoja muistuttavat, luonnon muovaamat kivipatsaat, raukit kuin upeat hiekkarannatkin.

Gotlannissa kannattaa pyöräillä

Syö parsaa paratiisissa

Lilla Bjersin luomutila, kaupungista noin 7 kilometriä Toftan suuntaan Västerhejden kylässä, on ruokamatkailijan paratiisi. Tilamyymälästä voi ostaa sesongin mukaisia, vastapoimittuja, ekologisesti kasvatettuja luomutuotteita, kuten violettia, vihreää tai valkoista parsaa sekä hyvällä onnella myös siivousmoppia muistuttavia parsanjuurakoita kotipihalle istutettaviksi. Tilan yhteydessä toimivat kahvila ja lähiruokalounasravintola, joka iltaisin on tilausravintola. Tarjolla on lähiruokaa.

Lilla Bjersin emäntä Margareta Hoas
Lilla Bjersin luomutilan emäntä Margareta Hoas arvostaa puhtaasti tuotettuja raaka-aineita.

Bungenäsin latoravintola sijaitsee Fårö sun dis sa ja tarjoaa lounaalla paikallista luomuruokaa. Iltaisin siellä järjestetään elämystapahtumia ja konsertteja. Bungenäs on vanhalle kalkkikivilouhosalueelle perustettu hipsterihenkinen elämysyritys. Autot jätetään puolen kilometrin päähän metsäiselle parkkipaikalle, josta matkaa jatketaan jalan tai vanhoilla polkupyörillä.

Bungenäsin latoravintolan pitäjät
Eva Toivosella ja Joachim Kuylenstiernalla on kavila, baari ja tilausravintola Bungenäs Matsal.

Kahvila ja tilausravintola Nyströms löytyy armeijan käytössä olleesta rakennuksesta samalta rannalta kuin latoravintola.

Ostanpa lampaantaljan

Gotlannin lampaan karva on harmaata, kiharaa ja kiiltävää. Lampaantaljoilla päällystetyt huonekalut ovat paikallinen hitti. Taljan voi ostaa Visbyn desingnkaupoista tai lammastilalta, kuten Rommunds Gård Katthammarsvikissä. Tilat myyvät myös pakastettua lihaa, makkaroita ja jalosteita.

Akantus Visbyssä myy vanhaa ja uutta sisustustavaraa Sankt Hansplanilla. G.A.O. on tyylikäs sisustus- ja lahjatavarakauppa, Hästmansgatan 30, Visby. Fläderbloms saft, mustamarjaseljankukkamehu, on ruotsalainen erikoisuus. Kuivattua mehuainesta myy Kränku, tee-, kahvi- ja herkkumyymälä Sankt Hansplanilla Visbyssä. Wisby Ost myy paikallisia juustoja, Wallérs plats, Visby. Maistele ja valitse. Brödbodenin leipä- ja herkkukaupan haistaa jo kaukaa, Södertorg, Visby.

Kanelipullaa ja kaffetta

Ruotsalainen kahvileipä ei voita, sokeria ja kanelia säästele. Istahda pullakahville, Cafe Gula Huset, Tranhusgatan 2, Visby. Kaupungin ulkopuolelta löytyy ihastuttavia vanhoihin pajoihin ja työtiloihin perustettuja puu-uunileipomoita.

Gotlantilainen kanelipulla

Leva Kungslador -leipomon ovesta leijailee vastustamaton tuoksu. Vastassa on rapeakuorisia leipiä ja kanelisia kierrepullia. Takapihan tilamyymälästä voi ostaa lisää lähiherkkuja Kokeile saaren erikoisuuksia karhunlaukkaöljyä (ramslök) ja sinivatukkahilloa (salmbär), Toftavägen 20, Visby.

Rute Stenungsbakerin sokeririnkiläpullat ovat vastustamattomia, suuria ja tahmeita. Kesäinen leipomokahvila Koillis-Gotlannissa. Rute Risungs 217, Lärbro.

Lautasella vihertää

Krakas krog, saaren parhaaksi ravintolaksi mainittu tilausravintola, sijaitsee Kräklingbyssä. Ulrika Karlsson tarjoaa ravintolassaan luonnonmukaista lähiruokaa. Lautasella on paljon vihreää.

Ulrika Karlson Gotlannissa

Yöksi vaikka vintille

Visbyssä on monia yöpymispaikkoja, joista voi valita kukkaron ja mieltymysten mukaan. Clarion Wisby on korkealuokkainen hotelli, jonka sisääntuloaulan kivet ovat jäänteitä keskiaikaiselta kujalta.

Monista kaupungin ulkopuolella sijaitsevista ravintoloista löytyy muutama vuodepaikka. Elämyksiä etsivä yöpyy vaikka Bungenäsissä. Retrohenkisen ravintola Bunganäs Salenin yläkerrassa on viisi mummolan vinttikamaria yöpyjille. •

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2016.

Lue myös matkajutut:

Päivä Tukholmassa

Tukholman matkavinkit

Taalainmaa: Carl Larssonin taiteilijakoti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lähde matkalle Gotlantiin - lue vinkit ja tärpit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.