Luonto

Miten sytyttää nuotio? Katso 4 vaihtoehtoa – näin sytytät nuotion!

Nuotion sytyttäminen ei ole vaikeaa. Kokeile erilaisia nuotiomalleja. Tässä neljä erilaista vaihtoehtoa.

Nuotio kuuluu retkeilyyn, kunhan noudattaa jokamiehenoikeuksia. Ulkoilureiteillä on yleensä tulentekoon varattu paikka. Muualle nuotiota ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa.

ristikkonuotio

Ristikkonuotio

Ristikkonuotio kootaan pienistä, pilkotuista puista, jotka asetetaan ja pinotaan ristikkäin. Nuotio sytytetään pienten tikkujen avulla halkojen välistä. Pienimuotoinen tulisija on helppo tehdä.

viuhkanuotio

Viuhkanuotio

Viuhkanuotiossa on yksi halko alimpana tukirakenteena. Halon viereen lisätään sytykkeet ja päälle ladotaan puut niin, että toinen pää nojaa halkoon. Viuhkanuotion teko sopii aloittelijalle.

kekonuotio

Kekonuotio

Kekonuotio rakennetaan 5–6 halon avulla. Keskelle kasataan ensin pieniä sytykepuita. Puut asetellaan niin, että niiden yläpäät nojaavat toisiinsa. Kekonuotion kasaaminen vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä.

tähtinuotio

Tähtinuotio

Tähtinuotiossa puut ladotaan tähden muotoiseen asentoon. Puiden on oltava todella kuivia, jotta ne palavat kunnolla. Tähtinuotio sopii hyvin ruoanlaittoon ja nuotiokahvin tekemiseen.

Lähde: Perinnetaidot, käsikirja kaikille (SKS)

Lisää vinkkejä luonnossa liikkujalle: Valkoiset metsäkukat hurmaavat Ohjeita sienestäjälle Villiyrtit viettelevät keittiössä Perhoset ihastuttavat luonnossa ja puutarhassa Ruoka.fi: Kerää talteen luonnon superruoka

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten sytyttää nuotio? Katso 4 vaihtoehtoa – näin sytytät nuotion!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.