Ihmiset

Anna: Näyttelijä Ria Kataja, 46, on kieltäytynyt isosta roolista kolmesti, koska hänelle ei olisi maksettu yhtä paljon palkkaa kuin mieskollegalle

Miesnäyttelijöille maksetaan edelleen paremmin kuin naisnäyttelijöille. Ria Kataja haluaa puhua asiasta, jotta epäreilu palkkaus loppuisi, Anna-lehti kirjoittaa. 

Freelance-näyttelijä ja -ohjaaja Ria Kataja, 46, on nähty kymmenissä kotimaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Lisäksi hän on arvostettu teatterintekijä. Uudessa Anna-lehdessä hän kertoo edelleen alalla vallitsevasta palkkaepätasa-arvosta.

”Kolme kertaa olen kieltäytynyt isosta roolista, koska en ole saanut työstä samaa palkkaa kuin samaan tuotantoon ja vastaavaan rooliin palkattu mies”, Ria sanoo Annassa.

Ensimmäisen kerran Ria kieltäytyi roolista epätasa-arvoisen palkkauksen vuoksi parikymmentä vuotta sitten. Viimeisimmästä kerrasta on vain muutama kuukausi.

Tilastot näyttävät, ettei Ria ole ainoa. Freelancereina toimivien naisnäyttelijöiden keskipalkkio teattereiden A-roolissa oli vuonna 2019 noin 86 % miesten palkkiosta.

”En puhu ollakseni hankala. En halua synnyttää eripuraa tai syyttää ketään. Puhun saadakseni aikaan keskustelua, jotta korjaisimme yhdessä epäkohdat”, Ria toteaa Annassa.

Lue myös: Seura: Ministeri Mika Lintilän tytär Netta työskentelee sairaanhoitajana ja tietää tarkalleen, kuinka rajoilla hoitajat nyt ovat: ”Palkka ja työolot pitää saada kuntoon” 

Ria Kataja: ”Systeemissä on valuvika, joka pitää korjata”

Uransa alussa Ria ajatteli näyttelijän palkan määräytyvän kokemuksen ja työn vaativuuden perustella. Vuosien myötä on käynyt selväksi, että näin ei aina ole. Jotkin tahot maksavat miehille paremmin kuin naisille. Naiset myös joutuvat usein käymään läpi pidempiä ja henkisesti rankempia sopimusneuvotteluja.

Ria kertoo Annassa, että moniin tuotantoihin miesnäyttelijät valitaan ensin. Sen jälkeen lähdetään etsimään naisnäyttelijöitä heidän rinnalleen.

”Kun nainen siinä tilanteessa haluaa saman palkan kuin mies, tuottajataho etsii tilalle toisen naisen, kunnes joku tekee roolin tarjotulla summalla”, Ria toteaa Annan jutussa.

Enää Ria ei ota huonoja palkkatarjouksia henkilökohtaisesti.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin näen epätasa-arvon systeemin valuvikana, joka pitää korjata.”

Lue myös Annan juttu: Ria Kataja on kieltäytynyt kolme kertaa isosta roolista, koska hänelle aiottiin maksaa vähemmän kuin mieskollegalle: ”Epätasa-arvo on systeemin valuvika”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Näyttelijä Ria Kataja, 46, on kieltäytynyt isosta roolista kolmesti, koska hänelle ei olisi maksettu yhtä paljon palkkaa kuin mieskollegalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.