Parhaat suomalaiset podcastit – tarinoita, jännitystä, raha-asioita ja kulttuuria

Kotimaisiakin podcasteja alkaa olla jo niin paljon, että hyvien erottaminen keskinkertaisista on vaikeaa. Listasimme 14 huippupodcastia, jotka säihkyvät kirkkaina tähtinä podcast-taivalla.

Podcastit ovat rantautuneet nyt toden teolla Suomeenkin! Listasimme parhaat suomalaiset podcastit, joiden ääressä saa niin nauraa, itkeä kuin sivistyäkin.

Löytyykö sinun suosikkipodcastisi listalta?

Lue myös: Yksinkertaiset ohjeet vasta-alkajille: Näin lataat ja kuuntelet podcasteja

Podcastit vievät kohti parempaa maailmaa

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Toimittajat Jonna Tapanainen ja Outi Kaartamo pureutuvat podcastissaan naisten elämää koskettaviin aiheisiin. Jaksoissa he kysyvät, onko naisen häpeä patriarkaatin salajuoni, onko naimisiin menevä nainen jengipetturi, missä kuuluu vanhan naisen ääni ja miksi raskaana olevia naisia pelotellaan.

Humoristisella otteella kaksikko keskustelee feminismistä keskenään ja kiinnostavien alansa asiantuntijoiden kanssa.

Kuunneltavissa Yle Areenasta ja iTunesista.

Tulevaisuus hanskassa

Mielettömän laadukkaasti toteutettua, ilmastonmuutosta eri näkökulmista tarkastelevaa podcastia luotsaa toimittaja Jari Hanska. Jaksoissa pohditaan muun muassa ilmastopakolaisuutta, kestäviä kulutusvalintoja ja suomalaisen maanviljelijän tulevaisuutta.

Jaksoja rytmittävät kuunnelmakatkelmat, joissa fiktion keinoin kurkistetaan tulevaisuuteen, joka meitä saattaa odottaa, kun ilmastonmuutos jatkaa porskuttamistaan. Ilmastoahdistuksen lisäksi podcastin äärellä voi  tuntea myös varovaista toiveikkuutta.

Kuunneltavissa iTunesista, Yle Areenasta ja Spotifysta.

Mysteereitä ja jännitystä

Huorapuutarha

Kahden opiskelijan luotsaaman kotimaisen true crime -sarjan jokaisessa jaksossa tarkastellaan kahta tosielämän rikostapausta. Podcastin keskiössä ovat spekulointi, pohdiskelu ja hyytävien tarinojen pyörittely. Taattua viihdettä muun muassa dekkarien ystävälle!

Kuunneltavissa RadioPlaysta ja Spotifysta.

Parhaat suomalaiset podcastit kirjallisuudesta ja kulttuurista

Sivumennen

Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen keskustelevat siitä, mistä ei ole puutetta – eli hyvistä kirjoista. Feministisellä otteella kirjallisuuden syövereihin pureutuvista keskusteluista saa roppakaupalla lukuvinkkejä, ja silmät avautuvat kirjallisuudelle aivan uudella tavalla. Ystävysten älykästä rupattelua on ilo kuunnella.

Kuunneltavissa RadioPlaysta, SoundCloudista, iTuneista ja Spotifysta.

Outo laakso

Kauhuelokuvien maailmaan sukeltava podcast pohtii muun muassa sitä, miksi paha äiti on niin pelottava ja tyypillinen hahmo kauhussa, miten kauhuelokuvien ääniraita rakennetaan ja miksi hiljaisuus on kuitenkin loppujen lopuksi kaikista pelottavinta.

Kuunneltavissa muun muassa Yle Areenasta, iTunesista ja Spotifysta.

Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Toimittaja Salme Unkurin luotsaamassa podcastissa käydään läpi maailmanhistorian tärkeitä aatteita, aikakausia ja henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet siihen, millaisessa maailmassa me nykyään elämme.

Jaksoissa käsitellään muun muassa sananvapauden ja sensuurin historiaa, kolonialismin seurauksia, Freudin teorioita ja antiikin Kreikan perinnöstä länsimaiselle kulttuurille.

Kuunneltavissa Yle Areenasta ja iTunesista.

parhaat suomalaiset podcastit

Parhaat podcastit rahasta ja työstä

Rikastamo

Unna Lehtipuu ja Terhi Majasalmi pohtivat podcastissa omistamista, rahaa ja sijoittamista. Lyhyissä täsmäiskuissa kaksikko käsittelee käytännöllisten esimerkkien kautta sitä, mikä on järkevää rahankäyttöä ja mikä ei.

Jaksoissa käsitellään muun muassa, kannattaako luksustuotteisiin käyttää rahaa, onko sijoitusasunnon ostaminen järkevää, miten lapselle kannattaa säästää rahaa ja ovatko muumimukit hyvä sijoituskohde.

Kuunneltavissa vain Suplasta.

Mimmit sijoittaa

Miksi kannattaa sijoittaa? Mihin kannattaa sijoittaa? Miten aloittaa sijoittaminen? Mimmit sijoittaa -podcast on mainiota kuunneltavaa jokaiselle, joka haluaa oppia lisää sijoittamisesta, säästämisestä, taloudellisesta riippumattomuudesta ja ylipäänsä kaikesta, mikä liittyy rahaan.

Kuunneltavissa muun muassa Acastissa, iTunesista ja Spotifysta.

Melkein kaikki rahasta

Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén käy podcastissa läpi muun muassa sitä, miksi parisuhteessa on tärkeä puhua rahasta ja miten tienata 3000 euroa vuodessa. Jaksoissa pureudutaan myös rahakateuteen ystäväpiirissä, sivutyön hankkimiseen, alanvaihtoon ja asunnon ostamiseen.

Kuunneltavissa Yle Areenasta ja Spotifysta.

Ysistä viiteen

Nata Salmela ja Vivian Valpuri keskustelevat podcastissa kaikesta, mikä liittyy työelämään, rahaan ja bisnekseen. Jaksoissa käsitellään kaikkea työpaikkaromansseista työelämän tasa-arvoon. Podcastissa pohditaan myös, mihin kannattaa panostaa taloudellisesti ja mistä pihistää, miksi yrittäjyys on niin pelottava ajatus ja miten töissä saa palkankorotuksen.

Kuunneltavissa Acastista, Spotifysta ja iTunesista.

Koskettavia tarinoita

Kotilieden kahvihetki

Kotilieden kahvihetki -podcast-sarjassa toimittajat lukevat koskettavimpia juttujaan. Millaista on kuulla armeijaikäisenä, että on lapsena orjaksi kaapatun miehen jälkeläinen? Miten elämä sujuu neljän lapsen äitinä, kun on kuurosokea? Millaista oli Juicen elämä ja miksi viina vei lahjakkaan muusikon mennessään?

Kuunneltavissa iTunesista, Spotifysta ja Kotilieden nettisivuilta.

Lue myös: Kotilieden klassikkotarinoita voi nyt myös kuunnella – tutustu Kotilieden kahvihetki -podcast-sarjaan!

Puhu muru

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin luotsaaman podcastin ensimmäisellä kaudella kuullaan miesten tarinoita. Millaisen haavan ero jättää mieheen? Mitä porno merkitsee miehelle? Millaista on kasvaa mieheksi, jos ei sovi muottiin?

Jokaisessa jaksossa kuullaan miesten mietteitä muun muassa tunteista, elämästä ja parisuhteesta. Rohkeat ja paljaat keskustelut koskettavat.

Kuunneltavissa muun muassa SoundCloudista, iTunesista ja Spotifysta.

Parhaat podcastit, joiden äärellä saa nauraa

Kaverin puolesta kyselen

Ylen suosituimmassa podcastissa kaverukset Tiia Rantanen ja Anna Karhunen käyvät läpi noloja sattumuksia, joita on tapahtunut ”kavereille”.

Podcastissa kuullaan niin kiusallisia treffitarinoita, seksitarinoita, työpaikkatöppäyksiä, stalkkausstooreja, häämokia ja festarisekoiluja. Humoristinen, toisinaan pikkutuhmakin tyyli on vedonnut erityisesti nuoriin aikuiskuuntelijoihin.

Kuunneltavissa muun muassa iTunesista, Yle Areenasta ja Spotifysta.

Auta Antti!

New Yorkissa ruokakomerossaan näyttelijä Antti Holma vastailee kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Podcastissa kuullaan vastauksia niin arkisiin pohdintoihin siitä, missä sähköhammasharjan päätä pitäisi säilyttää kuin syvällisiä ajatuksia kuolemasta ja parisuhteesta.

Antin lempeät neuvot koskettavat ja tyyli ja sanavalinnat naurattavat. Vastaukset kietoutuvat Antin omiin kokemuksiin elämästä, parisuhteesta ja työelämästä. Sadattuhannet kuuntelijat hurmanneessa podcastissa on kaksi kautta. Monen kuulijan mielestä Auta Antti sijoittuu aivan kärkeen parhaat suomalaiset podcastit -listauksessa.

Kuunneltavissa muun muassa RadioPlaysta, iTunesista ja Spotifysta.

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat suomalaiset podcastit? Kerro kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat suomalaiset podcastit – tarinoita, jännitystä, raha-asioita ja kulttuuria

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X