Kulttuuri Tilaajille

Suurmiesten elämään perehtynyt Raija Oranen: ”Kirjailija voi asettua jumalan asemaan”

Kirjailija Raija Oranen on julkaissut romaaneja useista suurmiehistä. Tuorein kirja, Iso, kertoo vuorineuvos Gösta Serlachiuksesta. Mikä suurmiehissä kiehtoo?

Suurmiesten elämä ei ole vain heidän omaansa, vaan myös sen kansan tai muun yhteisön, jota he johtavat. Johtajien henkilöiden kautta voi kuvata laajempia yhteyksiä, johtajissa kiteytyy ihmisjoukkojen, kansan kohtalo ja kuvastuvat ne olosuhteet, joiden vallitessa nuo suurmiehet ratkaisujaan tekevät. Heidän päätöksistään on paljon kiinni, itse asiassa kaikki”, sanoo Raija Oranen.

Vuorineuvos Gösta Serlachius (1876–1942) valikoitui romaanin päähenkilöksi, kun Oranen kirjoitti romaania Toinen mies, joka ilmestyi 2020.

”Romaani kertoo Risto Rytistä, joka oli naimisissa Göstan serkun Gerda Serlachiuksen kanssa. Heidän läheinen ystävyytensä kiinnosti kuten myös se, että Ryti otti Suomen Pankin pääjohtajana Serlachiuksen yrityksen hoteisiinsa ja ohjasi sen varsin ankaralla kädellä pois uhkaavan konkurssin partaalta”.

”Olin kirjoittanut seitsemän romaania presidenteistä, nyt tulin ajatelleeksi, että jokuhan ne kaikki sodatkin maksaa, kuka ja miten. Kiinnosti myös päästä selville siitä, millainen suhde Gösta Serlachiuksella oli kuvataiteeseen ja minkälainen ihminen tämä suuri rahaporho itse asiassa oli.”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suurmiesten elämään perehtynyt Raija Oranen: ”Kirjailija voi asettua jumalan asemaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.