Kulttuuri

Vainojen uhrien muistopäivän nimi muuttuu – uusi nimi on kansainvälisen käytännön mukainen

Vainojen uhrien muistopäivä tunnetaan tästä lähtien Suomessakin holokaustin uhrien muistopäivänä.

Sunnuntaina 27. tammikuuta vietettävän vainojen uhrien muistopäivän nimi muuttuu. Uusi nimi on holokaustin uhrien muistopäivä. Nimenvaihdoksesta päätti Valtioneuvoston kanslia 23. tammikuuta ja ilmoittaa siitä tiedotteessaan 25.1.2024.

Valtioneuvosto linjasi eduskunnalle jo 31. elokuuta 2023 antamassaan tiedonannossa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Linjaukseen kuuluu, että vainojen uhrien muistopäivää ryhdytään viettämään kansainvälisen käytännön mukaisesti. 

Kansainvälisesti muistopäivä tunnetaan holokaustin uhrien muistopäivänä (engl. International Holocaust Remembrance Day). Erityisesti läntisessä ja keskisessä Euroopassa muistopäivän vietto on näkyvä poliittinen tapahtuma, johon kuuluu muun muassa elokuvaesityksiä, muistokonsertteja ja erilaisia seremonioita.

Vainojen uhrien muistopäivä on ollut suomenkielisessä kalenterissa vuodesta 2003 alkaen. Euroopan parlamentti antoi vuonna 1995 päätöslauselman yleiseurooppalaisesta käytännöstä, jonka mukaisesti jokaisessa Euroopan unionin jäsenmaassa pitää viettää 27. tammikuuta holokaustin muistopäivää.

Lue myös: Ben Zyskowiczin isä oli sukunsa ainoa, joka selvisi hengissä natsien keskitysleireiltä

Muistopäivää vietetään, jotta emme unohtaisi ja sama ei toistuisi

Päivä on myös osa vuonna 2005 hyväksyttyä YK:n yleiskokouksen julistusta, jonka myötä perustettu YK:n sivistysohjelma pyrkii muistuttamaan maailmanlaajuisesti holokaustin, vainojen ja joukkomurhien synkistä tapahtumista, jotta hirmuteot eivät unohtuisi ja niitä voitaisiin välttää tulevaisuudessa.

Tuona vuonna yleiskokous hyväksyi päätöslauselman kansainvälisen holokaustin uhrien muistopäivän viettämiseksi vuosittain 27. tammikuuta. Suomi äänesti päätöslauselman hyväksymisen puolesta.

Vaikka nimitys nyt muuttuu Suomessakin painottamaan holokaustia, valtioneuvoston kanslian tiedotteessa muistutetaan, että kansainvälisesti holokaustin uhrien muistopäivänä on vastustettu myös yleisemmin muukalaisvihaa ja antisemitismiä. Sen tarkoitus on myös muistaa eri puolilla maailmaa eri aikoina tapahtuneiden vainojen, kuten Stalinin vainojen, uhreja.

Toisin sanoen päivän sisältö ja merkitys ei muutu. Muistamme, jotta historian raa´at teot eivät toistuisi.

Lue myös: Seela Sella kertoo koskettavasti ystävästään, joka menetti lapsena perheensä keskitysleirillä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vainojen uhrien muistopäivän nimi muuttuu – uusi nimi on kansainvälisen käytännön mukainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.