Luonto

Karoliina, 32, rengastaa uhanalaisia lintuja – jopa vessassa käynti unohtuu, kun työ tuntuu niin uskomattomalta

Karoliina Hämäläinen on rengastanut 166 eri lintulajia. Työ on merkityksellistä, sillä rengastamalla lintuja voidaan ymmärtää lintulajien uhanalaisuuden syitä ja puuttua niihin.

”Se tunne, kun saa linnun käteen, on selittämätön. Linnut ovat kauniita ja ihania, pehmeitä ja hauraita, ja äärettömän mielenkiintoisia. Rengastaessa menee tilaan, jossa unohtaa kaiken muun, kuten että on väsynyt tai pitäisi syödä tai käydä vessassa”, Joensuussa asuva Karoliina Hämäläinen kertoo.

Jo ala-asteikäisenä Karoliina merkitsi mummolassa suosikkikanansa punaisella nauhalla. Kotona hän pyydysti kastikalla urpiaisia ja yritti kasvattaa niitä leikkimökissä, kunnes naapuri käräytti tytön vanhemmille.

”Yläasteella lintuja harrastava biologian opettajamme kysyi, haluaisinko lähteä harjoittelijaksi rengastuksiin. Sain irrottaa lintuja verkosta ja mitata niitä. Siihen aikaan valkoselkätikka oli harvalukuisempi ja erittäin uhanalainen, joten teimme paljon työtä sen parissa”, Karoliina kertoo.

Oman rengastusluvan hän haki heti 18-vuotiaana. Tähän mennessä hän on rengastanut 166 eri lajia.

Karoliina Hämäläinen pitelee Enontekiön Pöyrisjärvellä kapustarinnan poikasia.
Karoliina Hämäläinen sai apurahan kahlaajaemojen ja poikasten rengastamiseen Pohjois-Lapin alueella. Kuvassa hän pitelee pitelee kapustarinnan poikasia Enontekiön Pöyrisjärvellä. © Karoliina Hämäläisen kotialbumi
Karoliina Hämäläinen rengastamiensa koskikarojen kanssa.
Karoliina Hämäläinen rengastamiensa koskikarojen kanssa. © Karoliina Hämäläisen kotialbumi
Heinäkurppa
Heinäkurppa, Pohjois-Karjala. Erittäin uhanalaisen heinäkurpan muuttomatkallaan käyttämien levähdysalueiden sijainnit alkoivat paljastua vasta rengastajien toimesta. © Karoliina Hämäläisen kotialbumi

Lue myös: Askartele linnunpönttö ja seuraa lintujen pesimispuu­hia kotipi­halta – katso mitat ja ohje!

Maastossa kahden kuukauden ajan lähes joka ikinen yö

”Se, että voin rengastamalla lisätä tutkimustietoa, jonka avulla voidaan ymmärtää lintujen uhanalaisuuden syitä ja puuttua niihin, on minulle tärkeää”, Karoliina sanoo.

Suomalaisen aineiston avulla on esimerkiksi todettu eri lajien runsaussuhteiden ja pesinnän ajoittumisen muutokset sekä lintujen koon pienentyminen ilmastonmuutoksen ja muiden ihmisperäisten tekijöiden myötä.

Rengastaja merkitsee linnun sukupuolen, iän, siiven pituuden, painon sekä rasvan ja lihaksen määrän.

”Kun saa oikein pulskan linnun käteensä, siitä tule hyvä mieli. Tekee mieli sanoa linnulle, että hyvin selvitty.”

Nykyisin Karoliina rengastaa paljon kahlaajia, sillä hän sai ystävänsä kanssa apurahan kahlaajaemojen ja poikasten rengastamiseen Pöyrisjärven alueella Pohjois-Lapissa.

”Viime syksynä rengastimme erittäin uhanalaisia, rauhoitettuja heinäkurppia sekä taivaanvuohia ja jänkäkurppia maastossa kahden kuukauden ajan lähes joka ikinen yö.”

”Nautin siitä, että pääsen hienoihin elinympäristöihin ja saan tutkia luontoa. Ainahan siellä on itikoita, kylmää ja märkää, mutta sopiva määrä kurjuutta tekee hyvää mielenterveydelle. Haasteet luonnossa ovat konkreettisia.” 

Karoliina tekee TikTokissa Liiruliina-tilillä opetushengessä lintuvideoita innostaakseen nuoria lintuharrastukseen. Instagramissa häntä voi seurata Vilukko-tilillä. 

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karoliina, 32, rengastaa uhanalaisia lintuja – jopa vessassa käynti unohtuu, kun työ tuntuu niin uskomattomalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.