Kulttuuri

Pirjo Heikkilä -sarjan koukuttavat tv-sketsit aiheuttavat yökkäilyä ja myötähäpeää

Haluatko nauraa ja myötähävetä? Katso Pirjo Heikkilä! Pirjo Heikkilän viisiminuuttiset Pirjo-tv-sarjan osat ovat saaneet toisen tuotantokauden Yle Areenaan.

Enää ei tarvitse tyytyä yhteen Ritva Valkamaan, sillä nykyään televisiossa esiintyy tukuittain toinen toistaan hauskempia naisia, kuten vaikkapa Maria Sid, Minttu Mustakallio, Nina Lahtinen, Heli Sutela, Minnat Koskela ja Kivelä, Hannele Lauri ja Sanna Stellan – ja Pirjo Heikkilä.

Myös huvittavien naistyyppien kirjo on laventunut: kädet puuskassa kaulimen kanssa äkseerannut pirttihirmu Siiri Angerkoski on saanut seuraajikseen hunajapuput, taksikuskit, ruotsinopettajat ja röökimuijat.

Aiemmin huumoria käsikirjoittivat vain miehet, ja naistyypit olivat sen mukaisia: rooleja oli vähän ja näkökulmat suppeita.

Kun naiset ovat käsikirjoittaneet huumoria jo 15–20 vuotta, tilanne on muuttunut. Esimerkiksi käsikirjoittaja Johanna Hartikaisen ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaan Tahdon asia (2005) oli tv-sarja, jossa muun muassa Tiina Lymi ja Marja Packalén saattoivat näyttää aivan uuden puolen näyttelijän taidoistaan.

Lue myös: Ihastuitko sinäkin näihin Kummeli-pollareihin? Kontio ja Parmas tv-sarjan toinen tuotantokausi alkaa

Myötähäpeää aiheuttava Pirjo Heikkilä

Pirjo Heikkilä on nykyään naisboomin johtavia humoristeja. Hän nousi esiin Siskonpeti-sketsisarjasta ja nyt hänellä on oma nimikkosarja Pirjo, jonka viisiminuuttiset jaksot saavat keskikesällä uudet kymmenen jaksoa ja syksyllä jaksoja valmistuu lisää.

Arkielämän havaintoihin perustuvat tarinanpätkät kertovat normi-Pirjosta, joka tarkoittaa hyvää, mutta ajautuu megalomaaniset mittasuhteet saaviin ongelmiin, joita hän sitten kömpelöillä tavoillaan yrittää ratkoa. Usein tilanne lähtee tyystin lapasesta ja katsoja anelee armoa: eikö Pirjo ymmärrä vieläkään lopettaa.

Voiko toista kehua liikaa? Saako lahjoja kierrättää? Pirjon nähtyäsi et uskalla enää tehdä kumpaakaan.

Lue myös: Näyttelijä Maria Sid: Vaikenin ensimmäisen avioliittoni vaikeista kokemuksista 25 vuotta

Arkiset tilanteet herättävät huumorin

Pirjon kommellukset ja hauskat tavat kohdata vastoinkäymisiä puhuttelevat monenikäisiä katsojia.

”Olen saanut tosi paljon palautetta Pirjosta ihan kasvotusten. On ollut ihanaa kuulla, jos joku katsojista on samaistunut sarjaan. Parasta on ollut se, että tykkääjien ikähaitari on ollut niin suuri”, Pirjo Heikkilä sanoo.

”Ehkä hauskin palaute tuli äskettäin, kun eräs ystävällinen rouva pysäytti kadulla ja sanoi, että onneksi olkoon Pirjo-sarjasta, olen katsonut joka jakson monta kertaa ja joka kerta on hävettänyt!”.

Toisena käsikirjoittajana on sarjan ohjaaja Lauri Nurkse.

”Kaverin haiseva hengitys, oman idolin (Anna Puu) kohtaaminen ja lounaspaikkauskollisuuden rikkominen ovat syntyneet arkielämämme havainnoista”, Lauri Nurkse sanoo.

Sarjan ensimmäinen, 18-osainen tuotantokausi löytyy jo Areenasta. Vanhat ja uudet jaksot voi katsoa vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Pirjo Yle Areenassa 28.6. alkaen. Yle tunnuksen haltijat voivat katsoa uudet jaksot heti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pirjo Heikkilä -sarjan koukuttavat tv-sketsit aiheuttavat yökkäilyä ja myötähäpeää

Kiitos hyvistä ohjelmista naiset

Aiemmin pystyin tuntea myötähäpeää tällaisia hyväntahtoisia ihania nerokkaita sarjoja katsoessa.

Mutta tosielämässä olen valitettavasti joutunut tietämään, että on olemassa hyväosaisia ihmisiä, jotka tekevät sellaista, mikä saisi siitä kertovan kuulostamaan sairaalta, esim jotkut jaksavat vuosia tai vuosikymmeniä harjoittaa sellaista, että yhtä vahditaan ja joku on aina samaa aikaa puhunassa tai selittämässä tai pidetään kovaa melua mahd lähellä ym ilkeyttä, joka voi huvittaa jos ei olevuhrin saappaissa eikä tiedä terrorin laajuutta ja kestoa ja manipuloijapredaattorin sadismia, joka tuollaista aloittaa.

Tähän osallistujien siisti ulkonäkö, tavallisuus, normaalius, yms kaikin tavoin ihmiseltö näyttävä ulkokuori hätkähdyttää tavallisuudellaan ja aikuinen ihminen naputtelee tai tulee ulos soittamaan suutaan ym tai meluaa tai yllyttää ihmisiä meluamaan jonkun kodin edessä jotta joku ei saisi esim kuunnella limnunlaulua vaan aina olisi ihmisen tuottamaa melusaastetta

Hidden evil noise campaign
Flying monkeys
Organised stalking
Mobbing
Small town terrorism
Krlich ohio couple

Suvi

Moi Jaska! Sukupuolen korjaaminen ei läheskään aina tarkoita leikkaushoitoa. Monet trans- tai muunsukupuoliset ihmiset haluavat esimerkiksi vain hormonihoitoa. Joillekin riittäisi pelkkä juridisen sukupuolen vahvistaminen (eli sukupuolen korjaaminen henkilöllisyystodistukseen).

Trans- ja muunsukupuolisten nuorten kohdalla mahdolliset hoidot voivat tarkoittaa esim. blokkerihoitoja, joilla jarrutetaan murrosiän alkamista. Kuten tässäkin artikkelissa todetaan, on nuoren kokemus sukupuolesta kuitenkin usein pysyvä.

Valitettavasti Suomessa on vielä tällä hetkellä voimassa ihmisoikeuksia rikkoja translaki, joka pakottaa juridista sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyyteen, eli käytännössä pakottaa ihmisiä hormoni ja/tai leikkaushoitoihin. Toivottavasti translain kokonaisuudistus tehdään pian ja lääketieteellinen ja juridinen prosessi erotetaan toisistaan. Jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus määrittää itse oma sukupuolensa ja sen mahdolliseen korjaukseen ja sukupuoliristoriitaan liittyvät hoidot.

Suvi

Pahoittelut, tämä kommentti meni nyt vahingossa ihan väärän artikkelin kohdalle, joten voisi poistaa! 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.