Kulttuuri

Rakkaudesta kirjan kirjoittanut Pirjo Hassinen: "Jos ei olisi kykyä rakastaa, en näkisi syytä elää"

Pirjo Hassinen kirjoitti romaanin, jossa hän tarkastelee rakkautta kaikissa sen muodoissa. "Halusin tarkastella myös tapoja, joilla ei ollut sallittua rakastaa 1930-luvulla."

Mistä rakkaus alkaa? Mitä jos rakkaus loppuu – ja entä jos se ei lopukaan? Pirjo Hassinen kirjoitti romaanin oikukkaasta rakkaudesta, joka heittää ihmisiä pareiksi aiheuttaen vuorotellen riemua ja tuskaa. Parit on Hassisen kuudestoista romaani. Miksi Hassinen päätyi kirjoittamaan rakkaudesta?

Lue myös: Tainaronin kirjoittanut Leena Krohn: ”Mielikuvituksen puute vie ihmiseltä inhimillisyyden”

Miksi kirjoitat rakkaudesta, Pirjo Hassinen?

”Rakkaus, kuolema ja valta ovat Bermudan kolmio, johon mieluusti katoan, kun kirjoitan. En osaa tarttua pienempiin aiheisiin. Halusin kirjassa tarkastella rakkautta sen kaikissa muodoissa – myös tapoja, joilla ei ollut sallittua rakastaa 1930-luvulla.”

Miksi tarina alkaa vuodesta 1938?

”Tahdoin kirjoittaa tilanteesta, jossa eletään viimeistä onnellista vuotta ennen sotaa. Kesällä 1938 ei vielä osattu pelätä Hitleriä tosissaan. Vallitsi täydellinen optimismi. Nyt ilmassa on samoja merkkejä oikeistopopulistisen liikkeen suosion myötä.”

pirjo hassinen, parit, rakkaus

Mitä rakkaus merkitsee sinulle?

”En voi kuvitella mielekästä elämää ilman rakkautta. Jos ei olisi kykyä rakastaa, en näkisi syytä elää. Menin naimisiin 20-vuotiaana, enkä ole koskaan kokenut, että rakkaus loppuisi.”

Onko rakastaminen muuttunut?

”Nykyään suhteen osapuolten täytyy jatkuvasti tarkistaa ja kysyä, rakastatko sinä vielä. Kuin parisuhde olisi yritys, jossa on jatkuva saneerauksen pelko. Kirjassa kuvaan, millaista epävarmuutta tällainen voi aiheuttaa.”

Lue myös: Tove Jansson inspiroi edelleen – 12 sitaattia, jotka huokuvat viisautta

Miten opitaan rakastamaan?

”Uskon, että rakkaus opetellaan suhteessa toisiin ihmisiin. Opin rakastamaan kaikkia maailman lapsia, kun sain oman lapsen.”

Mikä on salainen kirjapaheesi?

”Kun luen dekkaria, minua kiinnostaa jännitys ja juonen kehittely, ei se, miten tapaus ratkeaa. Olen jättänyt dekkareita kesken 20 sivua ennen loppua, koska mielenkiintoni on lopahtanut”

Juttu on julkaistu Kotilieden numerossa 18/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rakkaudesta kirjan kirjoittanut Pirjo Hassinen: "Jos ei olisi kykyä rakastaa, en näkisi syytä elää"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.