Ihmiset

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta: 
”Maailmalla on opittu, että 
minua ei höynäytetä”

Pitkän uran Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella tehnyt raaseporilainen oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 71, on toiminut useiden kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä.

”Jäin virallisesti eläkkeelle kuusi vuotta sitten, mutta jo pelkästään tänä vuonna olen ollut Eritreassa, Afganistanissa ja kaksi kertaa Kosovossa. Mielestäni on velvollisuuteni lähteä, kun pyyntö tulee. Joka kerta pohdin, onko minulla annettavaa, ja aika usein on. Olen hyvässä fyysisessä kunnossa, en kärsi aikaeroista ja olen tottunut olemaan kriisialueilla.

Urani on ollut hyvin pitkälti sotarikostutkijaryhmän johtajan työtä. Olin mukana Bosnia ja Hertsegovinassa, Kosovossa, Kamerunissa, Perussa, Irakissa ja Tšetšeniassa sekä tunnistamassa Estonian ja Thaimaan tsunamin uhreja.

Helena Ranta on usein tutkijajoukon ainoa nainen.

Olen usein tutkijajoukon ainoa nainen, sillä tämä on miehistä puuhaa. Vielä 1990-luvulla monissa maissa aiheutti ihmetystä, että suomalaisryhmän johdossa on nainen. Aika nopeasti kaikki konfliktien osapuolet ovat oppineet, että minua ei höynäytetä. Kun olen töissä, en edes halua muistaa olevani nainen, koska sukupuolella ei ole työni kannalta merkitystä. En ole koskaan turvautunut siihen, että esimerkiksi näyttelisin kyynelehtivää. Hyvä asiantuntemus ja itseluottamus riittävät.

En ole koskaan lakannut pelkäämästä tai yrittänyt eliminoida pelkoa. Yritän aina valmistautua siihen, että mitä tahansa voi tapahtua. Autopommi voi räjähtää lähellä niin kuin minulle kävi kerran Baghdadissa. Onnekseni selvisin siitä säikähdyksellä. Silti en koe koskaan sellaista pelkoa, joka lamaannuttaisi toimintani. Olen aina osannut ottaa roolin, johon en sotke omia tunteitani, vaikka olen konfliktialueilla. Saatan olla yksityiselämässäni räiskyvämpi, mutta työssä pokkani pitää.

Oman mielen täytyy tässä työssä olla vahva. Jostain syystä minua helpottaa se, että teen työtäni englanniksi. Se on herkullinen kieli esimerkiksi todistajanaitiossa, ja osaan olla englanniksi paljon ilkeämpi kuin suomeksi.

Minulla ei ole omia lapsia, enkä usko, että olisin voinut tehdä tällaista uraa perheellisenä. Sisarusteni lapset ja heidän lapsensa ovat minulle hyvin läheisiä. He kantavat usein turvallisuudestani enemmän huolta kuin minä itse.”

Vuonna 1964 suunniteltu Myllynkivi-klassikkomekko 469 e, Vuokko. Rannekoru 10,90 e, Aarikka. Petra Lasseniuksen suunnittelema Day-lepotuoli alkaen 
699 e, Hakola. Normandie-tyynynpäällinen 65 e, Johanna Gullichsen. Hyllyssä Nappula-kynttilänjalat 44,90‑49,90 e, Iittala.

Tyyli: Jenni Juurinen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oikeushammaslääkäri Helena Ranta: 
”Maailmalla on opittu, että 
minua ei höynäytetä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.