Talous

Seniori rakastuu – avo- vai avioliitto?

Kun parisuhde vakiintuu seniori-iässä, on hyvä miettiä myös yhteisiä raha-asioita. Kannattaako mennä naimisiin vai elää avoliitossa?

Seniorina yhteen muuttaminen on erilaista kuin nuorena. Suhteen kummallakin osapuolella voi olla lapsia aikaisemmista suhteista, ja  elämän aikana on usein kertynyt omaisuutta. Avioliitto turvaa kumpaakin ero- tai kuolemantapauksessa, mutta ikääntyneenä avioliiton turvamerkitys ei ole enää yhtä suuri kuin nuorena.

Olennaista on kuitenkin se, että avioliitto tuo leskelle asumissuojan. Leskellä on oikeus asua toisen puolison omistamassa tai yhteisesti omistetussa kodissa koko elinaikansa ja pitää myös hallussaan asuinirtaimisto. Leskellä on asumisoikeus myös silloin, kun puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen. Samoin on tilanteessa, jossa puolisoilla on varallisuutta niin vähän, että rintaperillisille ei heti perittävän kuoleman jälkeen pystytä maksamaan perinnön lakiosaa eli puolta omaisuudesta. Rintaperillisillä tarkoitetaan vainajan lapsia ja heidän lapsiaan.

Myös perintöasiat voivat mietityttää. Jos puolisot haluavat varmistua, että kummankin omat lapset perivät heidät, eivätkä rahat mene sekaisin, kannattaa tehdä avioehto.

Avioliitto turvaa enemmän

Avoliitto on leskelle avioliittoa turvattomampi, sillä avoleskellä ei ole lakisääteistä asumisoikeutta. Hänellä ei myöskään ole oikeutta periä edes lapsetonta avopuolisoaan, vaan perintö menee avopuolison sukulaisille. Avopuolisoilla on kuitenkin mahdollisuus antaa testamentilla toisilleen omaisuutta tai asumisoikeus. Silloin testamenttaajalla täytyy olla niin paljon varallisuutta, että lapsille pystytään maksamaan muulla tavalla heidän lakiosansa. Muuta omaisuutta täytyy siis olla vähintään talon arvon verran. Jos lakiosaa ei pystytä maksamaan lapsille, testamentilla tehty asumisoikeus väistyy.

Tee testamentti

Testamentilla omaisuuden saajat voi määrätä itse, kunhan huomioi, että laki määrää rintaperillisille lakiosan eli puolet omaisuudesta. Testamentilla voi esimerkiksi määrätä kesämökin esikoiselle ja metsät kuopukselle.

Testamentti kannattaa laatia silloin, kun lakisääteinen perimysjärjestys ei miellytä. Sitä on hyvä miettiä jo siinä vaiheessa, kun on itse hyvissä voimissa. Kannattaa selvittää, mitä lain mukaan tapahtuu oman kuoleman jälkeen, jos ei tee mitään. Silloin on tarpeen myös miettiä, ketä tai keitä haluaa erityisesti turvata. Jos haluaa varmistaa esimerkiksi oman puolison mahdollisimman turvallisen asumisen, asiasta kannattaa neuvotella lakimiehen kanssa ja tehdä testamenttimääräys.

Jos testamentin tekijällä on lakiosaperillisiä, hän voi yrittää vaikuttaa siihen, että nämä eivät vielä puolison eläessä vaadi lakiosiaan. Täysin laillista on esimerkiksi tehdä määräys, että jos rintaperillinen vaatii lakiosaansa lesken eläessä, hän saa vain sen. Jos taas hän tyytyy odottamaan lesken kuolemaan saakka, hän saa koko perintöosansa.

Jos ero yllättää

Seniorina naimisiin mennään usein loppuelämäksi, mutta joskus liitto päätyy eroon. Jos haluaa pitää varat erillään eron jälkeen, kannattaa tehdä avioehto ennen naimisiinmenoa. Se on puolisoiden välinen sopimus, joka poistaa avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Sillä voi suojella koko oman omaisuutensa tai osan, kuten rakkaan kesämökin säilymisen suvussa. Silloin mökki siirtyy jonakin päivinä omille lapsille tai lapsenlapsille eikä entiselle puolisolle, tämän suvulle tai uudelle kumppanille.

Muista, että jo avioerohakemuksen jättäminen poistaa sekä lesken perintöoikeuden että oikeuden käyttää yhteistä kotia. Jos eron harkinta-aikana päätetään jatkaa liittoa, on hyvä peruuttaa avioerohakemus. Muuten lesken täytyy erikseen todistaa yhteen paluu, jotta hän saa lesken oikeutensa.

Joskus pelkkä erilleen muutto on avioeroa parempi ratkaisu. Kun pitkään yhdessä ollut pariskunta haluaa erota, on hyvä muistaa perhe-eläke. Jos vaimo on ollut pitkään kotona huolehtimassa lapsista, ja mies tehnyt uraa, vaimon eläkekertymä on jäänyt pieneksi. Silloin puolisot voivat sopia erilleen muutosta mutta jättää eron hakematta. Jos mies kuolee ennen vaimoaan, vaimolla on oikeus perhe-eläkkeeseen ja kohtuulliseen toimeentuloon kotityövuosista huolimatta. Avioerossa vaimo menettäisi perhe-eläkkeen kokonaan.

Uutta liittoa ei ilman avioeroa kumpikaan voi solmia, mutta molemmat voivat elää omaa elämäänsä.

Asiantuntijana oikeustieteen tohtori, dosentti Eva Gottberg Turun yliopistosta

Artikkeli on julkaistu Kotilieden numerossa 4/18

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seniori rakastuu – avo- vai avioliitto?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.