Kulttuuri

Parhaat ruotsinkieliset Netflix-sarjat kieltenopiskeluun: oletko jo katsonut nämä murhamysteerit ja ihmissuhdekomediat?

Monta hyytävää dekkaria ja ripaus ihmissuhdedraamaa päälle: näiden aiheiden ympärille kietoutuvat parhaat ruotsinkieliset Netflix-sarjat!

Lähestyvätkö ruotsin ylioppilaskokeet tai haluatko muuten vain verrytellä ruotsin kieltä? Netflix-sarjoja katsomalla kuullunymmärtäminen ja sanavarasto kasvavat kuin huomaamatta! Listasimme parhaat ruotsinkieliset Netflix-sarjat kieltenopiskeluun! Ota talteen vinkit!

Lue myös: Parhaat espanjankieliset Netflix-sarjat kieltenopiskeluun: Oletko jo katsonut kaikki?

Parhaat ruotsinkieliset Netflix-sarjat kieltenopiskeluun

Quicksand – Suurin kaikista (2019)

1 kausi, K-16

Tukholman esikaupunkialueella sijaitsevassa lukiossa tapahtuu kouluammuskelu. Lahjakas 18-vuotias Maja Norberg huomaa pian joutuneensa syytteeseen murhasta. Kuulusteluissa, esitutkinnassa ja oikeussalissa kerrataan menneiden päivien ja kuukausien tapahtumia, ja samalla paljastuu häiritseviä yksityiskohtia Majan poikaystävästä Sebastian Fagermanista ja tämän perheestä. Onko Maja syyllinen vai uhri?

Huhtikuussa 2019 Netflixissä ensi-iltansa saanut ruotsalaissarja perustuu Malin Persson Gioliton romaaniin. Romaani on palkittu useilla kansainvälisillä palkinnoilla, muun muassa Pohjoismaiden parhaalle dekkarille myönnettävällä Lasiavain-palkinnolla vuonna 2017.

Bonusperhe (2017–2019)

2 kautta, K-13

Draamakomedia Lisasta ja Martinista, jotka ovat eronneet. Lisa elää uusperhe-elämää Patrikin kanssa, Martin muuttaa äitinsä luokse asumaan. Patrikin ex-puoliso Katja puolestaan sekstailee pomonsa kanssa. Moninaiset salaisuudet mutkistavat sukulaisten suhdetta toisiinsa.

Hulvattomassa sarjassa on myös synkempiä sävyjä, ja sitä on tituleerattu muun muassa Solsidan-sarjan isosiskoksi. Molempien sarjojen taustajoukoissa hääriikin Solsidanista tuttu, Alexia näytellyt Felix Herngren. Solsidanin lisäksi hän on käsikirjoittanut myös Bonusperhettä. Käsikirjoitustiimistä löytyvät myös Herngrenin puoliso ja pikkusisko. Kaikki sarjan käsikirjoittajista ovat itsekin uusperheellisiä.

Keväällä ilmoitettiin, että suosittu sarja päättyy kolmanteen kauteen. Viimeinen kausi ei vielä löydy Netflixistä.

Silta (2011–2017)

4 kautta, K-16

Ruotsin ja Tanskan väliseltä sillalta löytyy ruumis. Koska ruumis on aseteltu siten, että se on täsmälleen yhtä paljon Ruotsin ja Tanskan puolella, tapausta kutsutaan tutkimaan ruotsalainen lääninrikospoliisi, sosiaalisesti rajoittunut Saga Norén ja tanskalainen rikospoliisi Martin Rohde.

Tapaus paljastuu julmaksi sarjamurhatapaukseksi, kun murhaaja sieppaa seuraavat uhrinsa ja lupaa vapauttaa nämä, mikäli yhteiskunnan eri toimijat maksavat lunnaita. Murhaaja väittää haluavansa osoittaa teoillaan yhteiskunnallisia epäkohtia.

Sarjan jokaisella kaudella ratkotaan eri tapausta. Tanskalais-ruotsalaista Siltaa katsoessa vetryy niin toinen kotimainen kuin tanskan kielikin.

Arne Dahl (2015)

1 kausi, K-16

Ruotsalaisen keskusrikospoliisin A-ryhmä selvittää mystisiä pankkiryöstöjä, ihmissalakuljetustapausta, murhia ja metropommi-iskua. Jaksoissa vilisee kaikenmoisia rikollisia aina huumekartellista pedofiilirinkiin ja puolalaiseen mafiaan. Hyytävien rikosten selvittelyn ohella ehditään keskittyä A-ryhmän jäsenten yksityiselämän koukeroihin.

Suomalaiskatsojaa saattaa kiinnostaa, että yksi A-ryhmän poliiseista on suomalaissyntyinen älykkö Arto Söderstedt, jota näyttelee helsinkiläinen Niklas Åkerfelt.

Jaksot perustuvat Arne Dahlin kirjoittamiin suosittuihin dekkareihin. Sarjan ensimmäinen kausi keskittyy kirjasarjan viiteen ensimmäiseen dekkariin.

Midnight Sun (2016)

1 kausi, K-16

Ranskalainen Pierre Carnot sidotaan kiinni helikopterin roottoriin, ja hänen päänsä irtoaa väkivaltaisesti, kun roottorit alkavat pyöriä. Lähellä Kiirunaa tapahtunutta murhaa kutsutaan tutkimaan pariisilainen poliisiluutnantti Kahina Zadi. Avukseen hän saa paikallisen syyttäjän, Anders Harneskin. Kun uusi ruumis löytyy, murhat alkavat saada häiritseviä, ritualistisia piirteitä.

Hyytävän juonen lisäksi sarjan parasta antia ovat taitava kerronta ja Pohjois-Ruotsin upeat maisemat.

Ruotsalais-ranskalaisen sarjan ovat luoneet Silta-sarjan taustatiimistä tutut Måns Mårlind ja Björn Stein. Sarja palkittiin parhaan sarjan yleisöpalkinnolla vuoden 2016 Mania-festivaalilla.

Ruotsinkieliset sarjat muissa suoratoistopalveluissa

Solsidan (2010–2014)

5 kautta, K-12

Draamakomediasarja kertoo Alexista ja Annasta, jotka odottavat ensimmäistä lastaan ja muuttavat Alexin lapsuudenmaisemiin. Lämminhenkisen parisuhdedraaman lomassa he yrittävät pitää yllä suhdetta Alexin lapsuudenystävän perheeseen ja vältellä omalaatuisia naapureitansa.

Yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista ruotsalaissarjoista on katsottavissa C more -suoratoistopalvelussa.

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat ruotsinkieliset Netflix-sarjat? Mistä muista suoratoistopalveluista löytyy hyviä ruotsinkielisiä sarjoja?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat ruotsinkieliset Netflix-sarjat kieltenopiskeluun: oletko jo katsonut nämä murhamysteerit ja ihmissuhdekomediat?

Skärgård

Nämä on niin nähty. Osa jo vuosia sitten. Netflixin ongelma ettei uutta matskua ole.

Eräs mummo

Ainomari setämaa opiskele stailaamaan nuorekkaampia tyylejä eikä mitään 80 luvun mummomuotia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.