Kulttuuri

Mitä katsoa Disney Plus -palvelusta? Listasimme 15 viihdyttävää Disney Plus -elokuvaa, joiden maailmaan haluat sukeltaa

Pimenevät syysillat kutsuvat sohvan nurkkaan selaamaan suoratoistopalveluiden tarjontaa. Kokosimme yhteen Disney Plus -palvelun parhaat lapsuuden suosikit ja uudet leffatulokkaat.

Tuntuuko, että olet jo kolunnut kaikkien suoratoistopalveluiden elokuvat läpi? Kaipaatko uutta katsottavaa? Ei hätää, listasimme parhaat Disney Plus -elokuvat, joiden maailmaan haluat uppoutua!

Suomeen Disney+ rantautui vuosi sitten syyskuussa. Palvelussa on nähtävillä yli 500 elokuvaa, joihin lukeutuu niin Disneyn klassikkopiirrettyjä kuin Pixarin, Marvelin ja National Geographicin tuotantoa. Palvelusta löytyy myös kaikki Star Wars -elokuvat.

Pääosin lapsille ja lapsenmielisille suunnatun sisällön joukosta löytyy myös aikuisyleisölle tarkoitettuja elokuvia, kuten Predator ja Die Hard jatko-osineen. Elokuvien lisäksi palvelusta löytyy lukuisia sarjoja, esimerkiksi suosittu Star Wars -sarja The Mandalorian, Marvel-supersankarielokuvien maailmaan sijoittuva Loki-sarja ja Simpsonit-sarjan kaikki tuotantokaudet vuoteen 2019 saakka.

Lue myös: Jos katsot HBO:sta vain yhden elokuvan, katso joku näistä – listasimme palvelun 12 kiinnostavinta leffaa

1. Soul – Sielun syövereissä

Soul – Sielun syövereissä
Kuva: Disney / Pixar

Koronavuonna 2020 valmistunut Soul – Sielun syövereissä ei koskaan päätynyt elokuvateatterilevitykseen, vaan se julkaistiin suoraan Disney Plus -palvelussa. Poikkeuksellinen julkaisukanava ei kuitenkaan estänyt Pixar-animaatiostudion elokuvaa nousemasta etenkin aikuisten suursuosikiksi.

Visuaalisesti kauniissa animaatiossa seurataan jazz-muusikon urasta haaveilevaa Joe-opettajaa, joka saa tilaisuuden esiintyä pianistina jazzklubilla. Ennen kuin suuri unelma ehtii toteutua, joutuu Joe kohtalokkaaseen onnettomuuteen. Hänen ruumiista irtautuneen sielunsa on löydettävä tiensä takaisin ruumiiseen, jotta Joe pääsee heittämään kauan himoitsemansa keikan jazzklubille.

Huikeassa elokuvassa pureudutaan eksistentiaalisiin kysymyksiin ja kriiseihin vaikuttavalla tavalla. Syvälliset teemat eivät välttämättä pidä lapsikatsojia tiukasti otteessaan, mutta aikuisempi yleisö saa nauttia mukaansatempaavasta ja ajatuksia herättävästä juonesta.

2. Keisarin uudet kuviot

Monissa Disneyn klassikkopiirretyissä leikitellään humoristisilla elementeillä, mutta Keisarin uudet kuviot on täysin omaa luokkaansa. Elokuva tarjoilee taattua laatuviihdettä ja saa niin lapsi- kuin aikuiskatsojatkin ulvomaan naurusta.

Leffan keskiössä loistaa omahyväinen keisari Kuzco, jonka erottama neuvonantaja Yzma päättää kostaa keisarille myrkyttämällä hänet. Yritys epäonnistuu eikä myrkkyliemi tapa Kuzcoa, vaan muuttaa hänet laamaksi.

Uuteen olomuotoonsa totutteleva keisari lyöttäytyy yhteen lähellä sijaitsevan kylän nokkamiehen Pachan kanssa. Yhdessä parivaljakko yrittää palata keisarin kotipalatsiin tavoitteenaan muuttaa Kuzcon jälleen ihmiseksi.

3. Up – kohti korkeuksia

Tuhannet talon kattoon kiinnitetyt ilmapallot tuovat taatusti niin lapsi- kuin aikuiskatsojienkin mieleen elokuvan Up – kohti korkeuksia.

Elokuvassa pallot taloonsa virittänyt 78-vuotias Carl päättää toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja matkustaa Paratiisiputouksille Etelä-Amerikkaan. Seurakseen äkäinen mies saa tarmoa puhkuvan partiopoika Rasmuksen ja toinen toistaan kummallisempia eläimiä aina jättilinnusta puhuviin koiriin.

Elokuvan koskettavinta antia on ehdottomasti alkukohtaus, jossa kuvataan Carlin ja tämän edesmenneen vaimon Ellien suhteen kehittymistä ja kaksikon yhteisiä elämänvaiheita. Vaikkei kohtauksessa puhuta sanaakaan, se saa katsojan pyyhkimään kyyneleitä silmäkulmistaan.

4. WALL-E

Pixarin WALL-E-elokuva sijoittuu vuoteen 2805, jolloin maapallo on roskainen ja asumiskelvoton. Ihmiset asuvat kelluvassa ilmalaivassa avaruudessa, ja WALL-E:n kaltaiset jätteenlajittelurobotit asuttavat Maata. Hurmaavan herkkä rakkaustarina saa alkunsa, kun Maahan saapuu tiedustelurobotti EVA. Sen tehtävä on selvittää, voisiko maapallolla vielä joskus asua.

Tämä visuaalisesti upea ja ajatuksia herättävä elokuva on pokannut ansaitusti itselleen parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2008. Lisäksi vuonna 2016 se äänestettiin BBC:n kyselyssä alkaneen vuosisadan 30 parhaan elokuvan joukkoon.

5. Avatar

Avatar loisti kymmenen vuotta kaikkien aikojen menestyneimmän elokuvan paikalla, eikä ihme: ilmestymisvuonnaan 2009 elokuvassa käytetty 3D-tekniikka oli uusinta uutta, ja elokuvaa pidettiin elämyksenä, joka täytyisi kokea nimenomaa teatterissa.

Rahaa elokuvaan upposi niin paljon, että vuonna 2014 se kipusi yhdeksännelle sijalle maailman kalleimpien elokuvien listalla. Sijoittaminen kannatti, sillä Avatar on edelleen maailman toiseksi tuottoisin elokuva.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Pandora-nimiselle kuulle, jolta ihmiskunta on löytänyt ennennäkemättömiä luonnonrikkauksia. Vastassa on kuitenkin Pandorassa asuva alkuasukasheimo na’vi. Entinen merijalkaväen sotilas Jake Sully otetaan mukaan niin kutsuttuun Avatar-ohjelmaan, ja hänet siirretään na’via muistuttavaan kehoon. Tehtävänään hänellä on soluttautua na’vi-heimoon.

6. Leijonakuningas

Uusien tulokkaiden lisäksi Disney Plus -palvelun valikoimaan kuuluu luonnollisesti myös liuta Disneyn klassikkopiirrettyjä. Yksi rakastetuimmista lienee Leijonakuningas, jonka kaksi jatko-osaa on myös nähtävissä palvelussa.

Rakastetussa klassikossa seurataan Simba-leijonan kasvutarinaa Jylhämaan kuninkaaksi. Simban isä Mufasa pitää hallussaan kuninkaan paikkaa, mistä tämän veli Scar on koko ikänsä ollut katkera. Scar alkaa punoa leijonien arkkivihollisten, hyeenojen, kanssa juonta syöstäkseen kuninkaan vallasta.

Koskettavan mutta kuitenkin hauskan juonen lisäksi elokuvassa kuullaan mitä mukaansatempaavinta musiikkia. Monelle tuttu Elton Johnin ja Tim Ricen kappale ”Can You Feel the Love Tonight” voittikin vuoden 1995 parhaan elokuvan alkuperäislaulun Oscarin.

7. Cruella

Emma Stone Cruella-elokuvassa
Kuva: Laurie Sparham / Disney Enterprises Inc.

Disney on aiemminkin tehnyt elokuvia, joissa pureudutaan perinteisten leffaversioiden pahisten sielunelämään. Esimerkiksi upeassa Maleficent – Pahatar -elokuvassa tarkastellaan Prinsessa Ruususen tarinaa Pahattaren näkökulmasta. Nyt vuorossa on 101 dalmatialaista -animaatiosta ja sen jatko-osista tuttu Cruella de Vil.

Cruellan tarina sijoittuu 1970-luvulle. Sen keskiössä on nuori Estella, joka haaveilee muotisuunnittelijan urasta. Epäonnisten sattumien kautta orvoksi jäänyt Estella päätyy asumaan kadulle uusien ystäviensä Jasperin ja Horacen ja kahden koiran kanssa. Estella onnistuu keplottelemaan itsensä ystäviensä avulla töihin suosittuun muotitaloon.

Cruella on tervetullut tuulahdus punk-fiilistä ja vahvaa tyttöenergiaa. Kiitosta se on saanut loistavista näyttelijäsuorituksistaan ja puvustuksestaan.

Lue myös Anna.fi: Kuka Disney-pahis olet? Testaa!

8. Alien – kahdeksas matkustaja

Aikuisyleisöä viihdyttämään Disney Plus -palveluun on lisätty elokuva Alien – kahdeksas matkustaja lukuisine jatko-osineen. Vuonna 1979 valmistunut pätkä voitti Oscar-palkinnon parhaista erikoistehosteista, jotka olivat aikakauteen nähden näyttävät.

Elokuvassa avaruusalus Nostromo on palaamassa maahan kyydissään seitsemän hengen miehistö. Aluksella kuitenkin huomataan lähellä sijaitsevalta planeetalta tuleva hätäsignaali, jota miehistö lähtee tutkimaan. Planeetalta löytyy avaruusalus, jolta löytyy Nostromon miehistön jäseneen tarttuva loinen.

Scifin ja kauhun yhdistelmä tekee ensimmäisestä Alien-elokuvasta katsomisen arvoisen kokemuksen. Tarina on hyytävän jännittävä eikä elokuva tunnu menettävän hohtoaan, vaikka sen julkaisusta on kulunut jo yli 40 vuotta.

Myös nämä upeat Disney Plus -elokuvat kannattaa katsoa:

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat Disney Plus -elokuvat? Kerro kommenteissa! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä katsoa Disney Plus -palvelusta? Listasimme 15 viihdyttävää Disney Plus -elokuvaa, joiden maailmaan haluat sukeltaa

Pilari

Olisi ollut journalismin etiikan mukaista laittaa tuohon tekstiin sana MAINOS eikä yrittåå esittää, että kyse on toimituksen tekemästä jutusta. Pilaatte vanhan, arvokkaan lehden maineen tällaisilla kaupallisilla mainosjutuilla.

Ulla / Kotilieden toimitus

Hei Pilari!

Kiitos kommentista. Tämä kyseinen juttu Disney Plus -palvelun parhaista leffoista toisaan on freelance-toimittajamme kirjoittama juttu, ei mainos. Mainokset merkitsemme aina asianmukaisesti.

Terkuin Ulla Kotilieden toimituksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.