Ihmiset

Paperinukke 1970-luvulta on Maaria-keräilijän aarteista rakkain – "Miespaperinukkeja sorsittiin leikeissä, ne eivät olleet yhtä tärkeitä kuin naiset"

Paperinukkekeräilijä Maaria Ruotsalaisella on upea kokoelma paperinukkeja eri aikakausilta. Pääsimme tutustumaan Maarian paperinukkeihin. Maarian kokoelmissa on paperinukkeja myös Kotiliedestä.

Paperinukkekeräilijä Maaria Ruotsalaisella on upea kokoelma paperinukkeja eri aikakausilta. Maarian mummo työskenteli kirjastonhoitajana ja hänen varastoonsa kerääntyi vanhojen lehtien vuosikertoja, joista sai paperinuket talteen.

– Ensimmäinen muistoni paperinukeista taitaa olla viiden ikävuoden tienoilta. Silloin meille tuli Apu-lehti, josta löytyi Rauni Palosen piirtämiä julkkispaperinukkeja. Muutaman vuoden kuluttua piirsin itsekin paperinukkeja, muun muassa kaksostytöt, joilla oli myös identtiset vaatteet, sanoo paperinukkekeräilijä Maaria Ruotsalainen.

Maarian äidin peruja olivat Make Judy Laugh -paperinuket, joille saattoi vaihtaa kolme erilaista kasvojen ilmettä. Vaatevalikoimassa löytyi arkivaatteiden lisäksi hienoja mekkoja ja paraatipukuja jotka olivat kuin tuulahdus toisesta maailmasta.

paperinukke_judy


Make Judy Laugh -paperinukeille voi vaihtaa kasvojenilmettä.

Äidin lapsuudessa 1950-luvulla Suomeen olivat tullet Hollywood-tyyliset filmitähtipaperinuket, joiden garderobiin kuului tennis- ja ratsastuspukuja, coctail- ja juhlapukuja turkisviittoineen ja kultakoruineen. Asusteina saattoi olla kultakenkiä ja koristeellisia käsilaukkuja. Ne puhuttelivat pienten tyttöjen esteettisyyden tajua siitä huolimatta ettei täällä tiedetty tuon taivaallista näistä tähdistä ja suomalainen pukeutumistyyli oli paljon arkisempaa.

– Olen itse leikkinyt mieluummin juuri näillä aikuismaisilla nukeilla, koska niissä oli sitä glamouria jota lapsena kaipasi. Tyttö- ja vauvanuket eivät ole olleet kovin suosittuja omissa leikeissäni vaikka olenkin niitä keräillyt, sanoo Maaria.

Keräily alkaa lapsena

Varsinainen keräily alkoi varhain, sillä jo ala-asteella Maaria alkoi koota nukkeja muovitaskuihin ja kansioihin. Taskun keskelle hän ompeli tikin, jotta jokainen nukke vaatteineen pysyi siinä tukevasti. Jos nukkeja löytyi kaksin kappalein, hän saattoi leikata toisen irti arkista ja säilyttää toisen leikkaamattomana keräilytarkoituksiin.

paperinuket_apu


Kokoelmissa on paperinukkeja monista kotimaisista aikakauslehdistä.

Paperinukkeja on tällä hetkellä noin 3 000, vaikka aivan tarkkaa lukua on vaikea sanoa koska vuosien varrella niitä on vaihdeltu ja myyty pois. Kokoelmaa säilytetään lehtikoteloissa, kansioissa ja leveissä karttalaatikostoissa ja ne on luokiteltu aiheenmukaisesti.

Maaria_SavolaRuotsalainen


Maarian keräilyinnostus on jatkunut vuosikausia ja kokoelma on mittava.

Omat luokkansa ovat saaneet suomalaiset, ulkomaalaiset, lapsi-, aikuis-ja historialliset nuket. Vanhat paperinuket kertovat myös kunkin ajan saatavilla olevista paperi-ja kartonkilaaduista sekä painotekniikasta ja tyyleistä.

paperinuket_historia


Miespaperinuket ovat harvinaisia, mutta tässä Tuhkimon mukana on prinssi.

– Olen paperikauppafani, tykkään tunnustella eri paperilaatuja ja hypistellä kaikenlaisia painotuotteita. Graafisesti vanhat paperinuket ovat kiinnostavampia kuin nykyiset ja tietokoneilla värjätyissä kuvissa ei ole mitään henkeä.

Mistä johtuu, että vaatimaton, kaksiulotteinen paperinen nukke on ollut monille leikkijöille tärkeämpi kuin oikea nukke? Herättikö paperinukke enemmän mielikuvia ja mahdollisti siten leikin ja fantasian vapaan lennon? Hienot vaatteet olivat myös tärkeä osa leikin viehätystä ja ne olivat paperinukeilla helposti vaihdettavissa. Kuin taikaiskusta nukke muuntui Tuhkimosta sadun prinsessaksi.

Vaatteita voi tehdä itse paperinukeille

Paperinukkeharrastajat ovat perinteisesti tehneet sekä nukkeja että vaatteita myös itse. Ostopaperinukeille on täydennetty vaatevalikoimaa ja ehkä myös toteutettu omia saavuttamattomia unelmia piirtämällä paperinukelle juuri se ihana tyllimekko jota itse ei koskaan saanut.

– Miespaperinukkeja kyllä sorsittin leikeissä, ne eivät todellakaan olleet yhtä tärkeitä kuin naiset, naurahtaa Maaria muistellessaan leikkejään.

Keräilyinnostus on jatkunut vuosikaudet ja eri aikoina on paperinukkeja tullut vastaan monenlaisista lähteistä. Kovin kallista tämä harrastus ei ole ollut, ja parhaina lähteinään Maaria pitää aikakausilehtiä. Suomessa paperinukkeja ovat julkaisseet Apu, Kotiliesi, Seura, MeNaiset ja Anna. Niitä saattoi löytää myös lapsille ja nuorille suunnatuista julkaisusista ja askartelukirjasista.

paperinuket_Maarit


Maaria miettii, mitä tekisi kokoelmalleen. Hän miettii, laittaisiko osan myyntiin.

Monet keräilijät ovat keskittyneet johonkin tiettyyn vuosikymmeneen, ja niinpä esimerkiksi 1950- ja 60- luvun nuket ovat olleet hyvin suosittuja.

– Oma suosikkini on 1970-luku koska olin silloin parhaassa leikki-iässä. Monikaan keräilijä ei pidä tätä vuosikymmentä kovin kiinnostavana koska se koetaan liian arkisena.

paperinuket_Armi_Dani


Hymyn paperinukeissa esiintyi aikansa julkkiksia. Tässä Armi ja Danny.

– Tosin myös minulle muoti ja glamour on ollut tärkeää, ja siinä suhteessa juuri 1960-ja 70-luvun taite oli mielenkiintoisinta aikaa. Silloin vaatteissa oli värikylläisyyttä, psykedeelisiä kuvioita, liehuvia muotoja ja muuta dramatiikkaa.

Huutokapoista ja messuilta löytöjä

Keräily vaatii kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä ja joskus jokin onnekas sattuma ohjaa hienon löydön äärelle.

– Kerran löysin pienoismallikaupasta ison pinkan leikkaamattomia paperinukkearkkeja. Muita hyviä löytöpaikkoja ovat antikvariaatit, antiikkimessut, kirjakaupat, nettihuutokaupat, museokaupat, lehtien vuosikerrat ja tietysti mummolan vintit.

– Moni haaveilee löytävänsä sen vanhan perinteisin kirjakaupan jäämistön mutta ne taitavat olla jo kaikki löydetty, sanoo Maaria.

Nykyään hän vaihtaa paperinukkeja etenkin kanadalaisen keräilijätuttavansa kanssa. Tämä pitää hänet ajan tasalla myös myös paikallisten keräilijöiden kuulumisista. Amerikassa paperinukkemessut saattavat olla monipäiväisiä iloisia tapahtumia joissa myydään, harrastellaan ja tavataan muita keräilijöitä.

paperinuket_Amerikka


Kirjahyllyssä on esillä osa kokoelmaa. Taustalla on prinsessa Diana-paperinukkeja, vanhoja Hollywood-näyttelijöitä ja tältä vuosikymmeneltä Action Stars Paper Dolls.

Kulutustarvikkeita tuottavat yritykset alkoivat aikoinaan panostaa pakkauksiin ja erilaisiin oheistuotteisiin. Paperinukkien soveltuvuus tähän tarkoitukseen havaittiin isoilla markkina-alueilla etenkin Amerikassa ja niinpä niiden avulla myytiin kaikkea mahdollista saippuoista jauhoihin, muroihin ja suklaaseen.Tämä tuotteiden markkinointitapa kulkeutui sitten Suomeenkin ja niinpä Marino-makaronipaketin tai Iloisen Vesselin kaakaopakettien kyljistä saattoi leikata paperinukkeja.

– Tämä on haara joka kiinnostaa monia keräilijöitä koska nämä oheistuotteet heijastavat niin suoraan ajankuvaa ja sitä minkälaista graafista tyyliä on suosittu.

paperinukke_muropaketti


Paperinukkeja oli aikanaan jopa muropaketin kyljessä. Maarian kokoelmassa on nukkeja monesta lähteestä.

Miten käy Maarian kokoelman?

Myös museot ovat hienosti pitäneet yllä paperinukkeperinteen jatkumista. Ne ovat teettäneet ja kustantaneet uusia nukkeja jotka kertovat esimerkiksi jonkun historiallisen ajan pukeutumistyyleistä.

paperinukke_historiallinen


Historiallinen paperinukke on vuodelta -84 Haiharan nukkemuseosta. Paperinuken on piirtänyt Matti Kota.

Omassa keräilyharrastuksessaan Maaria on tullut eräänlaiseen tienhaaraan. Hän on miettinyt paljon sitä mitä näin isolle kokoelmalle tapahtuu tulevaisuudessa.

Omat lapset ovat kyllä leikkineet paperinukeilla aikansa mutta ihan samanlaista paloa ei heillä ole asiaan. Leikkikulttuuri on muuttunut paljon ja kaikenlaista lelutarjontaa on ehkä liikaakin. Nuorimmainen seitsemänvuotias tosin saattaa vielä innostua ajan myötä.

– Lähitulevaisuudessa tarkoituksenani on harventaa kokoelmaani. Säilytän ne joista on eniten silmäniloa ja muistoja ja laitan myyntiin tuplakappaleet, ja sellaiset jotka eivät tunnu kovin henkilökohtaisilta.

paperinuket_modernit


Action Stars Paper Dolls -kirjan tekijä on Bruce Patrick Jones, jonka kanssa Maaria on kirjeenvaihdossa. Kirjassa on toimintaelokuvien sankareita.

Nykyisin tyypillisin harrastaja on keski-ikäinen nainen jolla on omakohtaista kokemusta paperinukkien taiasta. Nehän kertovat omaa kieltään leikistä, eriaikakausista, muotivirtausten vaihtelusta, estetiikasta, naisista ja tytöistä. Ovatko ne siis tyttökulttuuria parhaimmillaan?

– Koen, että minussa on aina vain se pieni tyttö joka taitaa löytyä jokaisesta naisesta ja olen halunnut puhua rohkeasti leikin ja etenkin paperinukkien merkityksestä. Niihin liittyy se lapsuuden onni. Toivoisin että joku tai jotkut suomalaiset aikakausilehdet alkaisivat julkaista tähän päivään sopivia paperinukkeja ja voisivathan ne tulla takaisin vaikkapa muropaketteihin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paperinukke 1970-luvulta on Maaria-keräilijän aarteista rakkain – "Miespaperinukkeja sorsittiin leikeissä, ne eivät olleet yhtä tärkeitä kuin naiset"

Heleene

Olisiko tätä kautta mahdollista saada yhteystietoja keräilijään?

Keräilijän blogi

Ks. nukkehuone.blogspot.fi.
t. Maaria

Sinun täytyy kommentoidaksesi.