Kulttuuri

Toimittaja tuskastui: ”Minna Canth on ymmärretty aivan väärin!” – Käytätkö sinäkin tätä sitaattia virheellisellä tavalla?

Toimittaja Riikka Lehtovaaraa suututtaa, että Minna Canthia siteerataan aina, kun halutaan väittää, että käsitöiden tekeminen on jotenkin nössöä. Minnahan oli itsekin lankakauppias! Riikka kirjoitti kirjeen Minnan väärinymmärtäjille.

Parahin puikkojen karttelija,

lähestyn sinua kirjeitse, sillä pian on Minna Canthin päivä ja pelkään, että sosiaalinen media täyttyy jälleen kerran hänen väärin ymmärretystä sitaatistaan.

Minnan tokaisu ”kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä” tulkitaan näemmä usein niin, että käsitöiden tekeminen on nössöä. Että nainen, joka neuloo, ei ole muuttamassa maailmaa, kehittämässä syöpälääkettä tai johtamassa suuryritystä.

Minusta Minna on ymmärretty täysin väärin.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Minna Canthin? Testaa 10 kysymyksen visalla! 

Toki hän halusi, että käsitöitä tehdään, olihan hän menestyvä lankakauppias ja elätti kaupallaan juopon isänsäkin. Silti hän samaan aikaan halusi, että kotiin eristetyt naiset lähtevät liikkeelle, hakeutuvat töihin, puhuvat suunsa puhtaiksi. Tekivät siis muutakin kuin käsitöitä.

Luulenpa, että jos Minna eläisi nyt, puikot kulkisivat hänenkin kassissaan, sillä moni nyky-yhteiskunnassa vaikuttava persoona harrastaa käsitöitä.

Kansanedustaja Anna Kontula tekee ristipistotöitä kokouksissa pitääkseen levottoman mielensä kasassa. Ampumahiihtäjänä menestynyt Kaisa Mäkäräinen keskittyy neulomalla. Näyttelijä Antti Holma neuloo!

Usko pois, lähimmäiseni: Neulominen on paitsi kivaa, myös halvinta terapiaa. Syke laskee, mieli keskittyy, stressi sulaa. Kolmiulotteinen hahmotuskyky kehittyy.

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan neulominen parantaa jopa unen laatua. Itse nautin siitä, että käsillä tehdessäni tunnen onnistuvani edes jossain.

Olen pystynyt neulomaan itsetuntonikin ehjäksi koulun käsityötuntien jäljiltä. Joten hyvä käsitöitä vieroksuva lähimmäiseni, Minnaa lainaten lähetän sinulle terveiset: kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä, mutta suosittelen jokaista kokeilemaan.

Villalanganpehmoisin terveisin, Kotilieden toimittaja Riikka

Lue myös: Neulominen vähentää stressiä ja ehkäisee dementiaa – listasimme neulomisen 5 uskomatonta terveyshyötyä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toimittaja tuskastui: ”Minna Canth on ymmärretty aivan väärin!” – Käytätkö sinäkin tätä sitaattia virheellisellä tavalla?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.