Kulttuuri

Ovatko nämä Suomen upeimmat rakennukset? Listasimme arkkitehtuurin helmet

Kiinnostaako design ja arkkitehtuuri? Upeita kohteita arkkitehtuurin ystävälle löytyy niin pääkaupunkiseudulta kuin pohjoisestakin.

Arkkitehtuuri kiinnostaa monia, ja sen ystävälle riittää Suomessa paljon nähtävää. Perinteisten Aalto-kohteiden ja klassikoiden rinnalla kannattaa huomioida myös modernia arkkitehtuuria, jota löytyy niin etelästä kuin pohjoisestakin. Ovatko nämä Suomen upeimmat rakennukset? Mikä arkkitehtuurin helmi on sinun suosikkisi?

1. Olympiastadion, Helsinki

Funktionalismia edustava, arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnittelema Helsingin olympiastadion rakennettiin vuoden 1940 olympiakisoja varten. Toisen maailmansodan puhjettua kisat päästiin kuitenkin järjestämään vasta vuonna 1952. Käynnissä olevan mittavan remontin jälkeen stadion on tarkoitus avata kesällä 2020. Maamerkkinäkin toimivaa stadionin tornia voi ihailla kauempaakin.

Lue myös: Mitä tehdä Saimaalla? 35 syytä lähteä lomalle Saimaalle

arkkitehtuurin helmi, olympiastadion
Olympiastadionille pääsee vasta ensi vuonna, mutta sen komea torni ja uudistuva julkisivu ovat jo nähtävissä.

2. Göstan Paviljonki, Mänttä

Taiteen ja arkkitehtuurinystävän ehdoton kesäkohde on Mänttä, sen Kuvataideviikot sekä Serlachius-museo. Vuonna 2014 avattu Serlachius museoiden laajennusosa Göstan Paviljonki on puuarkkitehtuurin taidonnäyte. Barcelonalaisen arkketehtitoimiston MX_SI:n suunnitteleman rakennus yhdistyy katetulla lasikäytävällä vieressä olevaan vanhaan kartanoon.

Avoinna 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18.

göstan paviljonki, mänttä, arkkitehtuurin helmi
Uusi museorakennus ja vanha kartano on yhdistetty toisiinsa lasikäytävällä.

3. Luontokeskus Haltia, Espoo

Koko perheelle sopiva elämyksellinen kesäkohde on Luontokeskus Haltia, jossa voi tutustua erilaisten näytteiden kautta Suomen monipuoliseen ja kiinnostavaan luontoon sekä tehdä vaikka retken läheiseen Nuuksioon. Haltian rakennus on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema ja kalevalaisen taruston inspiroima. Se oli valmistuessaan myös ensimmäinen kokonaan massiivipuuelementeistä rakennettu julkinen rakennus Suomessa.

Avoinna joka päivä 10-18.

luontokeskus haltia, arkkitehtuurin helmi
Luontokeskus sijaitsee lähellä Nuuksion kansallispuistoa, jonne voi tehdä patikkaretken.

4. Oodi, Helsinki: modernin arkkitehtuurin helmi

Pääkaupunkiseudun vuoden puheenaihe ja vierailukohde on helsinkiläisten uusi olohuone ja pääkirjasto Oodi. Häkellyttävän komean ja silti kodikkkaan viihtyisän kirjaston on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA. Suomalaisen rakentamisen uusin käyntikortti on ylintä kerrosta lukuunottamatta julkisivultaan kokonaan puuta ja sen sisäosat ovat lähes kokonaisuudessaan yleisölle avointa tilaa. Avoinna ma-pe 8-22, la-su 10-20.

arkkitehtuurin helmi, oodi
Oodin ylimmästä kerroksesta on hienot näkymät Helsingin keskustaan.

5. Arctic Tree House -hotelli, Rovaniemi

Pohjoiseen matkaavien kannattaa harkita yöymistä Arctic Tree House-hotellin jaloillaan seisovissa käpylehmissä. Ne tarjoavat ylellistä mukavuutta ja skandinaavista sisustusta pohjoisen luonnon keskellä. Jokaisesta huoneesta avautuu näkymä metsään ja pohjoiselle taivaalle.

arctic tree house, arkkitehtuurin helmi
Arctic Tree House hotellin huoneet sijaisevat korkeilla jaloilla seisovissa yksittäisissä taloissa.

6. Löyly, Helsinki

Mikä sen suomalaisempaa kuin kesä, sauna ja meri. Aivan Helsingin eteläisessä kärjessä, Hernesaaressa sijaitseva Löyly on paitsi julkinen sauna, myös ravintola ja kahvila. Sen isolla terassilla voi nautiskella kesäpäivästä ja saunanystävät voivat pulahtaa suoraan saunasta mereen uimaan. Jo maamerkiksi muodostuneen Löylyn upeasta arkkitehtuurista vastaa Avanto Arkkitehdit.

arkkitehtuurin helmi, löyly
Löylyn puinen ulkokuori kätkee sisäänsä saunan, pesutilat, ravintolan sekä suuren oleskelualueen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ovatko nämä Suomen upeimmat rakennukset? Listasimme arkkitehtuurin helmet

Valopilkku

”Vain” neljä oli pääkaupunki seudulta. Mänttä ja Rovaniemi oli ilmeisesti täytepaloja?

Eikauniimpaa

Vai upeimmat helmet.Voi pyhä sylvi.Mitähän kaunista noissa on EI MITÄÄN.Suomesta löytyy varmasti paljon kauniimpaa arkkitehtuuria.Nuo rakennukset on sieltä rumimmasta
päästä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.