Istuta talven sipulikukat puutarhaan

Narsissit, helmililjat ja hyasintit saavat uudenlaista hehkua, kun istutat ne asetelmiksi kauniisiin astioihin.

kukka-asetelma

Ruukkunarsissit ja -helmililjat ovat suosittuja kodin kevätkukkia. Hyvällä tuurilla niiden seuraksi voi löytää myös hyasintteja, sinililjoja ja pikkusipulikukkia. Sipulikukat ovat kauniita sellaisinaankin, mutta ne sopivat erityisen hyvin asetelmiin.

Asetelmissa kasvit ovat myös helpompia hoitaa, kastella ja siirtää yöksi viileään paikkaan. Parhaimmillaan ruukut ja kukat eivät pelkästään sovi yhteen vaan oivallisesti täydentävät toisiaan. Kukinnan jälkeen sipulit voi istuttaa puutarhaan.

Näyttävää jälkeä syntyy, vaikka kukkia ei olisi kovin paljon. Yksinkertainen sipulikukka-asetelma syntyy jopa yhdestä tai kahdesta tete-narsissista. Tetenarsissit kestävät muutamia pakkasasteita, joten asetelman voi sijoittaa myös pihalle tai parvekkeelle.

Vinkit keväisiin kukka-asetelmiin

1. Istuta kevätkukat rahkasammaleeseen tai kevytsoralla kevennettyyn turvemultaan. Kukkamulta tiivistyy herkästi liikaa ja tekee asetelmasta painavan.

narsissit

2. Kastele niukasti. Liika kastelu ja korkea lämpötila venyttävät kukkavanoja. Jos juuret ovat esillä istutuksessa, voit kostuttaa niitä suihkuttamalla.

3. Aseta valoisaan, viileään paikkaan. Pimeässä lehdet kellastuvat ja lämpimässä kukinta on nopeasti ohi. Myös siirtäminen yöksi viileään paikkaan pidentää asetelman ikää.

4. Istuta sipulit puutarhaan, kun maa sulaa. Säilytä ne istutukseen saakka ilmavassa, pakkasettomassa paikassa. Ei haittaa, vaikka sipulit kuivuvat istutusta odotellessaan.

Kevätkukkien suosikit

Narsissit (Narcissus) ovat kestäviä kukkia ruukuissa ja puutarhassa. Isokukkaiset lajikkeet ovat näyttäviä ja pienikukkaiset avaavat kukkiaan pitkän ajan kuluessa. Tete-narsissit kestävät reiluakin pakkasta, muut eivät.

helmililjat

Helmililja (Muscari) kukkii pitkään, kun kukat avautuvat kukinnossa pikkuhiljaa. Kylmään totutettu ruukkuhelmililja kestää myös pakkasta. Puutarhassa etenkin siniset helmililjat kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen kasvavana mättäänä.

Hyasintti (Hyacinthus) on myös kevätkukka. Keski-Euroopassa sitä on käytetty ruukuissa ja puutarhakasvina jo pitkään. Keltaiset ja valkoiset lajikkeet sopivat erityisen hyvin kevätistutuksiin, ja kukinta kestää pitkään.

Lue lisää kevätkukista:
Sipulikukat voi istuttaa vanhoihin astioihin
Sipulikukat hurmaavat
Tetenarsissi kestää kevätsään
Tulppaani tuo kevään tullessaan

Kuvat: Tommi Tuomi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Istuta talven sipulikukat puutarhaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X