Ihmiset

Seura: Ira Hammermann perusti avustuskeskuksen ukrainalaisille pakolaisille – ”Millainen maailma olisi, jos kaikki keskittyisivät vain omiin asioihin?”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli juontaja Ira Hammermannilla iso shokki. Lopulta Ira päätti perustaa avustuskeskuksen Espoon Suomenojaan. Nyt hän kertoo Seurassa, mistä auttamisen halu kumpuaa.

Huhtikuun alussa juontaja Ira Hammermann näki Facebookista, että Kirkkonummelle on avattu avustuskeskus ukrainalaisten pakolaisten tueksi. Ira vei lahjoituksia keskukseen ja tapasi kaksi nuorta perheenäitiä, jotka pyörittivät toimintaa, Ira kertoo Seuran tuoreessa jutussa.

”He kertoivat olevansa vähän pulassa, koska 70 prosenttia heille tulevista pakolaisista on Espoosta, mutta siellä ei ole mitään avustuskeskusta”, Ira kertoo Seurassa.

Kauppareissullaan Ira huomasi, että hänen vakikauppansa yhteydessä on vapaana 500 neliön liiketila. Ira soitti heti Keskon kiinteistöjohtajalle ja pyysi lupaa avustusksekuksen perustamiseen. Johtaja antoi tilan avustuskäyttöön ilmaiseksi.

”Kaiken lisäksi Kesko lupautui maksamaan veden ja sähköt”, Ira sanoo.

Ira perusti Suomenoja Ukraine Aid -avustuskeskuksen Ritva-Liisa Luomarannan ja ukrainalaissyntyisen Tatyana Pitchulinan kanssa. Pian liiketila täyttyi lahjoitetuista hygieniatarvikkeista, astioista, vaatteista, liinavaatteista ja lastentarvikkeista.

”Keskus oli auki neljä kuukautta, ja sinä aikana oli lähes 22 000 asiakaskäyntiä. Avuntarve oli suuri, koska useimmat olivat joutuneet jättämään kaiken omaisuutensa Ukrainaan.”

Ira haluaa kantaa vastuuta myös muista ihmisistä

Ukrainalaispakolaisten auttamisesta tuli Iralle sydämen asia, mistä hyvästä hänet kutsuttiin viime syksynä Linnan juhliin. Auttaminen tuntuu Irasta tärkeältä muun muassa siksi, että hänellä on sukujuuria Ukrainassa. Hänen isoisänsä isoäiti oli syntyjään Odessasta.

Ira on oppinut kantamaan vastuuta muista jo lapsena. Hänen isänsä kuoli äkillisesti, kun Ira oli 9-vuotias ja sisko vasta noin vuoden vanha.

Isän menettäminen on ollut useasti Iran mielessä, kun hän on viimeisen vuoden aikana tavannut ukrainalaisia pakolaisia. Suuri osa pakolaisista on naisia ja lapsia, koska perheenisät ovat jääneet rintamille.

”Mietin, millaista se on, kun perhe joutuu eroon toisistaan, ja muistelen, millaisia juhlapyhät olivat isän kuoleman jälkeen, kun koko perhe ei enää ollut koolla”, Ira kertoo Seurassa.

Vastuun kantamisesta on tullut merkittävä osa Iran persoonaa.

”Oikein niskakarvat nousevat pystyyn, kun kohtaan ’mitä se minulle kuuluu’ -asennetta. Millainen tämä maailma olisi, jos kaikki keskittyisivät vain omiin asioihin ja omaan hyvinvointiin?”

Lue myös Seuran juttu: Ira Hammermannin omat sukujuuret ulottuvat Ukrainaan: ”Isänisäni pakeni perheensä mukana Suomeen tsaarin Venäjältä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Ira Hammermann perusti avustuskeskuksen ukrainalaisille pakolaisille – ”Millainen maailma olisi, jos kaikki keskittyisivät vain omiin asioihin?”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.