Kulttuuri Tilaajille

Lukijat esittivät 8 kysymystä Raija Oraselle – ”Minussa on sellainen vika, että ajattelen kuolemaa usein”

Kirjailija Raija Orasen pää tekee töitä 24/7. Hän uppoutuu tekeillä olevaan romaaniinsa usein niin, että syöminen ja juominen unohtuvat.

1. Millainen henkinen operaatio oli kirjoittaa kirja? 

Kirjan kirjoittamista voi pitää varsin massiivisena suorituksena. Kysymyshän ei ole siitä, että tuosta se teksti alkaa ja tuonne se sitten päättyy. Se ei ole suoritus, vaan aikamoinen kehitystapahtuma, iso prosessi, joka muuttaa kirjoittajan. Kirjan valmistuttua hän ei ole samanlainen ihminen kuin oli sitä aloittaessaan.

Mitä henkilöt kirjassa tekevät ja kokevat, se kaikki kulkee kirjailijan olemuksen läpi. Jokainen ilo ja jokainen murhe on elettävä syvästi, myös kärsimys ja kuolema. Kirjailija on teoksensa jokainen henkilö. Siksi en osaa enkä halua kirjoittaa pahoista ihmisistä, ja pahojen tekojen läpi käyminen tuottaa todellista kärsimystä. 

Samalla kirjan kirjoittaminen on suurisuuntainen oppimistapahtuma. Tekstin päättyessä kirjailija tietää paljon enemmän kuin työtä aloittaessaan. Vaikka alussa uskoo tietävänsä, minne on menossa, minne päätymässä, on loppu aina jonkinlainen yllätys. Ja suurin taistelu käydään siitä, mistä ja miten löytyy katharsis, puhdistuminen, armo, anteeksianto. Siinä mielessä kaikilla tarinoillani täytyy olla onnellinen loppu, on löydettävä sovitus ja seesteinen taivas, sittenkin.  

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lukijat esittivät 8 kysymystä Raija Oraselle – ”Minussa on sellainen vika, että ajattelen kuolemaa usein”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.