Kulttuuri

Kukkakirja: Uusi opas leikkokukkien käyttöön kotifloristille

Kukkia rakastava kotifloristi kaipaa tietoa kukkien käsittelystä ja inspiraatiota niiden monipuoliseen käyttöön. Kukkakirja antaa sopivasti molempia.

Leikkokukkien asettelu on käsillä tekemistä siinä missä käsityöt ylipäätään. Materiaali vain on elävää. ”Kukat ja kasvit kasvavat, kukoistavat ja kuihtuvat. Siksi rakastankin kukkia, sillä ne eivät jää nurkkiin pölyyntymään”, floristi Saija Sitolahti sanoo. Hän on monille tuttu lehtien sivuilta tai kukkakursseilta. Nyt hän jakaa uudessa kirjassa tietouttaan ja ideoitaan laajemmalle.

Kukkakimppujen maailma on monipuolinen luonnosta, pihoista ja kukkakaupoista saatavien materiaalien summa. Kotikutoisella kimppumaakarilla on paljon kysymyksiä: Mitä ja mistä saa kerätä, milloin kannattaa kerätä, mistä löydän tarvittaessa jonkin harvinaisemman leikkokukan? Ja ennen kaikkea: miten kukat ja kasvit saadaan säilymään kauniina ja tuoreina mahdollisimman pitkään?

leikkovihreät
Kirjan alussa olevat tietosivutkin näyttävät kauniilta.

Saija Sitolahti antaa kirjan alussa runsaasti pohjatietoa ja kertoo samalla omista tavoistaan ja mieltymyksistään. Mukavalla tavalla selville tulee myös vuodenaikojen vaihtelu. Vaikka välillä jo tuntuu, että kukkakaupoissa vuodenajat ovat venyneet valtavan pitkiksi, ne kuitenkin yhä vaikuttavat. Toisaalta se juuri on kukkien maailman rikkaus. Ihania asetelmia voi tehdä pimeimpänä syksynäkin.

kukkakranssi
Kirja neuvoo myös miten tehdään kranssit, hiuskoristeet, kukkakorut ja kukkatatuoinnit.

Kukkakauppiaana Sitolahdella on tietysti mahtavat valikoimat kaupallisia leikkokukkia tarjolla, mutta siitä huolimatta hän osaa inspiroida myös edullisten kimppujen ja asetelmien tekoon. Yksi liikuttavimmista ideoista on hyvin omakohtainen: ”Minulla on kolme poikaa, ja kukkakauppiaan lapsina heillä oli pienenä tapana kerätä kukkia äidille. Tämä hellyyttävä tapa on monilla lapsilla vanhempien ammatista riippumatta. Kaikkien lasten itse kerättyjä kukkia yhdistää yksi asia: varret ovat usein lyhyet.” Tästä yleismaailmallisesta asiasta on poikinut Saijan idea matalaan asetelmaan.

Maru Lemmetyn kuvat ja Piia Ahon suunnittelema ulkoasu ovat ihastuttavasti samalla taajuudella kirjan sisällön kanssa. Kaunis ja selkeä kirja.

 

”Pelkkä eläminen ei riitä; tarvitaan auringonpaistetta, vapautta ja pieni kukka.”
– H.C.Andersen, suom. Maila Talvio

 

Saija Sitolahti: Kukkakirja, Helpot ohjeet kimppuhin ja aetelmiin, Otava 2018

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkakirja: Uusi opas leikkokukkien käyttöön kotifloristille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.