Kulttuuri

Lukijat paljastavat: Paras lukemani dekkarisarja – yksi on ylivoimainen!

Kotiliesi kysyi lukijoiltaan, mikä on paras koskaan kirjoitettu dekkari. Yhden kirjailijan teokset nousivat ylitse muiden.

Parhaat dekkarit ovat persoonallisia, ja niissä on vedenpitävä ja koukuttava juoni sekä kiinnostavat päähenkilöt – ainakin jos on uskominen Kotilieden lukijoita.

Pyysimme lukijoita paljastamaan parhaat koskaan lukemansa dekkarit. Vastausten joukosta erottui kirkkaasti kymmenen dekkaristia, joiden teokset viihdyttävät, jännittävät ja karmivat selkäpiitä kerta toisensa jälkeen. Näiden huippudekkareiden joukosta kannattaakin etsiä luettavaa tänä kesänä!

Kotilieden kyselyyn vastasi yli 400 henkilöä.

Lue myös: 9 x paras dekkarisarja – Tältä listalta löytyy lukemista jokaiselle jännityksen ystävälle!

Nämä ovat Kotilieden lukijoiden mielestä parhaat dekkarit ikinä:

Henning Mankell, parhaat dekkarit

10. Henning Mankellin Kurt Wallander -sarja

Ruotsalaisen Henning Mankellin selkäpiitä karmivat dekkarit kertovat Kurt Wallanderista, keski-ikäisestä rikoskomisariosta. Kirjoissa ratkotaan toinen toistaan mystisempiä murhia. Kotilieden lukijat pitivät teoksia jännittävinä, mutta arvostivat sitä, etteivät Mankellin dekkarit ole kuitenkaan liian väkivaltaisia.

”Parasta Mankellin kirjoissa on inhimillisyys ja rauhallinen kerronta.”

”Kirjat ovat realistisia ja ne tuovat esiin elämän sekä hyvät että huonot puolet.”

Lue myös: Konkarin neuvot: Näin onnistut omakustannekirjailijana

Stieg Larsson, parhaat dekkarit

9. Stieg Larssonin Millenium-trilogia

Ruotsalaisen Stieg Larssonin Millennium-trilogia on noussut ilmiöksi ympäri maailman. Toimittaja Mikael Blomkvist ja tietokonehakkeri Lisbeth Salander selvittävät karmivia rikoksia teoksissa, jotka Kotilieden lukijoiden mukaan vangitsevat otteeseensa ja jäävät mietityttämään pitkäksi aikaa.

”Hyytävän kamala. Tarkkaa, psykologista kuvausta yhteiskunnallisella twistillä.”

”Juoni on persoonallinen, hahmot erittäin mielenkiintoisia, kirjoitustyyli on mukaansatempaava. Trilogia sisältää jännitystä, romantiikkaa, surua sekä iloa.”

Seppo Jokinen, parhaat dekkarit

8. Seppo Jokisen Sakari Koskinen -sarja

Seppo Jokisen kirjojen sankari, 60-vuotias risupartainen poliisi Sakari Koskinen seikkailee Tampereella. Kotilieden lukijoita kiehtoi erityisesti se, että rikokset sijoittuvat ennestään tuttuun kaupunkiin.

”Kirjoissa ei ole raakaa väkivaltaa. Uskottava, sujuvasti kerrottu tarina. Poliisin arkea valotetaan kiinnostavasti. ”

”On mukavaa, kun tapahtumat sijoittuvat tuttuihin paikkoihin Tampereella. Rikosten lisäksi on mielenkiintoista seurata poliisien yksityiselämän muutoksia.”

Lue myös: Runouden yllättävät terveyshyödyt: Voi tehostaa ajattelua ja helpottaa masennusta

Donna Leon, parhaat dekkarit

7. Donna Leonin Guido Brunetti -sarja

Yhdysvaltalaisen Donna Leonin teoksissa rikoksia ratkoo venetsialainen komisario, Guido Brunetti. Italialaisen arjen ja kulttuurin kuvaus yhdistyy yhteiskunnallisten epäkohtien pohtimiseen.

”Venetsia on suosikkipaikkani ja Leon onnistuu ujuttamaan dekkareihinsa hallinnon epäkohtia ja korruptiota.”

”Leonin kirjat eivät mässäile raakuudella, ja niissä on vedenpitävä tarina. Lisäksi henkilöt ovat elävästi kuvattuja, samoin miljöö. Kulttuuriakaan ei ole unohdettu: esimerkiksi historia ja kirjallisuus ovat esillä jokaisessa kirjassa jollakin tavalla. Huumorille on annettu mukavasti tilaa.”

Reijo Mäki, parhaat dekkarit

6. Reijo Mäen Vares-sarja

Reijo Mäen Vares-sarja on viihdyttänyt suomalaisia jo yli 30 vuoden ajan. Huumorilla maustetuissa dekkareissa yksityisetsivä Jussi Vares liikkuu itsekin lain rajamailla selvittäessään kirjavia tapauksia välillä kyseenalaisinkin keinoin.

”Sarja on huippujännittävä ja mielenkiintoinen sekä tyylikäs kuvaus rikosmaailmasta.”

”Mukaantempaava, hyvää Turun seudun kuvausta. Teksi sujuvaa, huumoria mukana.”

Lue myös: Kirjailija Kaari Utrion vinkit kirjoittajille: ”Viihde ei ole itselle tarkoitettua minän tuntojen tutkiskelua”

Camilla Läckberg, parhaat dekkarit

5. Camilla Läckbärgin Erica Falck -sarja

Ruotsalaisen Camilla Läckbergin dekkareissa tutkitaan rikoksia Fjällbackan pikkukaupungissa. Päähenkilöitä ovat kirjailija Erica Falck ja hänen miehensä, Fjällbackan poliisissa työskentelevä Patrik Hedström. Rikosten ratkominen on erityisesti Patrikin heiniä, mutta monesti Erica ehtii omissa tutkimuksissaan miehensä edelle.

”Kirjoitettu niin kiinnostavalla tavalla, että jännitys säilyy alusta loppuun asti eikä loppu ole mitenkään ennalta arvattavissa.”

”Fjällbacka-sarja on monivivahteinen ja jännittävä, mutta myös todella hyvin arkiseen elämään nivoutunut. Jokaisen kirjan juonen lisäksi lukija haluaa kuulla, mitä kirjan ihmisten elämään kuuluu.”

Leena Lehtolainen, parhaat dekkarit

4. Leena Lehtolaisen Maria Kallio -sarja

Poliisi Maria Kallio on seikkaillut Leena Lehtolaisen teoksissa jo neljännesvuosisadan ajan. Kotoisiin maisemiin sijoittuvissa dekkareissa hän selvittää murhia ja perehtyy muun muassa erilaisiin perheväkivaltatapauksiin.

”Lehtolainen on onnistunut yhdistämään jännittävät rikokset Maria Kallion siviilielämän kanssa. Lapset kasvavat, ja Maria ja hänen miehensä Antti vanhenevat. Kerronta on elävää ja kirjoitettu hyvällä suomen kielellä.”

”Lehtolainen kirjoittaa siten, että kirjojen murhat ja muut kauheudet tuntuvat todelta mutta eivät liioitellulta. ”

Lars Kepler, parhaat dekkarit

3. Lars Keplerin Joona Linna -sarja

Lars Kepler -salanimellä dekkareita kirjoittaa ruotsalaispariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Kirjoissa seikkailee suomalaistaustainen rikoskomisario Joona Linna, joka ratkoo hyytäviä rikoksia.

”Pitää jännityksessä loppuun asti ja seuraavaa osaa ei malttaisi odottaa. Joona Linna on myös mielenkiintoinen, traaginen hahmo ”

Vainooja-teosta lukiessa sälekaihtimet piti pistää kiinni ja vielä verhot eteen, koska alkoi tuntua siltä, että joku tarkkailee minua.”

Lue myös: Luulitko, että sinulla ei ole aikaa lukea? Lukuvalmentajan 7 vinkin avulla onnistut

Jo Nesbo, parhaat dekkarit

2. Jo Nesbøn Harry Hole -sarja

Norjalaisen Jo Nesbøn dekkarit oslolaisesta rikostutkijasta, Harry Holesta, nousivat Kotilieden lukijoiden suosikkidekkareiden joukossa toiselle sijalle. Kirjat saivat kiitosta yllättävistä ja hiuksianostattavista juonenkäänteistään.

”Nämä ovat kirjoja, joita ei malta jättää kesken. Hyytävän älykkäät mysteerit pitävät otteessaan.”

”Nesbøn kirjoissa on sopivan säröinen ja angstinen päähenkilö Harry Hole. Nesbø punoo mestarillisen ja nerokkaan juonen, jota ei voi ennalta arvata. Jännitys säilyy kirjan loppuun asti. ”

Agatha Christie, parhaat dekkarit

1. Agatha Christien teokset

Brittiläisen Agatha Christien teokset ovat hurmanneet sukupolven toisensa jälkeen, eikä olekaan ihme, että hänen teoksensa nousivat myös Kotilieden lukijoiden ylivoimaiseksi suosikiksi. Omaperäiset ja sympaattiset etsivät Hercule Poirot ja Neiti Marple ovat onnistuneet hurmaamaan lukijat perinpohjaisesti, ja myös Christien teoksien nerokkaita juonia kiiteltiin.

”Suosikkidekkarini on Christien Idän pikajunan arvoitus. En ole törmännyt vastaavanlaiseen nerokkaaseen juoneen missään muualla. Juna on myös huokutteleva miljöö.”

”Ala-asteen opettaja luki Eikä yksikään pelastunut -kirjan luokallemme, ja siitä lähtien se on joka lukukerralla tehnyt minuun vaikutuksen.”

Lue myös: Agatha Christien parhaat dekkarit – Näiden parissa viihdyt takuulla!

Myös näistä tykättiin:

Ilkka Remes: ”Kirjoissa on aina mukaansatempaava juoni ja kansainvälinen meininki eikä tylsiä hetkiä lukiessa tule.”

Tess Gerritsen: ”Teoksissa on tiivis tunnelma. Ei sorru dekkarikliseisiin. Mukana ripaus lääketiedettä, joka kumpuaa kirjailijan lääkärinammatista.”

Jussi Adler-Olsen: ”Mukaansatempaava kerronta, erikoiset henkilöhahmot, hyytävät rikokset ja kuiva huumori. Kirjojen henkilöiden elämä jatkuu varsin koukuttavana joka kirjassa!”

Liza Marklund: ”Päähenkilö on nainen, tavallinen perheenäiti, johon on helppo samaistua. Ja tietenkin kirjat ovat niin jännittäviä, ettei niitä malttaisi jättää kesken.”

Alan Bradley: ”Flavia de Luce -dekkarit ovat harmittomia ja hauskoja, ja mikä parasta – ne sopivat kaikenikäisille aina alakoululaisesta mummoon.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lukijat paljastavat: Paras lukemani dekkarisarja – yksi on ylivoimainen!

Alaine

Mari Jungstedt

Tiina66

Ruth Rendell

Kirjastonhoitaja

Håkan Nesser parhaimpaan kärkeen, loistava psykologinen dekkaristi,jonka juonia ei helpolla arvaa. Ilkka Remes,joka on tällä listalla ei muuten ole dekkaristi. Hänen kirjansa ovat trillereitä.

Kerkko

Kate Atkinson ja Fred Vargas ehdottomasti mukaan – ”kuka näitä listoja tekee”

Mie

Samaa mieltä: Vargas!

Lukutoukka

Robert Van Gulik, Kiinalaiset…. murhat, suomennettu vuosikymmeniä sitten ainakin 10 eri alaotsikolla olevaa Ming- tai vastaavan dynastian aikaisen kiinalaisen tuomarin murha- tms. ratkaisuja. Niin viehättäviä ja jännittäviä ja rauhallisia.

Kirjan kannet

Arnaldur Indriðason

Merja

Ehdottomasti Indridason!

Aijo

Häntä äänestin, mutta hän ei päässyt edes listalle!

Kinoniemi

Anna jansson puuttuu myös listalta!

Vahva tunnelma, vivahteita!

Simenon: Maigret kirjat

Mikko

Kyllä! Maigret ehdottomasti. Wallanderien kanssa.

Helena

Stefan Ahnhem ehdottomasti olisi kuulunut listalle.

Anouk

Håkan Nesser ja Åke Edwardson puuttuvat listalta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.