Annalan kartano Helsingissä on loistava puutarhamatkakohde –  Koe puutarha 1800-luvun tyyliin

Annalan kartano Helsingin Vanhassakaupungissa upeine puistoalueineen on Helsingin toiseksi vanhin.

Annalan kartano eli Villa Anneberg ja sen ympäröivä puutarha valtavine tammineen on muokkautunut kartanon rakentaneen Waseniuksen suvun toiveiden mukaan. 1800-luvulla puutarhanhoito oli säätyläisperheiden harrastus, mutta varsinaisen työn tekivät puutarhuri ja palkolliset.

Alueella on myös vuonna 1844 rakennettu orangerie, talvipuutarha. Siellä säilytettiin talvenarkoja kasveja ja kasvatettiin tilan tarpeisiin ja myyntiin kukkien taimia, ruukkukasveja ja leikkokukkia.

Lue myös: Puutarhurin matkakohteet: tunnetko nämä Englannin ihanat puutarhat?

Annalan kartanon symmetrisessä muotopuutarhassa herättävät huomiota suuren keski-istutuksen erilaiset kasvit, joista syntyy geometristen muotojen ryhmä.

Annalan kartanon symmetrisessä muotopuutarhassa herättävät huomiota suuren keski-istutuksen erilaiset kasvit, joista syntyy geometristen muotojen ryhmä. Penkkiin on istutettu muun muassa: papukaijalehtiä, hopeavillakkoa, hopeayrttiä ja punalehtiä.

Annalan kartanon yksityinen kesäpaikka ja puisto siirtyivät kaupungin omistukseen vuonna 1939, ja aluetta vuokrattiin kesäkodiksi ja kauppapuutarhatoimintaan yli 50 vuoden ajan. Nykyisin kartanoa kunnostaa Hyötykasviyhdistyksen perustama Kiinteistö Oy Pro Anneberg.

Helsingin kaupungin rakennusviraston ja Hyötykasviyhdistyksen kunnostama puistoalue on Helsingin toiseksi vanhin. Alkuperäinen Gustav Waseniuksen puutarhasuunnitelma on kadonnut, mutta puisto on entisöity 1800-luvun henkeen vuonna 2000. Hämeentieltä voi astella kohti kartanoa mukulakiviportaita, joita reunustavat näyttävät perennaistutukset. Loppukesää kohden kookkaat monivuotiset heinät ja kukkivat perennat muodostavat komean kasvikujan.

Lue myös: Tunnetko nämä vanhanajan perennat? Katso 12 kaunista vaihtoehtoa omalle pihallesi

Annebergin kartano valmistui vuonna 1832, ja sitä laajennettiin vuosina 1916–25.

Annebergin kartano valmistui vuonna 1832, ja sitä laajennettiin vuosina 1916–25. Kartanon edustalla on perinteinen parterri, muotopuutarhatyylin kukkaistutus.

Annalan kartanolla portaiden ja huvilan väliin jää tasanteelle symmetrinen muotopuutarha. Tapettiryhmäksi kutsutuissa istutuksissa on värikkäitä, tiiviskasvuisia ja leikkausta sietäviä lehtikasveja, kuten papukaijalehtiä, hopeavillakkoa, hopeayrttiä ja punalehtiä. Kuviot pidetään selkeinä leikkaamalla. Vanhan ajan kesäkukat, kuten sinitähtönen, kesäbegonia ja tarhalobelia maustavat kokonaisuutta.

Annalan kartano ja puisto, Waseniuksen puistotie 1, annalanhuvila.fi

Lue myös: Perennan jakaminen ja lisääminen – näillä ohjeilla onnistut!

Lähteet: Kasvit kaupungin vaatteet, Helsingin historiaa puistojen kertomana Kävelyretkiä Helsingin puistoihin: vihreatsylit.fi Kirsti Oksanen, opinnäytetyö HAMK, Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten historia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Annalan kartano Helsingissä on loistava puutarhamatkakohde –  Koe puutarha 1800-luvun tyyliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X