Kulttuuri

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? Malli Niina Kurkinen vinkkaa 15 kiinnostavaa kohdetta kotikaupungistaan

Malli ja erovalmentaja Niina Kurkinen-Nyholm viihtyy uudessa kotikaupungissaan Kööpenhaminassa. Nyt hän antaa matkavinkkinsä tähän rentoon kaupunkiin.

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? Malli Niina Kurkinen-Nyholm, 49, jakaa parhaat vinkkinsä Kööpenhamina-reissuun. Niina asuu nykyään Kööpenhaminassa tanskalaisen miehensä Nikolaj Nyholmin kanssa ja työskentelee erovalmentajana.

Niina kuuluu Suomen tunnetuimpiin, kansain­välisesti menestyneisiin malleihin. Moni tuntee hänet ennen kaikkea kosmetiikkamerkki Lumenen kasvona. Hän on näytellyt myös monissa suomalaisissa elokuvissa.

”Olen asunut Kööpenhaminassa jo neljän vuoden ajan ja sopeutunut tänne hyvin. Täkäläinen elämänmeno on mutkatonta. Kaikki pyöräilevät liki joka paikkaan kesät ja talvet – myös minä. Pyöräilykulttuuriin toki pitää oppia, sillä vauhti pyöräteillä on kova ja eikä kelloa epäröidä soittaa jalankulkijoiden eksyessä vaeltelemaan väärään paikkaan.

Helsingissä on puhuttu paljon kaupungin elävöittämisestä. Monia siihen tähtääviä toimenpiteitä on kritisoitu ankarasti. Mielestäni Kööpenhaminassa elävöittämisessä on onnistuttu. Kaupunki on tullut siinä yrittäjiä vastaan.

Esimerkiksi kahvilat ja ravintolat saavat laittaa kadulle terassit ilman vuokraa, ja keskustassakin terassin saa laittaa ilmaiseksi 80 senttiä ulkoseinästä. Ravintolakulttuuri onkin ollut jatkuvasti nousussa, myös koronan jälkeisinä aikoina.

Täällä on myös laitonta pitää asuntoja tyhjillään. Suomi ansaitsee samaa päättäväisyyttä elävöittämiseen ja turismin kehittämiseen.

Vaikka olen ehtinyt nähdä neljässä vuodessa paljon, ­uusi kotiseutuni on runsaudensarvi, joka tarjoaa loputto­masti elämyksiä. Lähiaikojen suunnitelmissani siintää vie­railu kirjailija Karen Blixenin kotimuseossa (Rungsted Strandvej 111, Rungsted Kyst) hieman kaupungin ulko­puolella. Olen kuullut, että paitsi itse museo myös sitä ympäröivä ruusupuutarha on hurmaava.”

Lue myös: Lomalle pääsee lentämättäkin – 6 kiinnostavaa matkaa, jotka voit tehdä ilman lentokonetta

Kultorvetin eli hiilitorin alue vilisee tunnelmallisia kahviloita. Se on pyhitetty vain kevyelle liikenteelle.
Kultorvetin eli hiilitorin alue vilisee tunnelmallisia kahviloita. Se on pyhitetty vain kevyelle liikenteelle. © iStockphoto

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? Suuntaa kuratoiduille kirppiksille

”Kööpenhaminan kirpputorit ja käytettyjen vaatteiden liikkeet tekivät minuun vaikutuksen ilmavuudellaan ja tyylikkyydellään. Täyteen ahdettujen, sekavien myymälöiden sijaan niitä voi kuvailla kuratoiduiksi. Jokaisella on oma, selkeä linjansa.

Yksi suosikeistani on monipuolinen I Blame Lulu. Magnolias tunnetaan paikkana, josta voi tehdä luksuslöytöjä, kuten hankkia Chanelin tai Bottega Venetan asusteita.”

Vintageliikkeet ja pihakirppikset häikäisevät laadukkailla löydöillä. Tämä kuva on Decor-vintageliikkeestä.
Vintageliikkeet ja pihakirppikset häikäisevät laadukkailla löydöillä. Tämä kuva on Decor-vintageliikkeestä. © Daniel Rasmussen/Visit Copenhagen

Kööpenhaminan ravintolat: vain yksi kattaus illassa

”Yksi suosikkiravintoloistani on Christianhavnissa sijaitseva Kanalhuset. Tässä kotoisan lämminhenkisessä ravintolassa on iltaisin vain yksi kattaus, joten kaikki aloittavat ruokailun samaan aikaan. Ravintolassa istutaan pitkissä pöydissä ja ruoat ammennetaan yhteisiltä tarjoiluvadeilta – vähän kuin aterioitaisiin oman perheen kesken. Tarjolla on aina kala ja kasvisvaihtoehdot. Täällä on myös huoneita vuokralla.

Reffenin alue houkuttelee rentoudellaan. Tarjolla on runsaasti erilaisia katuruokaa tarjoavia kojuja. Tanskalaisin vaihtoehto ovat smørrebrødit eli ruokaisat voileivät. Omiin suosikkitäytteisiini kuuluvat keitetty peruna ja friteerattu kampela. Smørrebrødien nauttimiseen kuuluu yleensä yksi jääkylmä akvaviittisnapsi.

Yksi upeimmista ravintolakokemuksista Kööpenhaminassa on The Tower eli Torni. Parlamentin käytössä olevan Christiansborgin palatsin ylimpään kerrokseen sijoitetusta ravintolasta avautuu näkymä yli ­koko kaupungin. Ruokalista on rennon skandinaavinen.

Eräs suosikkini on myös Admiralgade 26, jonka eleganteista kasvisruoista nautin aina.”

Lue myös Anna.fi: Listasimme parhaat shoppailupaikat Tukholmassa, Tallinnassa, Kööpenhaminassa ja 7 muussa kohteessa

Reffenin alue houkuttelee katuruokatarjonnallaan.
Mitä tehdä Kööpenhaminass? Suuntaa Reffenin alueelle, joka houkuttelee katuruokatarjonnallaan! © Visit Copenhagen

Kööpenhaminan parhaat kahvilat: sisustus pysynyt samana 30 vuotta

”Aivan kaupungin ytimessä, Strøget-kävelykadun varrella sijaitsee Café Europa, joka on yhtä viihtyisä ympäri vuoden. Siellä on mukava käydä nauttimassa vaikka smørrebrød lounaaksi. Talvella kahvilassa voi lämmitellä höyryävän glögilasin äärellä. Tietääkseni tämän yli 30-vuotiaan kahvilan sisustusta ei ole milloinkaan muutettu.

Nautin myös kirjakaupan yhteydessä olevan Thiemers Kaffebarin tunnelmasta. Paitsi että mukaan tarttuu usein uutta luettavaa, täällä voi siemailla erityisen hyvää teetä.”

Cafe Europa 1989.
Cafe Europa 1989. © Wikimedia Commons

Yllättävä Kööpenhamina-vinkki: jätteenkäsittelylaitos

”CopenHill on erikoinen paikka, sillä se on kyennyt muuttamaan rumuuden kauneudeksi. Jätteenkäsittelylaitoksen ympärille on rakennettu vehreä kukkula, jossa voi patikoida ympäri vuoden. Talvella tänne suuntaavat laskettelijat ja lumilautailijat. Nämä harrastukset ovat maksullisia, mutta patikoimaan pääsee ilmaiseksi.

Perinteisempi retkipaikka vaikka piknikkiä ajatellen on Rosenborgin linnan vieressä sijaitseva kuninkaan puutarha. 1600-luvulla perustettu puisto lumoaa ihanilla ruusuillaan.

Nautin myös Frederiksbergin puutarhan vehreästä idyllistä. Sen lähellä sijaitsee myös yksi suosikkiravintoloistani, pohjoismaista ruokaa tarjoileva, tunnelmallisen vahassa talossa toimiva Fasangården.”

CopenHill on loistava retkikohde innokkaalle patikoijalle.
CopenHill on loistava retkikohde innokkaalle patikoijalle. © iStockphoto
Kuninkaan puutarha on ihastuttava paikka nauttia piknikkieväitä.
Kuninkaan puutarha on ihastuttava paikka nauttia piknikkieväitä. © iStockphoto

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? Suuntaa museoon!

”Nautin tanskalaisesta tyylistä. Minimalismikaan ei milloinkaan ole ankeaa, vaan hienostuneen pelkistettyä. Siksi suuntaan mielelläni Tanskan designmuseoon ihailemaan muotoilun klassikkoja. On fantastista huomata, miten korkealle käsityön laatu voi kurkottaa. Esimerkiksi kahden puulajin yhdistämisestä toisiinsa on tehty taidetta.

Matkaan toki mielelläni myös Louisianan taidemuseoon. Sen näyttelyt ovat mieleenpainuvia, mutta upea museorakennus meren rannalla on jo itsessään henkeäsalpaavan kaunis.”

Designmuseossa järjestetään joulukuussa muotoilumarkkinoita, joista voi tehdä lahjalöytöjä.
Designmuseossa järjestetään joulukuussa muotoilumarkkinoita, joista voi tehdä lahjalöytöjä. © Malthe Zimakoff/Visit Copenhagen

Lue myös Seura.fi: Näin selviät pienellä budjetilla Kööpenhaminassa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä Kööpenhaminassa? Malli Niina Kurkinen vinkkaa 15 kiinnostavaa kohdetta kotikaupungistaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.