Kulttuuri

Jokaisella on tarina, joka kannattaa pukea sanoiksi, vakuuttaa kirjailija Petri Tamminen

Oletko aina halunnut kirjoittaa oman sukutarinasi mutta aloittaminen tökkii? Kokenut kirjoituskurssien vetäjä Petri Tamminen kertoo, mistä oman tarinansa kertominen kannattaa aloittaa.

Onko jokaisella ihmisellä tarina, kirjailija Petri Tamminen?

Olen vetänyt kirjoittajakursseja 20 vuotta enkä ole tavannut ihmistä, jolla ei olisi tarinaa. Ongelma on pikemminkin se, että sanottavaa on niin paljon, ­että kun sitä yrittää ajatella, ei muista mitään. Onneksi kirjoittaminen on löytämistä. Kirjoittamalla tarina tulee itsellekin näkyväksi.

Miten tarinansa voi löytää?

Hakeutumalla yhteyteen ­muistojensa kanssa. Kursseilla se tapahtuu harjoituksilla, pienillä virittävillä tehtävillä, jotka innostavat kirjoittamaan.

Tarinan etsiminen on helppo aloittaa myös omin päin. Meillä on jokaisella lähdeaineistoa: papereita, kuvia ja pieniä muistoja, joita talletamme.

Oletko itse saanut apua arjen lähdeaineistosta?

Kun äitini äskettäin kuoli, löysin hänen arkistoistaan kalenterin, johon hän oli tallettanut muistojaan vaikean vuoden ajalta. Äitini oli pidättyväinen ihminen, hän ei avautunut ajatuksistaan. Tuo yksi kalenteri on minulle nyt kuolemankin ylittävä yhteys äitiini.

Mistä tiedän, mikä tarinassani kiinnostaa muita?

Tällaiset pohdiskelut uhkaavat puuduttaa kirjoittamisen. Sen sijaan kannustaisin miettimään, mistä olet itse kiinnostunut. Ja kirjoittamaan juuri siitä. Silloin on todennäköistä, että lukijakin saapuu uteliaana paikalle.

Entä jos on elänyt tavallisista tavallisimman elämän?

Oikein erikoisesta elämästä on vaikeampi kirjoittaa kuin tavallisesta. Erikoinen elämä on kuin näyttämö, joka on niin tulvillaan tavaraa, ettei katsoja tiedä mihin katsoa.

Kannattaako kertoa myös ikävistä elämänvaiheista?

Juttujen aiheina ne ovat kaikkein tehokkaimpia, koska niissä on dramatiikka valmiina. Tarinat alkavat siitä, että jokin entinen järjestys rikkoutuu.

Mutta jos vaikeista elämänvaiheista kirjoittaminen tuntuu hankalalta, miksi puskea, kun voi yhtä hyvin keventää, kirjoittaa jostakin ihan muusta. Jolloin saattaakin löytyä jotakin kaunista ja oleellista – jota pieni maininta siitä vaikeasta vaiheesta sitten kenties entisestään syventää.

Mistä lähdet itse liikkeelle, kun alat kirjoittaa?

Yksityiskohdista. En yritäkään kuvata elämää, yritän kuvata jonkin tilanteen. ”Menkää pieneen, siellä on tilaa”, sanoi fyysikko Richard Feynman.

Ajattelen aina myös, että kerron vain tämän yhden jutun. Ja sitten iloitsen siitä, että muisto tuottaa muistoja. Lopulta kaikista yksityiskohdista saattaa yhteensä hahmottua sellainen elämän pohjavirta, jonka on kaiken aikaa vaistonnut, mutta jota ei ole pysähtynyt tajuamaan.

Tule mukaan kirjoituskurssille!

Kirjailija Petri Tamminen vetää Kotilieden tilaajille Näin kirjoitat oman tarinasi -kurssin verkossa kolmena keskiviikkona 15.3. alkaen. Ilmoittaudu kurssille viimeistään perjantaina 10.3. täällä. Kurssi on Kotilieden tilaajille maksuton.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jokaisella on tarina, joka kannattaa pukea sanoiksi, vakuuttaa kirjailija Petri Tamminen

Lukija370095

Olipa ihanan innostava ja jännittäväkin asia tuo – kirjoita tarinasi. Vatsanpohjassa tuntui kutkuttavalta, kun sen luin. Maltan tuskin odottaa. Kiitos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.