Kulttuuri

Sunnuntailounas jatkuu! Rakastettu ja palkittu sketsisarja saa 2. kaudella uusia kierteitä, kun jäyhä Tauno-isä rakastuu

Me tv-fanit saamme jälleen kuulla suoraa puhetta sunnuntailounaalla, kun palkittu, kriitikoiden ylistämä ja katsojien rakastama perhekomedia jatkaa toiselle kaudelleen.

Perhekomediasarja Sunnuntailounas sai tämän vuoden tv-gaalassa Kultainen Venla -palkinnon parhaana komedia- ja sketsisarjana. Sunnuntailounaasta nähdään keskikesällä 2019 toinen kausi, joka osuu kipu- ja nauruhermoon yhtä aikaa.

Helsingin Sanomat on nimennyt sarjan suomalaiseksi harvinaisuudeksi: älykkääksi perhekomediaksi, josta tunnistaa ajallemme tunnusomaisia piirteitä.

Fiksusti viihdyttävä, jopa paikoin viiltävä komediasarja perheestä onkin harvinainen herkku televisio-ohjelmistossamme, jossa toinen toistaan köykäisemmät visailut ja kisailut juhlivat älyttömien improvisaatiotehtävien rinnalla.

Sunnuntailounas-sarjan tyyppien tunnistaminen omasta perheestä ja suvusta nostaa hikipisarat otsalle.

Lue myös: Pirjo Heikkilä -komediasarjan sketsit perustuvat myötähäpeään

Sunnuntailounas: Tauno-isä kutsuu perheen kokoon

Eläkkeelle jäänyt Tauno sai ensimmäisellä kaudella sydäninfarktin, joka osoittautui närästykseksi. Kuolemanpelossaan Tauno kuitenkin tuli aloittaneeksi perheen yhdistämisen, joka jatkuu.

Keskustelu on railakasta, kun miesaktivisti, natsipukuun pukeutunut Taavi (Santtu Karvonen) taistelee lastensa huoltajuudesta, näyttelijäksi tahtova Jani (Jarkko Niemi) kiipeää eteenpäin, chillaava Severi (Samuli Niittymäki) ei lahjakkuudestaan huolimatta löydä omaa polkuaan ja lääkäritytär Eevi (Elena Leeve) tarvitsee irtioton työstään.

Aikuisista lapsistaan etääntynyt, itsevarma ja itseriittoinen isä-Tauno (Taneli Mäkelä) näkee kuitenkin vaivaa sunnuntailounaan vuoksi.

2. kausi alkaa rakastumisesta

Sunnuntailounaan kaava on tuttu: myös uuden kauden jaksojen rakenne koostuu koko perheen ruokapöytäkeskusteluista, viikon tapahtumista kertovista takaumista sekä Eevi-tyttären tapaamisista psykiatrinsa kanssa.

Uuden kauden alussa Tauno-isä yllättää: hän on umpirakastunut. Tämä herättää neljässä aikuisessa lapsessa ristiriitaisia tunteita ja aiheuttaa ankaraa sanailua.

Eevi, Taavi, Severi ja Jani

Terveyskeskuslääkärinä työskentelevä tytär Eevi tuskailee elämänsä ja uransa kanssa. Ehkä nyt on tullut aika muuttaa suuntaa ja alkaa toteuttaa ikiaikaisia haaveitaan.

Taavi-veli uhriutuu helposti ja kokee olevansa valkoisena lihaa syövänä heteromiehenä uhanalainen laji. Omasta mielestään hän on totuudenpuhuja ja -näkijä, muiden mielestä toivoton besserwisseri ja pahimmillaan trolli, joka viljelee epätotuuksia.

Severi asuu edelleen isällään ilman opiskelu- tai työpaikkaa. Hän on kuitenkin jo hakenut mm. Nokian pääjohtajaksi, Suomen euroviisuedustajaksi ja miespuoliseksi Havis Amandaksi.

Näyttelijä Janin ympärillä kiehuu julkinen kohu, sillä hän on paitsi haukkunut suomalaiset elokuvakatsojatmyös hommannut itselleen Jussi-patsaan vilpillisin keinoin.

Palkittu käsikirjoittaja Atte Järvinen

Sunnuntailounaan on käsikirjoittanut ja ohjannut Atte Järvinen, joka tunnetaan myös menestyssarjojen Pasila ja Ihmisten puolue tekijänä.

Hän sai Sunnuntailounaasta tänä vuonna Kultaisen Venlan parhaasta käsikirjoituksesta.

Ideat sarjaan nousivat käsikirjoittaja-ohjaajan omasta ja kavereiden perheestä. Tekijän mielestä aikuiset lapset ovat ohjelmantekijän kannalta paljon kiinnostavampia kuin nokkelat pikkulapset. Sarjassa ei ole äitiä, jotta isä pääsee kömpelöyksineen paremmin esiin.

Atte Järvinen on suurelle yleisölle tuntematon hahmo, mutta alalla hänet tunnetaan huippukäsikirjoittajana.

Hän on käsikirjoittanut myös sarjoja Itse valtiaat, Me stallarit, Uutisvuoto, Yle Leaks, Putous ja Siskonpeti.

Atte Järvisen isä on tunnettu käsikirjoittaja hänkin. Yleisradiosta vuonna 2008 eläkkeelle jäänyt Pentti Järvinen on kuuluisa 1980-luvun alun poliittisen satiirisarjan Hukkaputken luojana.

Sunnuntailounaan 2. tuotantokauden jaksot C Morella torstaisin kaksi jaksoa kerrallaan 25.7. alkaen ja myöhemmin MTV3:lla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sunnuntailounas jatkuu! Rakastettu ja palkittu sketsisarja saa 2. kaudella uusia kierteitä, kun jäyhä Tauno-isä rakastuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.