Kulttuuri

Pitäisikö kirjoja myydä kilohinnalla? Runoja irtoaa eurolla vain kolme sivua – selvitimme, miksi paksu kirja maksaa yhtä paljon kuin ohut opus

Oletko koskaan miettinyt, miksi tuhatsivuinen tietokirja saattaa maksaa saman verran kuin ohut runoteos? Se johtuu siitä, että kirjojen hinnoittelun periaate on kuin kolmelta muskettisoturilta: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Romaaneja ei myydä kilohinnalla. Kirjoja ei hinnoitella edes sivumäärän mukaan.

Lue myös: Lukutoukka, testaa tietämyksesi: Tunnistatko kirjan tyylilajin jo kannesta?

Näin ei tehdä, ja siksi Olli Jalosen uuden Merenpeitto-romaanin sivun hinta on paljon halvempi kuin esimerkiksi Petri Tammisen tuoreen Musta vyö ­-teoksen.

Yhdellä eurolla saa lähes 17 sivua Merenpeittoa, mutta Mustaa vyötä alle kuusi sivua.

Tämä johtuu siitä, että niitä myydään suurin piirtein samalla hinnalla, vaikka 460-sivuinen Merenpeitto on kolme kertaa paksumpi 150-sivuinen Musta vyö.

Runous vasta arvokasta onkin: Urmas Korpikosken tuoreen 60-sivuisen Luonnon armosta -teoksen lyriikkaa irtoaa vain kolme sivua eurolla.

Paksusta kirjasta tulee enemmän kuluja

Kirjojen hinnat ovat jotakuinkin samat, vaikka paksun kirjan painaminen, kuljettaminen, varastointi ja äänikirjaksi lukeminen tulee kalliimmaksi kuin ohuen kirjan. Jos on kyse käännöskirjallisuudesta, päälle tulevat vielä paksun kirjan suuremmat suomentamiskustannukset.

Miksi kirjojen hinnoittelu ei perustu niiden painoon tai sivumäärään, vaikka paksu kirja teettää koko tuotantokaaren ajan enemmän kuluja kuin ohut?

”Ihan hullu kysymys”, Tammen ja WSOY:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Reetta Miettinen sanoo.

Suosikkia markkinoidaan enemmän

Yksittäisen kirjan kulurakenne voi vaihdella paljonkin. Siksi kustantamoissa ajatellaan kirjan hinnan muodostusta pikemmin keskiarvojen kautta: kulut tasoittuvat, kun kustannetaan kaikenlaisia kirjoja.

Jokin kirja tarvitsee enemmän kustannustoimittajan panosta, toinen vähemmän. Yhdessä on kallis kuvitus, toista markkinoidaan enemmän kuin muita.

”Markkinointikulut ovat menestyskirjojen kohdalla isommat.”

Esimerkiksi painokulut ovat Miettisen mukaan vain 10 prosenttia kirjan hinnasta. Ylipäätään sivumäärästä riippuvat kulut ovat pieni osa kirjan kustannuksista.

”Niillä ei ole isoa merkitystä hinnan muodostumisessa.”

Miettisen näppituntuman mukaan romaanit ovat lyhentyneet viime vuosikymmeninä.

Lue myös: Onko hyllyssäsi 4000 euron kirja? Paljastamme antikvariaattien aarteet

”Vielä 1980-luvulla julkaistiin tuhatsivuisia lukuromaaneja hiukan useammin kuin nykyään.”

Maailman myydyin kirja julkaistiin jo 400 vuotta sitten. Se on sekin melko moinen järkäle, noin tuhatsivuinen Miguel de Cervantesin kirjoittama Don Quijote.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitäisikö kirjoja myydä kilohinnalla? Runoja irtoaa eurolla vain kolme sivua – selvitimme, miksi paksu kirja maksaa yhtä paljon kuin ohut opus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.