Ihmiset

Anna: Maarit Hurmerinta huomaa iän karttumisen kehossaan: ”Parasta vanhenemisessa on isovanhemmuus”

Kolmen lapsenlapsen isoäiti Maarit Hurmerinta haluaisi tyttärensä ja tyttärenpoikansa asumaan samalle tontille. Suunnitelmissa onkin uusi talo vanhuuden varalle, Anna-lehti kirjoittaa.

Laulaja Maarit Hurmerinta, 68, on perhepiirissään mami kolmelle ihmiselle, tyttärensä ja poikansa lapsille. Heistä Valtteri on jo 21-vuotias nuorukainen, Fiona on 3 ja Noa vielä alle kolmevuotias.

Mami leikkii ja lukee lastenlastensa kanssa paljon. Yhdessäolo on hänestä ihanaa ja intensiivistä, mutta päsmäröidä hän ei halua. Mami kunnioittaa omien lastensa ja näiden puolisoiden periaatteita vanhempina.

”Parasta vanhenemisessa on isovanhemmuus. Saan olla läsnä parhaissa hetkissä, kun hoitovastuu ei ole kokoaikaista, kuten omien lasteni kanssa aikanaan”, Maarit kertoo Annan haastattelussa.

Lue myös: Laulaja Maarit Hurmerinnan tyyli kautta aikojen – katso upeat kuvat

Kun ikää tulee, ajatus portaissa ramppaamisesta ei tunnu elää hyvältä

Tyttärenpoikansa Noan Maarit tapaa viikoittain, koska tyttären perhe asuu lähellä. Maarit suunnittelee, että perhe voisi asua vielä lähempänä, jopa samalla tontilla.

Hän on elänyt miehensä Samin kanssa jo vuosikymmeniä samassa kolmikerroksisessa, 1930-luvulla rakennetussa omakotitalossa Vantaan Hiekkaharjussa.

Kun ikää tulee, portaissa ramppaaminen ei tunnu enää hyvältä. Ajatuksissa on ollut rakentaa uusi talo vanhan paikalle, ja samalla tehdä tyttärelle oma talo samalle tontille.

”Minua lämmittää ajatus siitä, että meitä asuisi kolme sukupolvea samalla tontilla”, Maarit  suunnittelee Annassa.

Äidin suurieleiset piirteet puskevat väkisin läpi, vaikka toisin piti käydä

Siinä missä isovanhemmuus on ollut aina ihanaa, omaan ikääntymiseensä seitsemääkymppiä lähentelevä Maarit on havahtunut vähän viime aikoina.

Hän on huomannut, ettei ole enää se nainen, jonka keho taipuu siltakaariin. Myös nukkuminen on on aina herkkäunisuudesta kärsineelle muusikolle entistä vaikeampaa.

Vanhemmiten hän huomaa, että äidin piirteet puskevat läpi, vaikka hän nuorempana häpesi temperamenttista ja suurieleistään äitiään. Äidin aivastuskin tuntui ohjelmanumerolta ja Maarit päätti, ettei koskaan ryhdy itse samanlaiseksi.

”Toisin kävi. Noin kymmenen vanhana Janna ilmoitti minulle kerran keittiössä istuessamme, että aivastan samaan tyyliin kuin isoäiti”, Maarit kertoo.

Maarit Hurmerinta: Kuntopyörä pakottaa polkemaan tunnin päivässä

Maarit on juuri hankkinut uuden kuntopyörän, jota hän polkee joka päivä tunnin ajan samalla kun kuuntelee äänikirjaa.

Hyötyliikuntaa hän saa touhuamalla rakkaassa puutarhassaan.

”Olen iloinen siitä, että kehoni on vielä voimissaan. Se jaksaa vielä touhuta ja tehdä. Elämänlaatuni parani entisestään, kun minua läpi elämäni vaivannut kuriton sydämensykkeeni korjattiin ablaatiolla muutama vuosi sitten”, Maarit iloitsee Annassa.

Esimerkkiä vanhenemisesta hän saa edelliseltä sukupolvelta, sillä Samin äiti, Maaritin yhdeksänkymppinen anoppi, on vahvasti läsnä perheen arjessa.

”Muistutan usein itseäni siitä, että omasta jaksamisesta tulee pitää huolta. Minulle on myös tärkeää, että elämässä on välillä vähän hömpötystäkin, kuten uusia meikkejä ja ihania vaatteita”, hän toteaa.

Lue myös Annan juttu: Maarit Hurmerinta aikoo tehdä ison muutoksen asumisjärjestelyissään: ”Se on tuntunut pelottavalta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Maarit Hurmerinta huomaa iän karttumisen kehossaan: ”Parasta vanhenemisessa on isovanhemmuus”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.