Skotlanti – näe automatkalla Edinburgh, nummimaisemat, Loch Ness ja linnarauniot

Lennä Edinburghiin ja vuokraa auto. Autoilu Skotlannissa on yllättävän helppoa, sillä liikenne ei ole vilkasta.

Autoile Edinburghista Skotlannin ylämaille

Kun olen ajanut sata kilometriä kumpuilevien peltojen keskellä Edinburghista kohti pohjoista, mielessäni herää kysymys: Miksi Skotlannin ylämaita niin kehutaan? Mutta kun auto kaartaa Cairngormsin kansallispuistoon, kaikki epäilyt kaikkoavat: jylhät maisemat hurmaavat hetkessä.

Cairngormsin kansallispuistossa sijaitsevat Skotlannin korkeimmat huiput.

Cairngormsin kukkuloilla ja peilikirkkaiden järvien eli lochien äärellä saisi kulumaan useammankin päivän, mutta haluan nähdä Balmoral Castlen, Britannian kuningasperheen linnan.

Linnan paikalla on sijainnut skottiylhäisön metsästysmökki jo 1300-luvulta lähtien. Alkuperäinen Balmoral olikin pienempi kuin nykyinen, vuonna 1856 rakennettu linna. Sen ensimmäiset asukkaat olivat kuningatar Viktoria ja hänen puolisonsa Albert. Viktoria kirjoittikin Balmoralin olevan paratiisi ylämailla: paikka, missä ulkomaailma kahakoineen unohtui.

Vierailijoille paratiisin portit ovat auki huhtikuusta elokuuhun, minkä jälkeen kuningasperheen jäsenet kilteissään saapuvat kävelyttämään koiriaan laajoilla tiluksilla. Linnassa on myös kahvila, jonne kannattaa poiketa teelle ja skottilaiselle herkulle, skonssille.

Pysähdy kuninkaallisten Balmoralissa

Auchnarrow, Knockandhu, Ballindalloch: ihastuttavat nimet vilahtelevat kylteissä, kun viiletän Balmoralilta kohti Cairngormsin pohjoislaitaa ja Aberlouria. Tie halkoo nummimaisemaa pyöreäkärkisten munrojen, vähintään 914 metriä korkeiden skottivuorten häilyessä horisontissa. Kun tie kiemurtelee kukkuloille, on hyvä pysähtyä hetkeksi levikkeelle ja napata pari valokuvaa.

Reilun tunnin ajomatkan jälkeen saavun piskuiseen Aberlouriin. Sen matalien kivitalojen, kauppojen ja pienen puistoalueen reunustama pääkatu on kuin televisiosarjan lavasteista.

Aberlour Distilleryn palkituilla tutustumiskierroksilla pääsee haistamaan ja maistamaan Skotlannin elämän vettä, viskiä.

Kylän klassikko on vuonna 1879 perustettu Aberlour Distillery, jossa tislataan perinteistä Speysiden viskiä ja järjestetään erilaisia viskikierroksia. Grampian vuorten juurelle levittäytyvä Speyside onkin ylämaiden kuulu viskialue, jonka komeilla kukkuloilla ja turpeisissa laaksoissa solisevat kirkasvetiset purot. Aberlourin kylän kelttinimi Obar Lobhair tarkoittaa ”jutustelevan veden suuta”.

Säkkipillit soivat Skotlannissa

Seuraavana päivänä saavun Speysiden kupeessa sijaitsevaan Invernessin kaupunkiin. Suuntaan keskustaan ja onnekseni osun seuraamaan säkkipillimarssia! Kesäkuukausina säkkipillit soivat Invernessin kaduilla päivittäin.

Invernessin kaupungissa Skotlannissa järjestetään joka vuosi suuret säkkipillifestivaalit. Kesällä säkkipillit soivat kaduilla päivittäin.

Ylämaiden pääkaupunki on niin matkailijoiden kuin paikallistenkin suosima käyntikohde: tänne tullaan vaateostoksille ja rentoutumaan. Invernessistä löytyy kosolti kauppoja, ravintoloita ja majoitusmahdollisuuksia.

Kaupunkia halkoo Nessjoki, joka virtaa kuuluisasta Loch Ness -järvestä. Joenvartta kävellessä voi nähdä kiiltäväturkkisia ja veikeän näköisiä saukkoja. Erään teorian mukaan tarinat Loch Nessin hirviöstä ovatkin lähtöisin näistä otuksista.

Sisäelinmuhennos, haggis, ja mustamakkara eivät ole luoneet kuvaa Skotlannista herkuttelijan kohteena, mutta Invernessissä on tarjottavaa myös gourmet-matkalaiselle.

Skotlantilaisista raaka-aineista ranskalaisen hienostuneesti valmistettuja herkkuja tarjoileva Rocpool on varma valinta. Joen äärellä sijaitseva Mustard Seed on puolestaan rennompi, paikallisten suosima ravintola.

Loch Nessin rannalla kohoavat Urqhuartin rauniot

Tuuli viskaa hiukset poskea vasten, kun ihailen Loch Nessin taianomaiselle järvelle avautuvaa maisemaa. Puuska värisyttää vedenpintaa, ja on helppo kuvitella, kuinka tarinat Loch Nessin hirviöstä ovat saaneet alkunsa.

Loch Ness on tilavuudeltaan Iso-Britannian suurin järvi, ja veneretkellä on turha tähyillä sen mustalta näyttävää pintaa syvemmälle. Rantatörmällä kohoavat myös Urqhuartin linnanrauniot, jotka korostavat maiseman dramaattisuutta. Linnan vanhimmat osat ovat 1200-luvulta, ja Urqhuart onkin näytellyt keskeistä osaa ylämaiden klaanien välisissä kahakoissa.

Loch Nessin veneretkille pääsee aivan Urqhuartin linnaraunioiden kupeesta.

Invernessistä ajaa Loch Nessille varttitunnissa. Rannoilta löytyy kivoja kahviloita ja veneretkien järjestäjiä.

Nummien Skotlanti houkuttelee retkille

Kun autossa istuminen uuvuttaa, kannattaa pitää kunnon tauko viiden tähden Fonab Castle Hotelissa, joka sijaitsee yli satavuotiaassa rakennuksessa noin puolimatkassa Invernessistä Edinburghiin. Hotellissa on kylpylä ja erilaisia ravintoloita bistrosta fine diningiin.

Ylellinen Fonab Castle Hotel sijaitsee pittoreskin Pitlochryn kylän kupeessa Skotlannissa.

Katson ikkunastani avautuvaa lumoavaa maisemaa. Täältä ei tarvitsisi poistua lainkaan nauttiakseen skottilomasta, mutta olisi sääli jättää kokematta alueen nähtävyyksiä.

Levitän esitteitä sängylleni: Lähteäkö Land Rover -retkelle Cairngormsiin, Blair Atholin viskitislaamoon vai tutustumaan skottivaatteiden klassikkobrändiin House of Bruariin? Valinta on vaikea!

Historiallinen Edinburgh hurmaa

Harvaanasutuilta ylämailta on mukava laskeutua takaisin Edinburghin vilinään. Skotlannin historiallinen pääkaupunki on hurmaava sekoitus mukulakivikatuja, vanhoja rakennuksia ja värikkäitä julkisivuja. Edinburghin linna vartioi kaupunkia kukkulalta.

On aika pysäköidä auto ja jalkautua. Jätän väliin karmivan retken kaupunginalaisen tunneliverkoston syövereihin ja ilmoittaudun Edinburghin kirjallisuushistoriaa ja pubeja yhdistävään kävelykierrokseen.

Kierros on viihdyttävä ja informatiivinen. Erityisen mukavaa on kuitenkin vain kävellä pitkin kauniita katuja ja kuunnella oppaan sorahtelevaa skottiaksenttia – ei sillä väliä, vaikka puheesta ei kaikkea ymmärräkään!

Lue myös nämä matkajutut:

Lontoon ainutlaatuiset museot

Kuninkaallinen Tukholma hurmaa matkailijan

Nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.